Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

“Στρατηγική Ψυχραιμία”

ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΔΕ

του κ. Ευάγ. Γεωργούση – Απτχου (Ι)ε.α.

  Σχεδόν κάθε μέρα διοργανώνονται συνέδρια, ημερίδες, γίνονται μελέτες και κατατίθενται απόψεις και θέσεις για τα αντικείμενα της Ασφάλειας και Άμυνας  της Χώρας μας. Για την Ασφάλεια του Ελληνικού Λαού από τις γνωστές ασύμμετρες  απειλές και για την Άμυνα της Πατρίδας μας, όπως και την εξασφάλιση των εθνικών συμφερόντων, από την πραγματική και παρούσα εξωτερική απειλή, την Τουρκία. Τον τελευταίο δε καιρό που η Τουρκία άφησε τον χώρο της θεωρίας και πέρασε σε αυτόν της πράξης, η ελληνική και υποθέτω και η κυπριακή κοινή γνώμη, παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις και αγωνιούν για την τελική έκβαση.

  Σε όλες αυτές τις ενασχολήσεις με τα μεγάλα αγαθά της Ασφάλειας και της Άμυνας, δίνονται ερμηνείες και γίνονται υποδείξεις, όπως και προτάσεις , για τις ενέργειες και τους στόχους που πρέπει να γίνουν και να τεθούν, ώστε να εξασφαλισθούν αυτά. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις που το συνέδριο ή την ημερίδα την διοργανώνει κρατικός φορέας ή φορέας που είναι στενά συνεργαζόμενος με το Κράτος μας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη άντλησης σκέψεων και απόψεων των επαϊόντων, οι οποίες ενδεχόμενα, να είναι χρήσιμες στους αρμόδιους προς αξιοποίηση. Θα περίμενε κανείς, μετά από τόση ενασχόληση και από τόσες επαναλήψεις έρευνας και εξέτασης του θέματος ‘’Ασφάλεια και Άμυνα της Ελλάδος και της Κύπρου’’, θα είχε ολοκληρωθεί ή τουλάχιστον θα είχε αρχίσει, η σχεδίαση της Νέας Εθνικής Στρατηγικής των δύο εθνικών κέντρων. Δεν έχει ακουστεί τίποτα. Ίσως επειδή, κατά κάποιους αρμόδιους, Νέα Εθνική Στρατηγική είναι η επίδειξη ‘’Στρατηγικής Ψυχραιμίας’’, απέναντι ακόμα και στις ενέργειες και στις πράξεις της τουρκικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, που μας αφορούν άμεσα. Είναι λοιπόν άξιο παρατήρησης και επισήμανσης, αν όσα λέγονται και τονίζονται από ειδικούς πατριώτες μας, τα ακούει και τα σημειώνει κανείς!!! Αν σε κάποια αρμόδια φόρα, οι κατάλληλοι επαγγελματίες, συλλέγουν τις πληροφορίες, τις επεξεργάζονται και τις αξιοποιούν κάνοντας τις κατάλληλες προτάσεις προς τους πολιτικούς τους προϊσταμένους για την βελτίωση του  ‘’Α’’ ή  ‘’Β’’ τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας της χώρας!!! Όχι πως περίμεναν αυτές για να σκεφθούν και να προτείνουν, διότι και τις γνώσεις έχουν και το αναγκαίο επιτελικό και ηγετικό υπόβαθρο διαθέτουν. Απλώς η έντονη ενασχόληση της κοινωνίας με τα θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, δείχνει ότι αυτά την ενδιαφέρουν και μάλλον ανησυχεί.

  Έτσι υπάρχει μία, κατ’ ελάχιστο, απορία , την οποία και θεωρώ ότι είναι εύλογη, όταν δεν φαίνεται κάποια αλλαγή και κάποια βελτίωση στην αποτελεσματικότητα, για παράδειγμα, των φορέων Ασφάλειας, απέναντι σε αυτούς που καταστρέφουν περιουσίες ή ληστεύουν περιουσίες, επειδή είναι αντίθετοι με την κρατική εξουσία, από τους νόμους της οποίας ζητούν προστασία όταν συλληφθούν.  Αλλά και στον τομέα της Άμυνας, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα  την  ίδια στάση κρατάμε όταν αυτή ήταν στην θεωρεία και στις φραστικές απειλές, την ίδια και τώρα που αυτή μπήκε στη φάση υλοποίησης και τα γεωτρύπανά της ήδη βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ και σε λίγο και στην ελληνική, για γεωτρήσεις, με ότι αυτό σημαίνει. Μακάρι και ελπίζω τα πράγματα να μην είναι όπως φαίνονται και η επίδειξη ‘’Στρατηγικής Ψυχραιμίας’’ να μην υποκρύπτει πολιτική ατολμία, μη καλή προετοιμασία και αδυναμία.

  Ένας ιδιαίτερα κρίσιμος τομέας της Εθνικής μας Άμυνας, είναι αυτός της ‘’Πολιτικής Εθνικής Άμυνας’’(Π.Ε.Α.) και της ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ. Και για τα θέματα αυτά έχουν γραφεί και λεχθεί πολλά. Σοβαρές θέσεις και απόψεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενώ αξιόλογες προτάσεις έχουν κατατεθεί, στην κατεύθυνση της βελτίωσης της Στρατιωτικής μας ισχύος, με οικονομικά συμφέροντες τρόπους και με πλήρη εμπλοκή του εγχώριου επιστημονικού, τεχνολογικού και βιομηχανικού δυναμικού. Όμως και εδώ, προς τα έξω τουλάχιστον, επικρατεί μεγάλη  ‘’ησυχία’’ και ‘’ψυχραιμία’’, ενώ μεγάλα ποσά επενδύθηκαν, για παράδειγμα,   στην αξιοποίηση ‘’ηλικιωμένης’’ εναέριας πλατφόρμας για επιτήρηση  επιφανείας, όταν η σύγχρονη τεχνολογία δίνει πολλές άλλες λύσεις. Πέραν αυτού μία άλλη μικρή, αλλά κοστοβόρα, αεροπορία θα δημιουργηθεί.   Λέει, ο Αρχηγός της ισραηλινής Π.Α , ‘’… ότι κρατικό πτητικό μέσο πετάει στο Ισραήλ είναι υπό την διοίκηση και ευθύνη της Αεροπορίας.’’ Γιατί;  ‘’Διότι έτσι επιτυγχάνουμε μείωση του κόστους λειτουργίας και κυρίως, τον κάλλιστο συντονισμό όταν υπάρχει ανάγκη.’’ 

   Γεγονότα όπως: 

  • – Η τεράστια οικονομική κρίση της χώρας μας και οι επιπτώσεις αυτής επί της Στρατιωτικής μας ισχύος.
  • – Η απίστευτη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία, όπου από το κεμαλικό κατεστημένο πέρασε στο ισλαμικό ανάλογο.
  • – Το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 και οι επιπτώσεις του επί της συνολικής στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας.
  • – Η εμπλοκή της τουρκικής στρατιωτικής μηχανής σε επιχειρήσεις στην Συρία.
  • – Η διάσπαση των σχέσεων Τουρκίας , Ισραήλ και Αιγύπτου.
  • – Η ανακάλυψη σοβαρών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Α.Ο.Ζ.
  • – Η ευθεία τουρκική αμφισβήτηση και απειλή κατά ελληνικού νησιωτικού εδάφους.
  • – Η απόλυτη θέση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει Α.Ο.Ζ. σε νησιά που βρίσκονται μπροστά από τις δικές της ακτές.
  • – Η κατ’ επανάληψη αποστολή ερευνητικού σκάφους σε θαλάσσιες περιοχές της ελληνικής και κυπριακής Α.Ο.Ζ. και τώρα του γεωτρύπανου.

 

  Όλα αυτά, που συνθέτουν την πλήρη εικόνα, ‘’δικές μας δυνατότητες, τουρκική απειλή’’, δεν έχει φανεί αν μελετήθηκαν και κυρίως πως επέδρασαν στην διαμόρφωση μιας ΝΕΑΣ,  Πολιτικής Εθνικής Άμυνας. Αν υπάρχει ανάγκη. Εμείς απ’ έξω, η κοινή γνώμη, αυτό που βλέπει είναι την  ίδια Πολιτική Εθνικής Άμυνας και πριν τα γεγονότα αυτά, την  ίδια και μετά από αυτά. Ενδέχεται αυτό να είναι το σωστό και το αναγκαίο. Μακάρι. Υπάρχει όμως μία σοβαρή αμφιβολία στο αν τόσο σοβαρά γεγονότα, δεν είχαν επίδραση σε βαθμό που να μας οδηγήσει σε αναθεώρηση της ισχύουσας Πολιτικής Εθνικής Άμυνας. Για παράδειγμα, η οικονομική κρίση ποίους τομείς και σε τι βαθμό επηρέασε την μαχητική ικανότητα των δικών μας Ε.Δ. και πως αυτό αντισταθμίστηκε; Υπήρξαν επιπτώσεις στην ετοιμότητα, αποτελεσματικότητα  και γενικά στην επάρκεια της αποτρεπτικής στρατιωτικής ισχύος της χώρας; Εδώ είναι το καθήκον και οι ευθύνες Στρατιωτικής και Πολιτικής Ηγεσίας.

  Η αγωνία, η επιθυμία και η ελπίδα όλων ημών, είναι όλα να έχουν εξετασθεί και να έχουν ληφθεί υπόψη τα νέα δεδομένα . Να έχουν γίνει δε, όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις όπου και όπως έπρεπε, ώστε τώρα που , απ’ ότι φαίνεται, πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για πράξεις, η χώρα να διαθέτει την κατάλληλη Πολιτική Εθνικής Άμυνας και την ενδεδειγμένη Στρατιωτική Στρατηγική. Η τουρκική απειλή δεν θα αναδιπλωθεί μόνο με την διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις που έχουμε αναπτύξει. Η ιστορία αυτό μας διδάσκει,ότι δηλαδή αυτό που η Τουρκία υπολογίζει είναι η Στρατιωτική ισχύς και η πολιτική αποφασιστικότητα  χρησιμοποίησή της.

Ο Λαός μας έχει κληθεί πολλές φορές, τα τελευταία χρόνια, να κρίνει Κυβερνήσεις και πολιτικούς για τα έργα και τις ημέρες τους στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στις υποδομές και σε πολλά άλλα. Αλλάζει τις Κυβερνήσεις με την ελπίδα για το καλλίτερο.  Αν κληθεί να κρίνει και για αναποτελεσματικότητα  στα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας αυτό θα είναι τραγικό, διότι η αποτυχία και οι επιπτώσεις εδώ είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμες.

 

Αντιπτέραρχος (Ι)ε.α. Ευάγγελος Γεωργούσης

Πρόεδρος Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ι.

Επίτιμος Διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Εκπσης

Share this: