Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

Πρόεδρος ΕΑΑΑ, Πράγματι είναι Καινοτομία κύριε ΥΠΕΘΑ, κ. Δένδια, στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία να Ηγείται Ναύαρχος

Και μάθαμε επιτέλους τις από καιρό κυοφορούμενες αλλαγές στην ναυαρχίδα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας την ΕΑΒ.

Η επιλογή προσώπου για την θέση του ΔΣ  δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει μια έκπληξη σε ένα Αεροπόρο και είμαι σίγουρος ότι δεν είμαι ο μόνος προερχόμενος από την ΠΑ που αισθάνθηκε έτσι.

Διευκρινίζω ότι δεν έχω κανένα  πρόβλημα σε προσωπικό επίπεδο με τον επιλεγέντα για νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Αντιναύαρχο (ε.α.) Αλέξανδρο Διακόπουλο. Αλώστε από την επιλογή του σε πολλαπλές καίριες θέσεις όπως αυτές του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, και σε θέσεις συμβούλου δίπλα σε Υπουργούς, που με  πολιτικά  κριτήρια έχει  κληθεί να στελεχώσει, φαίνεται ότι τυγχάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Εμπιστοσύνη που σίγουρα φανερώνει και την ύπαρξη προσωπικών ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Το ερώτημα όμως είναι αν τέτοια γενικά ποιοτικά χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να καταστήσουν ένα αεροπόρο κυβερνήτη μιας φρεγάτας, αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού ή Διευθύνοντα σε ένα Ναυπηγείο. Ίσως λίγο υπερβολικοί παραλληλισμοί, που όμως γίνονται  για το ασυμβίβαστο της επιλογής σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Ως πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, δεν θα μπορούσα να μην επισημάνω τα βαριά βιογραφικά συνάδελφων Μηχανικών της ΣΜΑ που είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω  και προσωπικά ο ίδιος, οι οποίοι διαθέτουν εξαιρετική εμπειρία και εξειδίκευση στον τομέα και έχουν διακριθεί τόσο στην καριέρα τους στην ΠΑ  όσο και μετά, σε αντικείμενα που είναι απολύτως συμβατά με τις απαιτήσεις της θέσης για την οποία μιλάμε.

Η συγκεκριμένη επιλογή λοιπόν δεν θα μπορούσε να μην φέρει ιδιαίτερα αρνητικά συναισθήματα, κυρίως στους προερχομένους από την Πολεμική Αεροπορία που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, αφού συμβαίνει στην ΕΑΒ σε μια εποχή που σαν χώρα ανακαλύπτουμε την  αξία της τεχνοκρατικής προσέγγισης σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης όπως η αμυντική μας βιομηχανία. Αφορά δε στην βαρύτερη μορφή Αμυντικής  Βιομηχανίας που διαθέτουμε σαν χώρα, που έχει μάλιστα τον όρο  Αεροπορική στον τίτλο της, της οποίας τα ηνία δίδονται σε ένα στέλεχος  χωρίς την απαραίτητη τεχνοκρατική εξειδίκευση, για να διορθώσει μια προηγούμενη  επιλογή που απέτυχε για τους ιδίους ακριβώς λόγους.

Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α.

Κωνσταντίνος Τζαβέλλας

Πρόεδρος ΕΑΑΑ

Share this: