Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

1.Ο Αντιπρόεδρος της GAZPROM Αλεξάντρ Μεντβέντεβ χαρακτήρισε ψυχρή τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στο project South Stream συμπληρώνοντας παράλληλα ότι αφ’ ενός γνωρίζουν πολύ λίγα για το σχέδιο αφ’ ετέρου προωθούν τα ανταγωνιστικά σχέδια προς του South Stream χωρίς να έχουν εξασφαλίσει φυσικό αέριο για την τροφοδότησή τους.
Η GAZPROM, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρό της Αντρέι Κρουκγλόφ, αναβάλει την εκμετάλλευση του μεγάλου κοιτάσματος «STOCKMAN» στη Β. Ρωσία που προοριζόταν για εξαγωγές στις ΗΠΑ και ΕΥΡΩΠΗ. Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω του ότι οι μεν ΗΠΑ καλύπτουν τις ανάγκες τους από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα, ενώ στην Ευρώπη παρατηρείται ύφεση.
Ωστόσο θα προχωρήσει σε εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Σαχαλίνης το οποίο θα προωθηθεί σε αναδυόμενες αγορές της Ασίας.

2.Φράγμα «Renaissance» στην Αιθιοπία. Πρόκειται για το εξαγγελθέν από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας τεράστιο υδροηλεκτρικό έργο, το οποίο θα παράγει 6.000 ΜW.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μορσι είχε συνάντηση με τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης του σχεδίου Renaissance και ενημερώθηκε για τις επιπτώσεις στο μερίδιο της Αιγύπτου από τα νερά του Νείλου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα, προκειμένου να παρουσιάσει το σχετικό πόρισμα και την τακτική που θα ακολουθήσει για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Κύριος φόβος των Αιγυπτίων είναι ότι σε περίπτωση κατάρρευσης του φράγματος η Αίγυπτος, αλλά και το Σουδάν θα υποστούν τεράστιες καταστροφές.
Το κύριο όμως μέλημά τους είναι να εξασφαλίσουν από την Αιθιοπική πλευρά την διατήρηση του μεριδίου τους από το Νείλο.

3.Ο Κινέζος Πρόεδρος XI JIPING επισκέφθηκε, μετά την Costa Rica και το Trinidad and Tobago, το Mexico και μαζί με τον Πρόεδρό του Pena Nieto εξέτασαν την προοπτική κινέζικων επενδύσεων στο Μεξικό και την εξαγωγή μεξικάνικου πετρελαίου στην Κίνα.
Στη συνέχεια ο Κινέζος Πρόεδρος θα συναντηθεί στις 7-8 Ιουνίου στην Καλιφόρνια για πρώτη φορά με τον Πρόεδρο OBAMA.
Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα έχουν εξετασθεί σε διάφορες συναντήσεις. Οι ΗΠΑ έχουν απαιτήσει ανασχεδιασμό της οικονομίας της και τώρα θα το θέσουν εκ νέου στον XI.
Ωστόσο γνωρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επανασχεδιασθεί η κινεζική οικονομία σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Στις συζητήσεις θα τεθεί θέμα για την ευόδωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης καθώς και η προοπτική να υπάρξουν ευκαιρίες για τις Αμερικάνικες επιχειρήσεις, ακόμα και αν η ανάπτυξη της Κινέζικης Οικονομίας μειώνεται.
Παράλληλα θα συζητηθούν και τα θέματα ηλεκτρονικής κατασκοπίας, καθώς και των πυρηνικών όπλων της Β. Κορέας.

4. Οι Αμερικανικές πιέσεις προς το IRAN για να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα συνίστανται σε επιβολή κυρώσεων απέναντι σε εταιρίες που συναλλάσσονται με αυτό, κυρίως σε πετροχημικά προϊόντα.

5. Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή αρχίζουν οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» Της Κυπριακής ΑΟΖ από την Noble Energy
Στην πλατφόρμα θα εργάζονται 130 άτομα και το γεωτρύπανο θα εισχωρήσει 100 μέτρα βαθύτερα από την προηγούμενη γεώτρηση και θα φθάσει στις 5 χιλ. 900 μέτρα.
Η δε προσπάθεια θα διαρκέσει 3-4 μήνες και στη συνέχεια θα γίνουν γνωστές επακριβώς οι ποσότητες φυσικού αερίου.

6. Η ρώσικη εταιρία πετρελαίων «ZARUBEZHNEFT» δεν εγκαταλείπει την αγορά της Βοσνίας, αλλά πρόκειται να επενδύσει εκατοντάδες εκατ. ευρώ (663 εκατ. ευρώ) τα έτη 2013-16 στο διυλιστήριο «Μποσάνσκι Μπροντ»

7. Επίσης πρόκειται, σύμφωνα με την δήλωση του Ρώσου πρέσβη, η Βοσνία να συμπεριληφθεί στο έργο South Stream.

8. Η Λετονία πρόκειται να γίνει δεκτή στην Ευρωζώνη ως 18 μέλος ανακοίνωσε το Reuter 3/6/2013.

9. Στην Αργεντινή η συμμαχία των Farmers απειλεί να δημιουργήσει πρόβλημα με διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις, εάν η Πρόεδρος κ. Cristina de Kirchner δεν συμφωνήσει να συναντηθεί μαζί τους, προκειμένου να επανεξετάσουν την κυβερνητική γεωργική πολιτική.

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ
Α. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμάχη μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων για την κατοχή κοραλλιογενούς υφάλου στα νησιά Spratly στη νότια κινέζικη θάλασσα.
Πρόκειται για δυναμική διεκδίκηση της θαλάσσιας αυτής περιοχής από την Κίνα.
Παράλληλα το Πεκίνο προσπαθεί να αναγνωρισθεί η διεκδίκηση αυτή και από τις ΗΠΑ και ενδεικτικό των προθέσεων της Κίνας είναι ότι τα πολεμικά της θα περιπολούν συνεχώς στις περιοχές που διεκδικεί, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου.

Β. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα επισκεφθεί την Ιαπωνία στις 6-9 Ιουνίου, προκειμένου να συζητήσει οικονομικά και αμυντικά θέματα με τον πρωθυπουργό της Σίνζο Άμπε.

Γ. Το Ναυτικό της Ρωσίας και της Νορβηγίας θα εκτελέσουν κοινές ασκήσεις στη θάλασσα του Barrets στις 4-7 Ιουνίου.

Δ. Στη Γενεύη στις 5/6/13 συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι της Ρωσίας-ΗΠΑ και Η.Ε. για να προετοιμάσουν διεθνές συνέδριο για τη Συρία.

Ε. Ο πρόεδρος της εταιρίας πετρελαίων της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρεζ πρόκειται να επισκεφθεί το Πεκίνο με αντικείμενο τη χρηματοδότησή της από την Κίνα έναντι προϊόντων πετρελαίου.

ΣΤ. Ρώσικα πυρηνικά υποβρύχια θα περιπολούν στις νότιες θάλασσες, προκειμένου να υποδηλώσουν στρατηγικές διεκδικήσεις, δήλωσε ρώσος αξιωματούχος.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΙΣΜΕ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΣ

 

Share this: