Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ «ΞΕΣΠΑΣΜΑ» ΣΤΟ ΚΥΣΕΑ

Με έκπληξη ανέγνωσα σε ανάρτηση του Ethnos.gr, της 31ης Μαϊου 2013, τον ελκυστικό τίτλο «το …ξέσπασμα Σαμαρά στο ΚΥΣΕΑ». Σύμφωνα λοιπόν με το σχετικό άρθρο ο Πρωθυπουργός της χώρας φέρεται να είπε ότι « ήταν πολιτική επιλογή της Κυβερνήσεως να πετσοκόψουμε τους μισθούς των υψηλοβάθμων αντί να προβούμε σε αθρόες απολύσεις μικρομεσαίων στελεχών, τσακίζοντας έτσι την ραχοκοκαλιά του στρατεύματος. Ήταν πολιτική επιλογή να διασώσουμε τους μικρούς και να κόψουμε από 45 έως 60% τις αποδοχές των μεγάλων!» και προσθέτει «δεν επιλέξαμε την εύκολη οδό που ακολούθησαν Γάλλοι, Γερμανοί ακόμη και Ισραηλινοί σχεδιάζοντας μαζικές απολύσεις στα στρατεύματά τους για να διατηρήσουν τα προνόμια της ελίτ των στρατιωτικών». Κατά το ίδιο άρθρο ο Κος Σαμαράς απευθυνόμενος στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ είπε «είναι προς τιμήν σου, στρατηγέ Κωσταράκο που από την πρώτη στιγμή με γενναιότητα μπήκες επικεφαλής αυτής της εκστρατείας αποδεχόμενος την μεγαλύτερη μείωση μισθού που ξεπερνά το 60%!». Ο δε Κος ΥΕΘΑ υπερθεματίζοντας, συμπλήρωσε ότι «είμαστε με τους πολλούς και όχι με τους λίγους» .
Αυτό που κυριαρχεί στο ανωτέρω «ξέσπασμα» είναι ο απύθμενος λαϊκισμός, στον οποίο διακρίνεται και η δηλητηριώδης προσπάθεια διασπάσεως της συνοχής των Ενόπλων μας Δυνάμεων (Ε.Δ.), με τον τεχνητό διαχωρισμό των ανωτάτων Αξιωματικών (ή της ελίτ… ή των ολίγων….) από τα υπόλοιπα στελέχη των Ε.Δ. (οι πολλοί….). Το γεγονός αυτό αποτελεί μία ακόμη σημαντική ένδειξη ότι δυστυχώς, για τους επαγγελματίες πολιτικούς η αξία των Ε.Δ. και το ενδιαφέρον τους γι’ αυτές εξαντλείται στο επικοινωνιακό (ψηφοθηρικό) επίπεδο και πέραν τούτου ουδέν.
Κατά τον Κο Πρωθυπουργό λοιπόν οι «μη πατριώτες» πολιτικοί Γάλλοι, Γερμανοί, Ισραηλινοί κ.λ.π. έχουν αποδυθεί, σε αγώνα υπονομεύσεως των Ε.Δ. των χωρών τους προκειμένου να μην δυσαρεστήσουν την «ελίτ» των ανωτάτων αξιωματικών τους. Ενώ εδώ στην Ελλάδα των πατριωτών πολιτικών του λαού, που δεν είναι όμηροι καμίας ελίτ….., κρίνεται σκόπιμο (αλλά μόνο εντός των Ε.Δ.), να αμείβονται όλοι περίπου το ίδιο, ανεξαρτήτως βαθμού, ετών υπηρεσίας, θέσεων ευθύνης, ακαδημαϊκής υποδομής, χρηματικών εισφορών στα ταμεία, χρόνου εργασίας κ.λ.π. Αυτό το μοντέλο αμοιβών στις Ε.Δ., που δεν διανοήθηκαν να εφαρμόσουν ούτε φιλελεύθερα, ούτε σοσιαλιστικά, ούτε κομμουνιστικά καθεστώτα ανά τον κόσμο, ο Κος Σαμαράς υπερηφανεύεται ότι αποτελεί πολιτική επιλογή του.
Δεν γνωρίζω εάν οι έπαινοι προς τον Κο Α/ΓΕΕΘΑ προεκάλεσαν στον Στρατηγό Κωσταράκο περισσότερο υπερηφάνεια ή τύψεις. Κατά την άποψή μου οι αποδοχές του Α/ΓΕΕΘΑ, σε συμβολικό επίπεδο, αντικατοπτρίζουν το κύρος του θεσμού αυτού, καθώς και την εκτίμηση της Πολιτείας προς το επίπεδο ευθυνών και έργων που αναλαμβάνει. Υπό τις έκτακτες συνθήκες που διέρχεται η χώρα, η τεράστια περικοπή των απολαβών του Α/ΓΕΕΘΑ (πλέον του 60%, δηλαδή πλήρως απαξιωτική για ότι πρεσβεύει και επωμίζεται ο θεσμός αυτός), θα ήταν κατανοητή εάν δεν ήταν επιλεκτική και η προσέγγιση αυτή αφορούσε και τους ατελείωτους καταλόγους κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων που και τώρα αμείβονται με πολλαπλάσια ποσά.
Καλό θα ήταν αντί οι πολιτικοί μας ταγοί να χρησιμοποιούν την ατυχή μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε», για τις Ε.Δ., στο πλαίσιο του κομματικού τους μικρόκοσμου, να προστατεύουν τις στρατιωτικές ηγεσίες, να μην τις αποστρατεύουν εντός μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων τους, εν καιρώ ειρήνης και να μην τις απαξιώνουν και λασπώνουν με την κατηγορία προθέσεων πραξικοπήματος, χάριν κομματικών σκοπιμοτήτων. Η συνοχή των στελεχών των Ε.Δ. δεν διασπάται διότι όλοι τους βιώνουν στην καθημερινότητά τους, την κοινή συνολική απαξίωση και παραμέληση των Ε.Δ., χωρίς όμως ταυτόχρονα η πολιτική εξουσία να έχει διαβεβαιώσει ποτέ υπεύθυνα τον ελληνικό λαό ότι δεν διακυβεύονται πλέον ζωτικά μας συμφέροντα, ότι εξέλειπε πλέον η στρατιωτική απειλή ή ότι μειώνονται τα έργα που αναλαμβάνουν οι Ε.Δ. ή ότι περιορίζεται ο γεωγραφικός χώρος εντός του οποίου καλούνται να επιχειρήσουν. Η εν λόγω σιωπή, σε συνδυασμό με τις αναιτιολόγητες τεράστιες περικοπές στις Ε.Δ., ενέχει μεγάλες πολιτικές ευθύνες.
Η αμυντική ικανότητα της χώρας απαιτεί αλήθειες, παρρησία και θυσίες και όχι υποτίμηση της κοινής γνώμης και διαγωνισμούς κομματικής πλειοδοσίας σε ανάλογους αμυντικούς τομείς. Η μαχητική και αποτρεπτική ικανότητα δεν αποτελεί αφηρημένη έννοια αλλά αποκτά νόημα σε συσχετισμό πάντοτε με την απειλή, την γεωγραφία και τα έργα των Ε.Δ..
Η υπαγωγή των Ε.Δ. στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, που εκπροσωπεί την λαϊκή βούληση, αποτελεί βιωματική αντίληψη και πεποίθηση για κάθε ένοπλο πολίτη. Η πρώτη, εν τούτοις, πειστική ένδειξη πολιτικής μεταμέλειας και πραγματικής αγωνίας για την τύχη των Ε.Δ., θα ήταν η διακομματική θεσμοθετημένη αποκομματικοποίηση των Ε.Δ. με ότι στρεβλό, αντιδεοντολογικό, άδικο και αναξιοκρατικό εμπεριέχει ως έννοια έως και σήμερα. Τα ένοπλα μέλη της κοινωνίας μας είναι πάντα έτοιμα για την υπέρβαση και την θυσία. Σταθείτε δίπλα τους χωρίς ισοπεδωτικές λογικές που ανατρέπουν ιεραρχικές δεοντολογίες, ενισχύστε με πράξεις και όχι με πυροτεχνήματα το φρόνημά τους. Δείτε επί τέλους το δάσος και λάβετε άμεσα μέτρα πριν είναι πολύ αργά.
31 ΜΑΪΟΥ 2013
Αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος Π.Ν.
Επίτιμος Διοικητής Σ.Ν.Δ.

Share this: