ΜΕΝΟΥ

Share

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στους Πεσόντες στον πόλεμο και ειρήνη Αξιωματικούς και Οπλίτες της ΠΑ (Χαιρετισμός προέδρου ΕΑΑΑ, Απτχου (Ι) ε.α. Κ. Τζαβέλλα)

Κύριε Κλαδάρχα,

Αιδεσιμότατε, κ. πρόεδρε της ΕΑΑΣ, κ. εκπρόσωπε της ΕΑΑΝ, κυρίες και κύριοι πρόεδροι των Συλλόγων της Αεροπορίας, αγαπητά Μέλη, κυρίες και κύριοι.

Η ιστορική μνήμη είναι κατ΄ εξοχήν προτέρημα που χαρακτηρίζει τον λαό μας. Η σημερινή δέηση της Μητρός εκκλησίας υπέρ των πεσόντων Αεροπόρων δεν είναι μια απλή εκδήλωση. Δείχνει την σύνδεση που υπάρχει μεταξύ του Ελληνικού Έθνους και των Χριστιανικών παραδόσεων της Εκκλησίας να πρωτοστατεί σε εκδηλώσεις τιμής Ηρώων..

Ιερό καθήκον της  Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας είναι να διατηρήσει ως ιστορική μνήμη την θυσία των πεσόντων αγωνιστών των αιθέρων. Αγωνιστών Αεροπόρων που σε όλα τα πεδία των μαχών, υπερέβαλαν εαυτούς, πολέμησαν με τόλμη αγνοώντας τον φόβο, ακολουθώντας πιστά τις διαταγές, προσέφεραν την ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας μας, για την ελευθερία της πατρίδας μας. Θαρραλέοι, γενναίοι μας κοιτούν αμίλητοι από ψηλά και χαίρονται γιατί βλέπουν ότι την πατρίδα τους,  εμάς, που δεν τους ξεχάσαμε. Η ιστορική μνήμη κρύβει μέσα τον σεβασμό και την αγάπη. Και τα δύο τα βλέπουν από ψηλά σήμερα στο μνημείο αυτό.

«Ανδρών αγαθών έργων γενομένων έργων και δηλούσθε τας τιμάς», Αυτούς που δοξάσθηκαν με τις πράξεις τους, πρέπει να τους τιμούμε με παρόμοιες δικές μας πράξεις, έλεγε ο Περικλής.

Πρόσφατα έλαβα μία επιστολή τον κ. Γεώργιο Μιχαλόπουλο. Ο κ. Μιχαλόπουλος ήταν αυτόπτης μάρτυρας του ατυχήματος του Υποσμηναγού Στυλιανού Παναγυφτόπουλου στην Χίο στις 7 Νοε. 1994. Η κόρη του κ. Μιχαλόπουλου είναι φιλόλογος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Χίου και έγραψε τα εξής εις Μνήμη ενδόξων και φιλοπάτριδων Αεροπόρων.

«Αυτοί που περιμένουν, κάτω από τα θωρακισμένα υπόστεγα, κρατώντας ένα νόμισμα σφιχτά στα δόντια τους, ξέρουν το κόστος της πανάρχαιας πτήσης.

Το στριφταγκάλιασμα του Αγγέλου και τον στρόβιλο του καπνού, ξέρουν το κόστος της πανάρχαιας πτώσης.

Στα μεταλλικά φτερά τους, ανθίζουν κοράλλια και μωρά μαργαριτάρια.

Κι από τα σπαρμένα μέλη τους στους κήπους και στα περιβόλια μας, ανεβαίνουν – όποτε τους θυμούνται – στήλες αχνού φωτός, προς τον ουρανό.»

Σας ευχαριστούμε κ. Πηνελόπη Μιχαλοπούλου

Την περίοδο που διανύουμε όλοι τους χαίρονται από ψηλά γιατί  βλέπουνε το όπλο τους, την Πολεμική μας Αεροπορία, μπροστά δυναμικά, οργανωμένη, εκσυγχρονισμένη, έτοιμη όπως πάντα για οτιδήποτε απαιτήσει η Πατρίδα τους, για την οποία θυσιάστηκαν.

Όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ υποκλινόμαστε στην θυσία τους, με σεβασμό, υποσχόμενοι ότι δεν φεύγουν από την σκέψη μας ούτε στιγμή, ότι η ηρωική αιώνια πτήση τους είναι καταγεγραμμένη στην ιστορική μνήμη του Έθνους μας, της Πατρίδας μας, της Ελλάδας μας.

Αιωνία σας η μνήμη Αθάνατοι Ήρωες.

 

Share this: