Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

Τελετή Παραλαβής Εκπαιδευτικών Αεροσκαφών Σταδίου Επιλογής από την Π.Α.

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελου Αποστολάκη, η τελετή ένταξης των δώδεκα  νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών Σταδίου Επιλογής, τύπου TECNAM P-2002JF, στην Πολεμική Αεροπορία, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Ιταλός Πρέσβης, εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας, επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΑ, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βετεράνων Αεροπορίας, του Επιστημονικού Συλλόγου Μηχανικών Αεροπορίας και του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων.

Η ΕΑΑΑ τίμησε την εκδήλωση, εκπροσωπούμενη από τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων αυτής κ. Ηλία Ντούβλη – Σγό (ΥΔΚ)ε.α.

Η παραλαβή των νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών εντάσσεται στην υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης της πτητικής εκπαίδευσης που πραγματοποιείται στη Σχολή Ικάρων για την αρχική επιλογή και την εισαγωγή των Ικάρων στις πτήσεις, αλλά και στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων για το σύνολο της αεροπορικής εκπαίδευσης. Τα εν λόγω εκπαιδευτικά αεροσκάφη αντικατέστησαν τα παλαιά τύπου T-41D, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για περίπου πενήντα χρόνια, από το 1969.

Στο πλαίσιο της τελετής, πραγματοποιήθηκε πτήση τριών νεοαποκτηθέντων εκπαιδευτικών αεροσκαφών TECNAM P-2002JF, στα οποία επέβαιναν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντίστοιχα.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του  Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

«Κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα το γεγονός, ότι βρισκόμαστε εδώ στην Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης, στην τελετή ένταξης στην Πολεμική Αεροπορία, των Νέων Αεροσκαφών Σταδίου Επιλογής TECNAMP-2002.

Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αντικρίζουμε τους καρπούς μιας σημαντικής προσπάθειας, την υλοποίηση ενός προγράμματος με σκοπό την αναβάθμιση της πτητικής εκπαίδευσης που πραγματοποιείται στη Σχολή Ικάρων, στο λίκνο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η ένταξη των δώδεκα νέων αεροσκαφών με τον συναφή επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης και εκπαίδευσης, αποτελεί ένα έμπρακτο και ουσιαστικό βήμα, που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων για το σύνολο της αεροπορικής εκπαίδευσης.

Είμαστε όμως και ταυτόχρονα περήφανοι, γιατί σήμερα κάνουμε πράξη μια σημαντική απαίτηση πολλών ετών της Πολεμικής Αεροπορίας. Μια επιτακτική ανάγκη στον κρίσιμο τομέα της εκπαίδευσης των αεροπόρων μας, που αντιμετώπιζε η Πολεμική Αεροπορία εδώ και χρόνια. Ένα νέο σύστημα εκπαίδευσης για την αρχική επιλογή και την εισαγωγή των Ικάρων μας στις πτήσεις. Την απόκτηση νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών, προς αντικατάσταση των παλαιών πια αεροσκαφών T-41D, που για περίπου πενήντα χρόνια, από το 1969, μεγάλωσαν όλες τις γενιές των Ιπταμένων. 

Η χθεσινή προσγείωση στο Τατόι των τελευταίων τριών αεροσκαφών του προγράμματος, σηματοδοτεί και την ποιοτική απογείωση στον τομέα της παρεχόμενης εκπαίδευσης των Ικάρων μας. 

Παρέχεται πλέον η δυνατότητα, ώστε οι αυριανοί πιλότοι μας, αυτοί που σε λίγα χρόνια θα πετάξουν με σύγχρονα μαχητικά, να ανοίξουν τα «φτερά τους», να εκπαιδευτούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Να κάνουν επιτυχώς το άλμα στο επόμενο επίπεδο εκπαίδευσης και να έχουν καλύτερη μετάβαση τελικά στα σύγχρονα αεροσκάφη του στόλου.

Αυτό είναι βέβαια το επιστέγασμα της εξαιρετικής προετοιμασίας, συντονισμού και συνεργασίας, μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας και της εταιρείας TECNAM. Θα ήθελα λοιπόν να εκφράσω σε όλους τα θερμά μου συγχαρητήρια, για την σημαντική συνολική συμβολή τους στην όλη προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος.

Θέλω να τονίσω ότι κάναμε το πρόγραμμα πραγματικότητα, και μάλιστα νωρίτερα του χρονοδιαγράμματος, και με την καλύτερη οικονομοτεχνική σχέση κόστους-απόδοσης. Εκπαιδεύσαμε τεχνικούς και ιπταμένους και ήδη έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις των πρωτοετών Ικάρων μας με τα νέα αεροσκάφη. Επίσης, ήδη τα νέα αεροσκάφη έχουν ενταχθεί στο σχέδιο παροχής συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, με αποστολές εναέριας επιτήρησης.

Κυρίες και Κύριοι,

Έχουμε πλήρη επίγνωση της ρήσης του Θουκυδίδη, ότι «Η ισχύς της πόλης είναι οι άντρες και όχι τα τείχη, ούτε τα άδεια πλοία». Βασιζόμαστε στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο αποτελεί το θεμέλιο λίθο και τον πολυτιμότερο πολλαπλασιαστή της ισχύος μας.

Η βελτίωση και αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στελεχών μας, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για εμάς και ήταν πάντα στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας.

Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης των στελεχών μας, αποτελεί την έμπρακτη εγγύηση του αξιόμαχου και της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άλλωστε, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει την επάρκεια επαγγελματισμού που διαθέτουν. Αναγνωρίζονται διεθνώς για το αξιόμαχο και την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό το διαφυλάττουμε και το αξιοποιούμε. Αυτό κάνουμε και σήμερα.

 Και όπως έχω αναφέρει, η αεροπορική ισχύς αποτελεί ένα βασικό συστατικό της εθνικής στρατιωτικής ισχύος και μία σημαντική διάσταση της αμυντικής διπλωματίας.

Ιδιαίτερα στο εξαιρετικά εύθραυστο και ευμετάβλητο, γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό περιβάλλον μας, η σημασία της αεροπορικής ισχύος είναι ύψιστης σπουδαιότητας για τη χώρα μας.

Θέλω να τονίσω ότι εργαζόμαστε πάντα με γνώμονα και συνεχή επιδίωξη την προαγωγή της καλώς ευνοούμενης διακλαδικότητας και συνέργειας. Σκοπός μας είναι η επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, συλλογικά, να καταστούν ακόμη πιο αποτελεσματικοί.

Αυτό βέβαια, καταδεικνύεται καθημερινά από τις αεροπορικές μας μονάδες οι οποίες, μαζί με τις χερσαίες και τις ναυτικές, θωρακίζουν επιτυχώς την αμυντική υπόσταση της χώρας μας και διασφαλίζουν στο ακέραιο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Με υψηλή εθνική συνείδηση και αποφασιστικότητα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι εγγυητές της ασφάλειας και της ειρήνης και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.

Κυρίες και κύριοι,

Ο μετασχηματισμός και η προσαρμογή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες συνθήκες αποτελούν μονόδρομο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα με την υλοποίηση του προγράμματος για το Νέο Αεροσκάφος Σταδίου Επιλογής, αναβαθμίζεται η αεροπορική μας εκπαίδευση.

Αναβαθμίζεται η αεροπορική μας ισχύς.

Αναβαθμίζεται η Πολεμική Αεροπορία.

Αναβαθμίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ και πάλι την Πολεμική Αεροπορία για την όλη προσπάθεια, που οδήγησε σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Εύχομαι κάθε επιτυχία και ευόδωση των στόχων που έχουμε θέσει.

Στους Ίκαρους, στους εκπαιδευτές τους, και στο προσωπικό υποστήριξης των αεροσκαφών, εύχομαι καλές πτήσεις, ασφαλείς προσγειώσεις και καλή επιτυχία στην αποστολή τους.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

 

Το Γρ. Δημοσίων Σχέσεων ΕΑΑΑ

.

.

νεο εκπαιδευτικο αφος ΠΑ_4 ekpaideytiko_apostolakis_7

νεο εκπαιδευτικο αφος ΠΑ_5 νεο εκπαιδευτικο αφος ΠΑ_6

paralabi_aeroskafwn_yetha_5-1200x800 νεο εκπαιδευτικο αφος ΠΑ_7

νεο εκπαιδευτικο αφος ΠΑ_8 νεο εκπαιδευτικο αφος ΠΑ_9

νεο εκπαιδευτικο αφος ΠΑ_1

νεο εκπαιδευτικο αφος ΠΑ_10 νεο εκπαιδευτικο αφος ΠΑ_12

νεο εκπαιδευτικο αφος ΠΑ_13 νεο εκπαιδευτικο αφος ΠΑ_2

νεο εκπαιδευτικο αφος ΠΑ_11

Share this: