Τα βασικά θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας καταγράφονται ως ακολούθως:
Α) Αντιπαράθεση Υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας για τις περικοπές
Σε συγκρουσιακή πορεία κινούνται τα Υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας, λόγω των προγραμματισμένων περικοπών στον αμυντικό προϋπολογισμό τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2014. Συγκεκριμένα:
Ο Υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της ισραηλινής βουλής, δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων, πως η διαμορφούμενη κατάσταση στις IDF [Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις] είναι κρίσιμη, καθώς οι περικοπές για τη διετία 2013-14 συνεπάγονται τη μείωση ή αναστολή των ασκήσεων των εφέδρων και τον περιορισμό των ημερών επανεκπαίδευσής τους, καθώς και την υποβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας διαφόρων μονάδων των IDF.
Ο Γιααλόν πρόσθεσε ότι ειδικά το 2014 θα είναι ένα δύσκολο έτος για τις IDF λόγω των προαναφερθεισών περικοπών, κάτι που δεν θα τους επιτρέψει να παράσχουν ασφάλεια της τάξης του 100% στο Ισραήλ και τους πολίτες του, ενώ έκανε λόγο και για σημαντική επιβάρυνση του τακτικού στρατού, τη απουσία εφέδρων.
Εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, από την πλευρά τους, αντέτειναν ότι οι περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό δεν αποτελούν αιτία πανικού και πως το Υπουργείο Άμυνας δεν αποτελεί τον μοναδικό φορέα που διαχειρίζεται θέματα σχετιζόμενα με την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του ΥπΟικ επεσήμαναν ότι οι περικοπές αφορούν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς το πενταετές [2013-18] σχέδιο προβλέπει την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων του ΥπΑμ στο – ιστορικά υψηλό – ποσό των 59 δις σέκελ [περί τα 12,5 δις ευρώ].
Β) Συνάντηση Τζον Κέρι με Τσίπι Λίβνι
Οι προοπτικές και οι πιθανοί τρόποι ανανέωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο συζήτησης σε χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με την Ισραηλινή Υπουργό Δικαιοσύνης και αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους Τσίπι Λίβνι.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, όπου ο Κέρι εκφώνησε ομιλία, στο πλαίσιο της οποίας απηύθυνε έκκληση στα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν θάρρος και να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς υποστήριξε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι ευκαιρίες μειώνονται.
Ο Αμερικανός ΥπΕΞ αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη την προσεχή εβδομάδα, για πέμπτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Γ) Ταραχές στην Τουρκία
Οι συνεχιζόμενες ταραχές στην Τουρκία εξακολουθούν να τυγχάνουν ευρείας κάλυψης από τα εγχώρια ΜΜΕ, τα περισσότερα των οποίων έχουν στείλει ανταποκριτές στη γείτονα.
Πέραν της καταγραφής των γεγονότων, τα δημοσιεύματα επικρίνουν, στην πλειοψηφία τους, τον Τούρκο Π/Θ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντοάν για τον τρόπο διαχείρισης των διαδηλώσεων και της λαϊκής δυσαρέσκειας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιείται στον διχασμό ανάμεσα σε κοσμικούς/προοδευτικούς και θρησκευόμενους/συντηρητικούς Τούρκους.
Παράλληλα, οι σχετικές αναλύσεις συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η παρομοίωση των διαδηλώσεων στην Τουρκία με την Αραβική Άνοιξη είναι, στη βέλτιστη των περιπτώσεων, πρόωρη και ότι δεν τίθεται, στο ορατό μέλλον, ζήτημα αποπομπής του Ερντοάν από την εξουσία.
Δ) Σχέδιο μείωσης του κόστους στέγασης
Τη μείωση του κόστους στέγασης επιχειρεί η κυβέρνηση, μέσω σχεδίου που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση των διαθέσιμων διαμερισμάτων και την ανάπτυξη της αγοράς ενοικίασης.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό πρωτοσέλιδο της Jerusalem Post, η αρμόδια επιτροπή της βουλής ενέκρινε το ως άνω σχέδιο, δια του οποίου θα καταστεί εφικτή, inter alia, η ανέγερση 6.000 οικιστικών μονάδων προς μακροχρόνια ενοικίαση εντός του 2014.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Γιαΐρ Λαπίντ, που προεδρεύει της εν λόγω Επιτροπής, το πραγματικό κλειδί στην επίλυση του προβλήματος στέγασης που παρατηρείται στο Ισραήλ έγκειται στην ανέγερση 150.000 οικιστικών μονάδων προς μακροχρόνια ενοικίαση εντός της προσεχούς δεκαετίας.
Ε) Εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στη Συρία
Την εκτίμηση ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία δεν αναμένεται να τερματιστεί στο εγγύς μέλλον διατύπωσε ο Υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της ισραηλινής βουλής.
Ο Ισραηλινός ΥπΑμ τόνισε ότι καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν είναι σε θέση να επικρατήσει της άλλης στο ορατό μέλλον, επισημαίνοντας ότι ο Πρόεδρος Άσσαντ διατηρεί τον έλεγχο του 40% της χώρας, καθώς οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις διατηρούν, επί παραδείγματι, τον έλεγχο του 80% του Χαλεπίου.
Ο Γιααλόν πρόσθεσε ότι η πολιτική του Ισραήλ ως προς τη Συρία συνοψίζεται ως ακολούθως: «Δεν παρεμβαίνουμε στον εμφύλιο πόλεμο, για όσο χρονικό διάστημα δεν βλάπτονται τα συμφέροντά μας ή δεν επιχειρείται η προμήθεια οπλικών συστημάτων υψηλής ακρίβειας, η απόκτηση ελέγχου χημικών όπλων ή η διάχυση της κρίσης και της σύγκρουσης εντός της επικράτειάς μας».