Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

ΕΑΑΑ/Παρ. Χανίων_Μονοήμερη Εκδρομή Παραρτήματος στην Μεσσαρά Ηρακλείου.

Μια πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα εκδρομή πραγματοποίησαν την 17η του Φεβρουαρίου 2024 οι Βετεράνοι Αεροπόροι Χανίων και Ρεθύμνου . 

Πρώτος σταθμός της εξόρμησης μας ήταν η Ιερά Μονή Απεζανών.

Βρίσκεται στη Κοινότητα Αντισκαρίου του Δήμου Φαιστού, σε υψόμετρο 440 μ. σε μια πολύ ωραία τοποθεσία, στη δυτική πλευρά των Αστερουσίων ορέων, τιμωμένη στο όνομα του Αγίου Αντωνίου του Αγιοφαραγγίτη

Σύμφωνα με την παράδοση, η θέση του μοναστηριού ήταν αρχικά στο Αγιοφάραγγο, νότια της Μονής Οδηγήτριας, όπου σώζεται ακόμη η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, 

Εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών κατά την εποχή εκείνη οι μοναχοί για να απαλλαγούν, παρέλαβαν την εικόνα του Αγίου Αντωνίου και τα σκεύη της Μονής και έφυγαν, ζητώντας άλλο, καταλληλότερο τόπο για την εγκατάσταση της νέας μονής. 

Το υποζύγιο που κουβαλούσε την εικόνα του αγίου, σταμάτησε στη θέση της σημερινής μονής και δεν ήθελε να προχωρήσει. Αυτό θεωρήθηκε ως θέληση του Αγίου να χτιστεί εκεί η νέα Μονή και ξεπέζεψαν εκεί. 

Από το γεγονός αυτό έλαβε το όνομα Απεζανές η μονή, επειδή εκεί επέζεψε ή απέζεψε ο Άγιος (από το πεζέφνω= αφιππεύω). 

Σύμφωνα με άλλη άποψη, η μονή ιδρύθηκε από τους αδερφούς Παπαδόπουλους, από τους οποίους ο Μάρκος ίδρυσε το 1600 τη μονή Αρέτι στην επαρχία Μιραμπέλλου. 

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ιδρύθηκε παλαιότερα και αναφέρουν ως έτος ιδρύσεως το 1458. 

Αυτό είναι το πιθανότερο γιατί όπως βεβαιώνεται από το Χρονικό του Ιωάννου Δορυανού ο οποίος χειροτονήθηκε μοναχός στη μονή του Αγίου Αντωνίου των Απεζωνών το 1566. 

Η μονή ήταν φρουριακή με είσοδο από βορρά, με επάλξεις, η οποία φρουρούνταν με κανόνι, και γι’ αυτό οι Τούρκοι την έλεγαν Τοπλού Μοναστήρ όπως και τη μονή της Ακρωτηριανής, τη γνωστή σήμερα Μονή Τοπλού στη Σητεία. 

Κατά την Τουρκοκρατία οι μοναχοί καλλιεργούσαν τα γράμματα και η μονή είχε πλούσια βιβλιοθήκη με αρχαία χειρόγραφα βυζαντινής μουσικής.

Αφού ξεναγηθήκαμε και κεραστήκαμε από τους διακονούντες στη Μονή Πατέρες , συνεχίσαμε με την επίσκεψη μας στο Ολοκαίνουριο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς .( Εν μέσω ορέων η ανθρώπινη παρουσία στην πεδιάδα της Μεσσαράς από τους προϊστορικούς ως τους χριστιανικούς χρόνους.) 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς βρίσκεται στο δυτικό άκρο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας, επί του οδικού άξονα Ηρακλείου-Μοιρών-Τυμπακίου, στην περιοχή του Αμπελούζου, του Δήμου Γόρτυνας της Κρήτης. 

 Μέσα σε έκταση 30 στρεμμάτων και με συνολικό εμβαδό 2.900 τ.μ., το Μουσείο περιλαμβάνει 900 περίπου τ.μ. κύριων εκθεσιακών χώρων, μια εσωτερική αυλή που θα αξιοποιείται για εκθεσιακούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, αίθουσα εκδηλώσεων και προβολών, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, εργαστήρια συντήρησης, πωλητήριο και αναψυκτήριο. 

Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσαράς άνοιξε τις πύλες της για το κοινό στις 22 Απριλίου του 2023 και έχει τίτλο «Εν μέσω Ορέων>>, 

Ένα πραγματικό στολίδι για τον πλούσιο αρχαιολογικό χώρο της ευρύτερης περιοχής της Μεσσαράς που μας γέμισε με πληροφορίες για τους θησαυρούς και τη Ζωή του παρελθόντος στον τόπο.

Βέβαια αυτό μας άνοιξε και την όρεξη και έτσι βρεθήκαμε να τσουγγρίζουμε τα ποτήρια μας σε παραπλήσια ταβέρνα και να απολαμβάνουμε τις τοπικές λιχουδιές .

Και στην επόμενη βόλτα με Υγεία !

                            

                                                            Εκ του Τ.Σ.

 

Share this: