Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

ΕΑΑΑ/Παρ. ΧΑΝΙΩΝ-ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ 340 Μ.

Επετειακή εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της διοργάνωσε η 340 Μοίρα (340Μ), στην 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ), στην αεροπορική βάση Σούδας, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Δαμασκηνού συμπροσευχουμένων του Παν/του Πρωτοσυγκέλλου μας Αρχιμ. του Οικ. Θρόνου Νικηφόρου Εικοσιδέκα , Κληρικών και πλήθους κόσμου.
Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων Αεροπόρων της 340Μ, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής, στατική έκθεση, πτήση σχηματισμού αεροσκαφών της μοίρας, καθώς και επίδειξη της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτεράρχου Γεωργίου Φασούλα και των αρχών του Τόπου μας.
Σύσσωμο το προσωπικό, αλλά και απόστρατοι αξιωματικοί που είχαν υπηρετήσει και διοικήσει την 340 Μοίρα, βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της 115 ΠΜ όπου εδρεύει εδώ και δεκαετίες η συγκεκριμένη Μοίρα.
Ο διοικητής της 340Μ, Ασμχος (Ι) Ιωσήφ Δασκαλομαρκάκης, αναφέρθηκε στην ιστορία της Μοίρας που χαρακτηρίζεται από το ότι αναλάμβανε συνεχώς να αξιοποιεί τον νεότερο και πιο σύγχρονο εξοπλισμό της ΠΑ. Ξεκίνησε το 1953 με τα πρώτα ελληνικά αεριωθούμενα αεροσκάφη F-84, πρώτη παρέλαβε τα Α-7 το 1975 και έφτασε, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, να παραλάβει τα F-16 Block 52+. Πλέον, καλείται να ανταποκριθεί στη χρήση της πιο σύγχρονης παραλλαγής του αεροσκάφους, του F-16 Viper
Ο αρχηγός ΓΕΑ, Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισήμανε ότι η Π.Α. γίνεται πιο ισχυρή, πιο αποτελεσματική και πιο αποτρεπτική, με την 340Μ να βρίσκεται ξανά στην αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας
Στον χώρο λειτούργησε έκθεση, με εξοπλισμό αεροσκαφών, μοντέλα, κινητήρες, αλλά και δύο αεροσκάφη F-16.
Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές, παρόλα αυτά, πραγματοποιήθηκε επίδειξη, με τέσσερα αεροσκάφη της 340Μ να κάνουν χαμηλές διελεύσεις κατά μόνας και σε σχηματισμό. Το πιο εντυπωσιακό σκέλος της επίδειξης όμως ήταν από ιπτάμενο της ομάδας «Ζεύς», που συνεπήρε τους παριστάμενους με τους δυναμικούς ελιγμούς του:
Το Παράρτημα Χανίων – Ρεθύμνης της ΕΑΑΑ, εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρο και τον Γραμματέα του Παραρτήματος μας, Ασμχο ε.α. Μάρκο Γαλανάκη και Ασμχο ε.α. Στέφανο Τζωρτζάκη αντίστοιχα.

Share this: