Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

ΟΜΙΛΙΑ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΑΑΑ

Κύριε Υπουργέ, Κύριε Αρχηγέ
Σας ευχαριστούμε θερμά και εγώ και τα μέλη του ΔΣ, που είστε εδώ σήμερα. Η παρουσία σας μας τιμά ιδιαίτερα, και το εκτιμούμε απεριόριστα.
Ζητώ – Ζητάμε τη στήριξη, την υποστήριξη και βοήθειά σας, στη δύσκολη προσπάθεια σ’αυτό το νέο ξεκίνημα.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι – Αγαπητοί φίλοι
Παραλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα του Προέδρου της ΕΑΑΑ σύμφωνα με το ΦΕΚ Αριθμός1 4/1/2013. Και μετά τις εκλογές της 11ης Νοε 2012 στις οποίες εξελέγην Πρόεδρος.
Θα ήθελα κατ ‘ αρχάς, να σας ευχαριστήσω θερμότατα για την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου, εκλέγοντάς με στην Ηγεσία της Ένωσης, και να σας διαβεβαιώσω, ότι όλοι μαζί ενωμένοι, χωρίς διαχωρισμούς, διακρίσεις και εξαιρέσεις, θα διεκδικήσουμε απαιτητικά και θα αγωνιστούμε πιο δυναμικά για την επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων μας.
Παραλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα του Προέδρου της ΕΑΑΑ, σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπου το κλίμα απογοήτευσης, απόγνωσης και απαξίωσης είναι διάχυτο σε όλους τους Απόστρατους και τα ε.ε. στελέχη της ΠΑ, καθώς, με τις συνεχιζόμενες μεγάλες περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και το μέρισμα, αλλά και τις τελευταίες άνισες περικοπές στις συντάξεις μας, σε σχέση με τους άλλους συνταξιούχους, όχι μόνο δεν εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή μας , αλλά αγγίζει και τα όρια της επιβίωσης. Δεν υπάρχουν πλέον, άλλες αντοχές και περιθώρια.
Μέσα σ’ αυτό λοιπόν το περιβάλλον, καλείται η ΕΑΑΑ, σε συνεργασία και με τις άλλες Ενώσεις του Στρατού και του Ναυτικού, να παίξει ένα πραγματικά δύσκολο και διαφορετικό ρόλο, ένα ρόλο πρωταγωνιστικό, με δυναμική παρουσία, με σκληρούς και συνεχείς αγώνες για την άρση των αδικιών που έχουν γίνει σε βάρος μας, παραβιάζοντας κάθε έννοια και αρχή ηθικής, ισότητας, ισονομίας και αναλογικότητας, και με δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.
Για να μπορέσει όμως αγαπητοί συνάδελφοι η Ένωση, το ρόλο αυτό να τον παίξει πιο αποτελεσματικά και να ανταποκριθεί στις δίκαιες απαιτήσεις και τις προσδοκίες των μελών μας, πρέπει η Ένωση να αλλάξει, να γίνει πιο επικοινωνιακή, να αποκτήσει δυνατή φωνή, αναγνωρισιμότητα, προβολή και παρουσία παντού, που θα της προσδώσουν το απαιτούμενο κύρος και πάνω απ’ όλα οντότητα ,να αποτελέσει η Ένωση ή οι Ενώσεις αν θέλετε ,δεξαμενή σκέψεων και προτάσεων, το λεγόμενο THINK TANK, για θέματα που αφορούν την Π.Α., σε συνεργασία και με την εκάστοτε Ηγεσία της, αλλά και για θέματα εθνικού ή ειδικού ενδιαφέροντος.[ΕΘΝΙΚΑ,ΑΟΖ, ΕΟΖ, οικονομικά, κοινωνικά, ΜΤΑ, ΓΝΑ, κλπ]
Χρειάζεται λοιπόν ένα ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ το οποίο θα στοχεύει στην:
ΕΝΟΤΗΤΑ- ΑΝΑΝΕΩΣΗ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ- ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ- ΣΤΟ ΡΕΑΛΙΣΜΟ- και το πιο σημαντικό απ’ όλα στη ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ.
Για να επιτευχθούν όμως όλα αυτά απαιτείται, και αυτή βέβαια θα είναι η δέσμευσή μας:

Αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός της εσωτερικής λειτουργίας
Χρειάζεται εκσυγχρονισμός του θεσμικού και νομικού πλαισίου, Οργάνωσης, Διοίκησης και Λειτουργίας της ΕΑΑΑ, με την έκδοση νέου νόμου και Κανονισμού Λειτουργίας-εξέταση εφαρμογής ηλεκτρονικής ψήφου-εκλογή Διευθύνοντος Συμβούλου από τη βάση, περιορισμός αριθμού θητειών Προέδρου, Αντιπροέδρου και μελών του ΔΣ ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις.

Κατάλληλη αξιοποίηση μελών
Ο χώρος μας έχει αξιόλογες προσωπικότητες και επιστήμονες υψηλού επιπέδου και κύρους. Η αξιοποίησή τους αποτελεί κύρια προτεραιότητα και επιδίωξη. Εκτός λοιπόν από τα μέλη του ΔΣ, οι ανωτέρω θα προσκληθούν να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια μεμονωμένως ή μέσω ομάδων εργασίας εφόσον το επιθυμούν. Ιδιαίτερα δε εκείνοι οι οποίοι λόγω ιδιαιτέρων προσόντων και γνώσεων μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων μας.

Επικοινωνία/Πλήρης ενημέρωση των μελών/Διαφάνεια διαδικασιών, αποφάσεων και ενεργειών/Διεξαγωγή δημοσκοπήσεων/Διαβούλευση
-Αντικατάσταση της υπάρχουσας ιστοσελίδας από μία νέα δυναμική και λειτουργική ,που θα παρέχει πλήρη και άμεση ενημέρωση των μελών επί όλων των θεμάτων λειτουργίας, αποφάσεων, οικονομικών και δραστηριοτήτων της ΕΑΑΑ, καθώς και για πολλά άλλα αντικείμενα αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντος αυτών.
Έτσι όλα τα μέλη από όλη την Ελλάδα θα μπορούν να εισέρχονται και ,είτε να ζητούν πληροφόρηση είτε να εκφράζουν την άποψή τους και να διατυπώνουν θέσεις στο πλαίσιο μιάς διαδικασίας διαβούλευσης. Με μια λέξη να ακούγεται η φωνή τους.
-Αλλαγή της μορφής και της αντίληψης ως προς το περιεχόμενο της εφημερίδας ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή και στα πραγματικά ενδιαφέροντα των μελών. Ένα έντυπο το οποίο θα προασπίζει τα εθνικά θέματα, το κύρος και το γόητρο της ΠΑ και των ΕΔ γενικότερα, μαχητικό και αιχμηρό όπου απαιτείται. Ένα έντυπο το οποίο δεν θα αποτελεί χώρο αντιπαραθέσεων και προσωπικών διενέξεων, και η έκφραση γνώμης μέσα από τη νέα ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ δεν θα αποτελεί προνόμιο μόνο των μελών του ΔΣ.

Δημιουργία κατάλληλης δομής Δημοσίων Σχέσεων
-Δημιουργία Γραφείου τύπου και καθορισμός εκπροσώπου τύπου
-Παρουσία του Προέδρου ή Αντιπροέδρου στα ΜΜΕ, δημοσιεύσεις άρθρων σε μεγάλες εφημερίδες, παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και δια του διαδικτύου, προς υποστήριξη του κύρους και του ρόλου της ΠΑ και των ΕΔ γενικότερα, αλλά και των δικαιωμάτων των ε.α. και ε.ε. συναδέλφων μας.

-Ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως:

– Διοργάνωση ημερίδων με τη συμμετοχή εγκρίτων ομιλητών με θέματα ειδικού ή γενικού ενδιαφέροντος
– Επιδίωξη συμμετοχής της ΕΑΑΑ σε ημερίδες που διοργανώνουν το ΥΠΕΞ, ΕΛΙΑΜΕΠ, ΕΛΕΣΜΕ, ΙΑΑ, ακόμη και με παρουσίαση καταλλήλου θέματος.
– Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων (πχ. Εκθέσεις ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις) με ευρεία συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας, με στόχο την προβολή συναδέλφων ή μελών τους, αλλά και της ΕΑΑΑ γενικότερα.
– Συμμετοχή και προβολή αναλόγων δραστηριοτήτων στην επαρχία.

-Συχνές επισκέψεις του Προέδρου και των μελών του ΔΣ, στις Μονάδες της Π.Α., στο ΓΕΑ, ΑΤΑ, ΔΑΥ και ΔΑΕ με σκοπό την επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων και την ενημέρωση των ε.ε. συναδέλφων μας για τις δραστηριότητες, τις πρωτοβουλίες και το νέο ρόλο της ΕΑΑΑ, υπό τις σημερινές συνθήκες, έτσι ώστε να τους καταστήσουμε κοινωνούς και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τα ε.ε. στελέχη με τους απόστρατους. Η ΕΑΑΑ πρέπει να γίνει η προσφυγή και το στήριγμα όλων, των ε.ε. και εα συναδέλφων.

-Δημιουργία νέων υπηρεσιών εξυπηρέτησης των μελών/Μέριμνα για θέματα υγείας και κοινωνικής φύσεως
-Γραφείο νομικών θεμάτων –νομικού συμβούλου: Το οποίο θα παρέχει ενημέρωση και συμβουλές νομικής φύσεως στο ΔΣ και στα μέλη. Σε ειδικές δε περιπτώσεις θα αναλαμβάνει το χειρισμό ομαδικών προσφυγών για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.
-Γραφείο οικονομικών θεμάτων: Το οποίο θα παρέχει ενημέρωση και συμβουλές για οικονομικά θέματα και ειδικά για συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά.
-Γραφείο Κοινωνικής Συμπαράστασης: Το οποίο θα μεριμνά για τη διευκόλυνση όλων των μελών και ιδιαίτερα αυτών της περιφέρειας, σε περιπτώσεις υγείας (πχ. Εξεύρεση κλίνης στο ΓΝΑ ή ΝΙΜΙΤΣ σε συνεννόηση με το διοικητή και παρουσία μέλους του ΔΣ της ΕΑΑΑ κατά την άφιξη του ασθενούς), θανάτου (υποβοήθηση στην τακτοποίηση των διαδικαστικών θεμάτων λήψης σύνταξης των ορφανικών οικογενειών κλπ) και άλλων ειδικών καταστάσεων κοινωνικής φύσης.
Τέλος θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για συμμετοχή της ΕΑΑΑ με μόνιμο μέλος στα συμβούλια του ΜΤΑ ,ΑΟΟΑ και ΟΣΜΑΑ ΙΚΑΡΟΣ, καθώς και ενέργειες στον ΥΕΘΑ, ώστε η ΕΑΑΑ να έχει λόγο στην επιλογή των προσώπων που θα αναλαμβάνουν επικεφαλής στο ΜΤΑ, ΑΟΟΑ και ΟΣΜΑΑ ΙΚΑΡΟΣ.

Αγαπητοί συνάδελφοι
Πιστεύω ακράδαντα στο νέο ρόλο που πρέπει να παίξει η ΕΑΑΑ σήμερα και το νέο σχέδιο δράσης είναι απολύτως βέβαιο ότι θα της προσδώσει κύρος, αναγνωρισιμότητα, οντότητα, και δυνατή φωνή, για να μπορέσουμε και πιο εύκολα να διεκδικήσουμε και περισσότερα να επιτύχουμε.
Για να πραγματοποιηθούν όμως τα παραπάνω χρειάζεται τη στήριξη και τη βοήθεια όλων. Χρειάζεται ενωμένη προσπάθεια, ομόνοια, συναδελφική αλληλεγγύη και πάνω απ’ όλα ενότητα.
Σ’αυτή τη προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.
Όλοι μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.
Στον απερχόμενο Πρόεδρο Απτχο (Ι) Βασ Κατσιαντώνη επίτιμο Α/ΑΤΑ θέλω να τον ευχαριστήσω για όσα προσέφερε αυτά τα 12 χρόνια που ήταν Πρόεδρος και ήταν πράγματι πολλά, και να του ευχηθώ υγεία προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, και ότι το καλύτερο στη νέα του ζωή. Επίσης να ευχαριστήσω και τα απερχόμενα μέλη του ΔΣ για την προσφορά τους και να τους ευχηθώ υγεία προσωπική και οικογενειακή ευτυχία .
Στο νέο Δ.Σ. εύχομαι καλή θητεία, συνεργασία και ενότητα.
Απτχος (Ι) Κωνσταντίνος Β. Ιατρίδης
Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ
Πρόεδρος ΕΑΑΑ

Share this: