Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

Εξέλιξη του ΑΕΠ της Ελλάδος

Μαρούσι,    Σεπτέμβριος 2022
Μιχάλης Ανδρικόπουλος
Υπτχος (Ε) ε.α.

Εξέλιξη του ΑΕΠ της Ελλάδος

 Εισαγωγή

  1. Η χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια υπέστη μεγάλες αναταράξεις, οι οποίες είχαν δυσμενείς συνέπειες στην εξέλιξη του ΑΕΠ της (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), στην περιουσιακή ιδιοκτησία και στα χρέη τόσο του Κράτους, όσο και των Ελλήνων Πολιτών.
  2. Σήμερα με τη βοήθεια του διαδικτύου μπορείς να βρεις στοιχεία άλλων χωρών και να βγάλεις ένα συμπέρασμα στο εάν η χώρα μας στην 20ετία 2001 έως 2020 επορεύθη ικανοποιητικά ή όχι.
  3. Έτσι από τα στοιχεία της παγκοσμίου Τραπέζης κατέγραψα το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) ορισμένων χωρών για την εικοσαετία 2001 έως 2020, και από την εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου τον σημερινό πληθυσμό των χωρών αυτών.
  4. Για οικονομία χώρου σε αυτό το άρθρο από τις 216 χώρες που αναγράφονται στους πίνακες των χωρών κατά σειράν ΑΕΠ (List of Countries by GDP nominal) καταγράφω τις 118 και παρουσιάζονται στον Πίνακα (1) , στο τέλος του κειμένου.
  5. Για κάθε χώρα ξεχωριστά δίνεται ο σημερινός πληθυσμός, το ΑΕΠ του 2001, το ΑΕΠ του 2020 και η προκύψασα αύξηση σε ποσοστό επί τοις εκατό. Να σημειωθεί ότι οι 118 αυτές χώρες έχουν συνολικό πληθυσμό άνω των 7,5 δισεκατομμυρίων κατοίκων και αποτελούν το 97% περίπου του συνολικού πληθυσμού της γης.
  6. Οι 118 αυτές χώρες που καταγράφω ανά Ήπειρο και κατά σειρά πληθυσμού είναι:

α) Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν κοινό νόμισμα το ευρώ.

β) Οι λοιπές χώρες της Ευρώπης που έχουν πληθυσμό εκάστη άνω των 2 εκατομμυρίων κατοίκων και η κάθε μία έχει το δικό της εθνικό νόμισμα.

γ) Οι λοιπές χώρες της γης που έχουν πληθυσμό εκάστη άνω των 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

δ) Οι υπόλοιπες χώρες της γης που έχουν πληθυσμό μικρότερο των 10 εκατομμυρίων κατοίκων και είναι κάπως πιο γνωστές για τη δραστηριότητά τους και για τη σημασία τους. 

Γενικές Πληροφορίες

  1. Η αύξηση του ΑΕΠ της κάθε χώρας εξαρτάται:

α) Από τι πλουτοπαραγωγικές πηγές που διαθέτει εκάστη στον πρωτογενή, στον δευτερογενή και στον τριτογενή τομέα.

β) Από την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει.

γ) Από το εάν έχει ή όχι δικό της εθνικό νόμισμα, ώστε να μπορεί να εφαρμόζει ανεξάρτητη οικονομική πολιτική σύμφωνα με τα συμφέροντά της και

δ) Από το εργατικό δυναμικό της και εάν αυτό δεν επαρκεί, έχει η κάθε χώρα τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί, με ορισμένους όρους, εργατικό δυναμικό από άλλη χώρα όπως κάνει η Γερμανία και πολλές άλλες χώρες.

Εδώ αξίζει να καταγραφεί ότι το Κατάρ διαθέτει πληθυσμό με υπηκοότητα του Κατάρ 313.000 (12%) κατοίκους και έχει άλλα 2.344.333 μετανάστες. Το ίδιο συμβαίνει και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) τα οποία έχουν με υπηκοότητα των ΗΑΕ πληθυσμό 1.856.480 (20%) και έχουν και άλλα 7.425.930 μετανάστες. Κάτι παρόμοιο ισχύει και σε άλλες χώρες.

Μελέτη του πίνακα (1)

  1. Από την μελέτη των στοιχείων του Πίνακα (1) που παρατίθεται -όπως προαναφέρθηκε- ως παράρτημα στο τέλος του παρόντος, προκύπτουν συμπεράσματα ως κατωτέρω:

          α. Οι αυξήσεις 98% για τις ΗΠΑ, 96% για τη Γερμανία , 89% για τη Γαλλία, 65% για το  Ηνωμένο Βασίλειο και 62% για την Ιταλία θα πρέπει να θεωρούνται πολύ ικανοποιητικές, διότι αυτές οι χώρες είναι από τις πλουσιότερες της Γης, επειδή εκμεταλλεύονται σχετικά επαρκώς τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές. Όσον αφορά την Ιαπωνία με αύξηση 18%  δεν μπορώ να εκφράσω προσωπική γνώμη, διότι αυτή η χώρα είναι η 3η πλουσιότερη χώρα  του κόσμου και πιθανόν να είναι στα όριά της.

          β. Οι αυξήσεις στο Ιράν 51% και στη Συρία 92% θα πρέπει να θεωρούνται μάλλον ικανοποιητικές, εάν ληφθεί υπόψη ότι το Ιράν είναι σε διεθνή απομόνωση και η Συρία σε συνεχή πόλεμο.

          γ. Η αύξηση 98% για το Σουδάν, 90% για την Πορτογαλία και 78% για την Τυνησία πρέπει να θεωρούνται ικανοποιητικές λόγω της γενικής οικονομικής κατάστασης στην οποία ευρίσκονται αυτές.

          δ. Οι αυξήσεις 43% για την Αργεντινή και 42% για το Μεξικό, θεωρούνται πολύ χαμηλές, για όποιον διαβάσει στο διαδίκτυο ή σε γεωγραφικά βιβλία, το πόσο πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές διαθέτουν αυτές οι χώρες.     

              ε. Όσον αφορά την αύξηση 39% για τη χώρα μας η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η αύξηση αυτή είναι απόλυτα απογοητευτική για τους λόγους που γράφω στο κεφάλαιο «Υφιστάμενη οικονομική κατάσταση Ελλάδος».          

          στ) Εκτός από τι ως άνω 14 χώρες που είχαν διψήφιο ποσοστό επί τοις εκατό στην αύξηση του ΑΕΠ τους, υπάρχουν στον ίδιο πίνακα 1 και άλλες 5 χώρες (Αφγανιστάν, Σομαλία, Ταιβάν, Βόρεια Κορέα και Νότιο Σουδάν) που δεν υπάρχουν στοιχεία στο διαδίκτυο του ΑΕΠ τους για σχόλια.

       ζ) Όλες οι υπόλοιπες 99 χώρες του πίνακα έχουν πολλαπλασιάσει το ΑΕΠ τους και συγκεκριμένα το έχουν

    (1) Υπερδιπλασιάσει 27 χώρες: Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Φιλανδία, Σλοβενία, Κύπρος, Σουηδία, Ουγγαρία, Ελβετία, Δανία, Νορβηγία, Κροατία, Νότιος Κορέα, Υεμένη, Χονγκ Κονγκ, Νότιος Αφρική, Αλγερία, Μαρόκο, Μοζαμβίκη, Γκάνα, Μαδαγασκάρη, Ζιμπάμπουε, Καναδάς, Αϊτή, Βραζιλία και Κολομβία.

    (2) Υπερτριπλασιάσει 26 χώρες: Ιρλανδία, Σλοβακία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Τσεχία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Πακιστάν, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Μαλαισία, Καμπότζη, Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Αίγυπτος, Καμερούν, Σενεγάλη, Κούβα, Δομινικανή Δημοκρατία, Περού, Βενεζουέλα, Χιλή, Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία. 

 (3) Υπερτετραπλασιάσει 19 χώρες: Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Σερβία, Βουλγαρία,  Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Ιράκ, Ιορδανία, Η.Α Εμιράτα, Τανζανία, Μπενίν, Μπουρούντι, Γουατεμάλα, Ισημερινός και Βολιβία.

 (4) Υπερπενταπλασιάσει 12 χώρες: Ινδία, Ουζμπεκιστάν, Νεπάλ, Σρι-Λάνκα, Νιγηρία, Ακτή Ελεφαντοστού, Μπουργκίνα – Φάσο, Νίγηρας, Μαλί, Τσαντ, Γουινέα και Ρουάντα.

 (5) Υπερεξαπλασιάσει 6 χώρες: Ρουμανία, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, Κογκό, Ουγκάντα και Αγκόλα.

 (6) Υπερεπταπλασιάσει 3 χώρες: Καζακστάν, Κένυα και Αζερμπαϊτζάν .

 (7) Υπεροκταπλασιάσει 3 χώρες: Μολδαβία, Βιετνάμ και Κατάρ.

 (8) Η Κίνα το έχει δεκαπλασιάσει, η Αιθιοπία το έχει υπερδωδεκαπλασιάσει και η Μιανμάρ το έχει υπερδεκαεπταπλασιάσει.

 Υφισταμένη οικονομική κατάσταση Ελλάδος

  1. Πριν κρίνουμε την υφισταμένη οικονομική κατάσταση της χώρας μας, κρίνω σκόπιμο να δούμε μια δημοσίευση της V Graphs (The largest economies on the planet – Nominal GDP – Youtube) που έγινε στο διαδίκτυο την 5η/11/2021 και αναφέρει με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας τις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου (με βάση το ετήσιο ΑΕΠ τους), από το έτος 1961. Στον Πίνακα (2)  που ακολουθεί η Ελλάδα φαίνεται να ήταν το έτος 1971 η 23η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο. Η ίδια η παγκόσμιος Τράπεζα στο διαδίκτυο (List of countries by nominal  GDP) εμφανίζει την Ελλάδα το έτος 2021 στην 53η θέση, που σημαίνει ότι στην οικονομική ανάπτυξη του κόσμου από το 1971 μέχρι το 2021 μας ξεπέρασαν 30 χώρες, που το 1971 ήταν πίσω από την Ελλάδα και οι χώρες αυτές κατά σειράν ΑΕΠ του 2021 είναι Νότιος Κορέα, Ινδονησία, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Ελβετία, Ταϊβάν, Πολωνία, Νορβηγία, Ταϊλάνδη, Ισραήλ, Ιρλανδία, Νιγηρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μαλαισία, Βενεζουέλα, Αίγυπτος, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Χονγκ Κονγκ, Κολομβία, Πακιστάν, Χιλή, Φιλανδία, Τσεχία, Ρουμανία, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία και Περού.

Να σημειωθεί ότι πολλές από τις ως άνω χώρες που μας ξεπέρασαν έχουν πολύ λιγότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές από την Ελλάδα μας.

Πίνακας (2)

«The Largest Economies on the Planet – Nominal GDP -YouTube»

Ο ανωτέρω Πίνακας (2) είναι εικόνα από Video στο διαδίκτυο, που περιλαμβάνει τις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου (με βάση το ΑΕΠ τους) από το 1961 μέχρι σήμερα και προβλέπει μέχρι το έτος 2030 ποιες θα είναι οι πλουσιότερες χώρες και με το προβλεπόμενο ΑΕΠ  εκάστης.

Στο Video αυτό η χώρα μας περιλαμβάνεται στην ομάδα των 30 πλουσιότερων χωρών του κόσμου στα έτη 1961 έως 1980, 1991 έως 1995 και 1999 έως 2009. Το 2009 περιλαμβάνεται η χώρα μας στην 29η θέση και από το 2010 αρχίζει η υποχώρηση, για να φθάσει σήμερα, όπως προαναφέρθηκε ανωτέρω, στην 53η θέση.

          Πέραν  όμως της ως ανωτέρω απογοητευτικής εξέλιξης του ΑΕΠ, η χώρα μας υπέστη συμφορές στο χρέος της, στην περιουσία της και στην αδυναμία της να ασκήσει ανεξάρτητη οικονομική πολιτική σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα.

  1. Η απογοητευτική ως άνω πορεία του ΑΕΠ και η υποβάθμιση της Χώρας μας από την 23η θέση των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου στην 53η θέση δείχνει ότι η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική στην Ελλάδα δεν είναι σωστή, γεγονός που έχει προκαλέσει στη Χώρα μας δυσμενείς επιπτώσεις ,όπως αύξηση του δημοσίου χρέους, αύξηση της ανεργίας και της φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού, μεταφορά της ιδιοκτησίας σε ξένους μεγάλου μέρους ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ζωτικής και μεγάλης στρατηγικής σημασίας κ.λ.π.   Συνέχιση της ιδίας αυτής οικονομικής πολιτικής θα υποβαθμίζει οικονομικά συνεχώς τη Χώρα μας και οι ανωτέρω δυσμενείς επιπτώσεις θα καθίστανται με την πάροδο του χρόνου δυσμενέστερες.
  2. Χάραξη νέας οικονομικής πολιτικής που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα εθνικά συμφέροντα δεν είναι δυνατή χωρίς την έγκριση των δανειστών μας, οι οποίοι φυσικόν είναι να μην εγκρίνουν οικονομική πολιτική που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους, όπως την υφαρπαγή της Ελληνικής περιουσίας, την χρήση της Χώρας μας ως τόπο εγκαταστάσεως δικών τους επιχειρήσεων με φθηνό εργατικό δυναμικό κ.λ.π.   
  3. Στην προκειμένη περίπτωση οι δανειστές μας επιβάλλουν τις θέσεις τους με την δυνατότητα που έχουν να μας εκβιάζουν με μία έλλειψη ρευστότητας σε ευρώ, την οποία μπορούν να προκαλέσουν στη Χώρα μας με μία τεχνητή έλλειψη σε ευρώ, όπως με την εξαγωγή ευρώ μέσω πολυεθνικών επιχειρήσεων, τραπεζών κ.λ.π. ή με διακοπή δανεισμού και υποχρεωτική εξόφληση τοκοχρεολυσίων που λήγουν και να βρεθεί η Χώρα μας χωρίς τα χρηματικά διαθέσιμα σε αξία ευρώ που χρειάζεται για την ευχερή διεξαγωγή των εντός της Χώρας οικονομικών συναλλαγών ως επίσης και για την εισαγωγή αγαθών και υπηρεσιών απολύτως απαραιτήτων για την επιβίωση της Χώρας και του Ελληνικού πληθυσμού. 
  4. Σε άλλο μου άρθρο θα αναφέρω εκτενέστερα τις δυσμενείς επιπτώσεις που υφίσταται η Χώρα μας και τις εισηγήσεις μου για την επιστροφή της Χώρας στην ομαλότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

                                                                           Πίνακας (1)

Παράρτημα του άρθρου:  «Εξέλιξη του ΑΕΠ της Ελλάδος»

Κατωτέρω καταγράφονται οι 119 χώρες:

 

Χώρες

(1)

 

Πληθυσμός

(2)

ΑΕΠ

Σε εκατομμύρια $

Ποσοστό Αύξησης %

(5)

2001 (3) 2020 (4)
Χώρες Ευρωζώνης
Γερμανία 83.237.124 1.944.000 3.806.000 96%
Γαλλία 65.684.000 1.376.000 2.603000 89%
Ιταλία 58.906.742 1.167.000 1.886.000 62%
Ισπανία 47.432.805 627.300 1.281.000 104%
Ολλανδία 17.696.940 431.200 912.200 112%
Βέλγιο 11.671.737 236.500 515.300 118%
ΕΛΛΑΣ 10.432.481 136.200 189.400 39%
Πορτογαλία 10.344.802 121.500 231.300 90%
Αυστρία 9.027.989 197.300 429.000 117%
Φινλανδία 5.550.613 129.400 271.200 110%
Ιρλανδία 5.100.200 109.200 418.600 283%
Σλοβακία 5.434.712 30,750 104.600 240%
Λιθουανία 2.890.837 12.240 55.890 357%
Σλοβενία 2.107.180 20.880 52.880 153%
Λετονία 1.886.300 8.351 33.510 301%
Εσθονία 1.331.796 6.259 31.030 396%
Κύπρος 918.100 10.400 23.800 129%
Λουξεμβούργο 645.397 21.270 73.260 244%
Μάλτα 516.100 4.088 14.650 258%
Χώρες Ευρώπης
Ρωσία 146.171.000 306.600 1.483.000 384%
Ηνωμ. Βασίλειο 67.081.234 1.639.000 2.708.000 65%
Ουκρανία 41.130.433 37.970 155.600 310%
Πολωνία 38.014.000 190.900 594.200 211%
Ρουμανία 19.186.000 40.390 248.700 516%
Τσεχία 10.574.167 67.810 243.500 259%
Σουηδία 10.487.859 242.400 537.600 122%
Ουγγαρία 9.730.772 53.750 155.000 188%
Λευκορωσία 9.255.500 12.350 60.240 388%
Ελβετία 8.753.933 287.200 748.000 160%
Σερβία 6.871.547 12.960 52.960 309%
Βουλγαρία 6.747.323 14.180 69.110 387%
Δανία 5.883.562 164.800 355.200 116%
Νορβηγία 5.435.536 174.00 362.000 108%
Κροατία 4.036.353 23.050 55.970 143%
Βοσνία Ερζεγοβίνη 3.296.911 5.749 19.798 244%
Αλβανία 2.793.592 3.922 14.800 277%
Μολδαβία 2.604.000 1.481 11.910 704%
Β. Μακεδονία 2.068.802 3.709 12.270 231%
Χώρες Ασίας
Κίνα 1.412.600.010 1.339.000 14.720.000 999%
Ινδία 1.372.989.959 485.000 2.623.000 441%
Ινδονησία 274.859.100 160.400 1.058.000 560%
Πακιστάν 229.489.000 79.480 263.700 232%
Μπαγκλαντές 168.223.000 53.990 324.200 500%
Ιαπωνία 124.930.000 4.304.000 5.065.000 18%
Φιλιππίνες 109.991.095 78.920 361.500 358%
Βιετνάμ 98.570.000 32.690 271.200 730%
Ιράν 88.551.000 126.900 191.700 51%
Τουρκία 84.680.273 201.806 720.100 257%
Ταϊλάνδη 66.171.439 120.300 501.800 317%
Μυανμάρ 59.770.232 4.275 76.190 1682%
Νότια Κορέα 51.628.117 547.700 1.631.000 198%
Ιράκ 42.248.900 36.180 167.200 362%
Ουζμπεκιστάν 35.400.000 11.400 57.710 406%
Σαουδική Αραβία 34.110.821 184.100 700.100 280%
Αφγανιστάν 32.896.171   19.810  
Μαλαισία 32.670.000 92.780 336.700 263%
Υεμένη 31.155.000 9.862 23.490 138%
Νεπάλ 30.378.055 6.007 33.660 460%
Βόρειος Κορέα 25.991.000      
Ταιβάν 23.196.178   586.104  
Σρι Λάνκα 22.156.000 15.750 80.710 462%
Συρία 19.365.000 21.100 40.410 92%
Καζακστάν 19.082.500 22.150 169.800 667%
Καμπότζη 15.552.211 6.860 25.290 269%
Ιορδανία 11.057.000 8.976 43.700 387%
Αζερμπαϊτζάν 10.164.464 5.708 42.610 646%
Ισραήλ 9.528.800 131.100 402.000 207%
Η.Α. Εμιράτα 9.282.410 103.300 421.100 308%
Χονγκ Κονγκ 7.403.100 169.400 346.600 105%
Σιγκαπούρη 5.453.600 89.790 340.000 279%
Κατάρ 2.657.333 17.540 146.400 735%
Χώρες Αφρικής
Νιγηρία 216.747.000 74.030 432.300 484%
Αιθιοπία 120.813.000 8.231 107.000 1200%
Αίγυπτος 102.872.253 96.680 363.100 276%
Κογκό 95.241.000 7.438 49.780 569%
Τανζανία 61.280.743 13.580 62.410 360%
Νότια Αφρική 60.142.798 121.500 301.900 148%
Κένυα 47.564.296 12.990 98.840 661%
Σουδάν 45.992.000 13.180 26.110 98%
Αλγερία 45.400.000 54.740 145.200 165%
Ουγκάντα 44.212.800 5.841 37.370 540%
Μαρόκο 36.670.000 39.460 112.900 186%
Αγκόλα 33.086.278 8.936 62.310 597%
Μοζαμβίκη 31.616.078 5.399 14.030 160%
Γκάνα 30.832.019 5.315 72.350 126%
Μαδαγασκάρη 28.177.762 5.438 13.720 152%
Ακτή Ελεφαντοστού 26.453.542 11.200 61.350 448%
Νίγηρας 24.463.374 2.449 13.680 459%
Καμερούν 24.348.251 10.390 39.800 283%
Μπουρκίνα Φάσο 21.510.181 3.190 17.370 445%
Μάλι 21.474.000 3.468 17.390 401%
Σενεγάλη 17.738.795 6.540 24.910 281%
Τσαντ 17.414.000 1.711 10.090 490%
Σομαλία 16.842.000   4.918  
Ζιμπάμπουε 15.790.716 6.777 16.770 147%
Γουινέα 13.296.638 2.829 15.680 454%
Ρουάντα 12.955.736 1.965 10.330 426%
Μπενίν 12.915.002 3.666 15.650 327%
Μπουρούντι 12.309.600 877 3.528 302%
Τυνησία 11.803.588 22.078 39.240 78%
Νότιο Σουδάν 11.619.000      
Χώρες Βορείου Αμερικής
Η.Π.Α. 331.893.745 10.580.000 20.940.000 98%
Μεξικό 126.014.024 756.700 1.076.000 42%
Καναδάς 38.654.738 739.000 1.643.000 122%
Γουατεμάλα 17.357.886 18.410 77.600 322%
Αϊτή 11.680.000 6.365 13.420 111%
Κούβα 11.181.595 31.680 103.000 225%
Δομ. Δημοκρατία 10.621.938 25.600 78.840 208%
Χώρες Νοτίου Αμερικής
Βραζιλία 213.317.639 559.400 1.445.000 158%
Κολομβία 51.049.498 98.210 271.300 176%
Αργεντινή 46.234.830 268.700 383.100 43%
Περού 33.396.692 52.030 202.000 288%
Βενεζουέλα 29.267.000 122.900 482.400 293%
Χιλή 19.828.563 70.980 252.900 256%
Ισημερινός 17.989.912 24.470 98.810 304%
Βολιβία 12.006.031 8.142 36.690 351%
Χώρες Ωκεανίας
Αυστραλία 25.766.605 378.400 1.331.000 252%
Νέα Ζηλανδία 5.127.100 53.870 212.500 294%

Σημείωση:

  • Τα στοιχεία της στήλης (4) του Πίνακα είναι για τις χώρες:
  • α. Ιαπωνία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και Κούβα, για το έτος 2019 και
  • β. Βενεζουέλα για το έτος 2014 επειδή από τότε υπάρχει διεθνής απομόνωση της χώρας.

Για το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και την Ταϊβάν δεν βρέθηκαν στοιχεία για τη στήλη (3) του πίνακα και για τη Βόρεια Κορέα και το Νότιο Σουδάν δεν βρέθηκαν στοιχεία για τις στήλες (3) και (4).

Share this: