ΜΕΝΟΥ

Share

Όταν ΕΑΑΑ τίμησε τους Ήρωες Αεροπόρους της Επιχείρησης «ΝΙΚΗ» (Η πολιτεία δεν ήθελε καν να τους θυμάται).

Σγος ε.α Κων/νος Λιούτας
Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΑ

Στις 23/11/1974 ο υπαρχηγός της Πολεμικής Αερπορίας, Υποπτέραρχος Ιωάννης Κοτσολάκης υπέβαλλε πρόταση Απονομής Ηθικών Αμοιβών στα πληρώματα της αποστολής ΝΙΚΗ καθώς και στο προσωπικό εδάφους που συνέβαλε στην εκτέλεσή της. Σημείωνε ότι επέδειξαν ηρωισμό, τόλμη και αυτοθυσία υπερβαίνουσα κατά πολύ το καλώς εννοούμενο καθήκον. Η απάντηση του Αρχηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν αρνητική ενώ σε δια ζώσης επαφή του κ. Κοτσολάκη με τον Αρχηγό του ΑΕΔ ο στρατηγός Αρμπούζης είπε, ¨Εδώ χάσαμε τον πόλεμο και εμείς θα δίνουμε παράσημα.

Αυτό που δεν έκαναν οι Ένοπλες Δυνάμεις το έκανε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ). Μετά από εισήγηση του Υποπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μήτσαινα, κυβερνήτη του ΝΙΚΗ 11, η ΕΑΑΑ οργάνωσε δύο κορυφαίες εκδηλώσεις, οι οποίες ήταν και οι μοναδικές, για να τιμήσει τους Αεροπόρους-Συναδέλφους που με αυταπάρνηση εκτέλεσαν το καθήκον τους εν καιρώ πολέμου.  

Η πρώτη εκδήλωση έγινε στις 15-7-1994 στην 112 Πτέρυγα Μάχης με προσκεκλημένους την τότε στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.  Ο πρόεδρος της ΕΑΑΑ Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Ιωάννης Χατζήρης Επίτιμος Αρχηγός της Τ.Α, στον χαιρετισμό του είπε

Τιμούμε τα πληρώματα των αεροσκαφών της 354 Μοίρας τα οποία σε μια από τις τραγικότερες ημέρες της Ελληνικής ιστορίας εξετέλεσαν το βράδυ της 2ης προς 22 α Ιουλίου 1974 την μεταφορά της Α’ Μοίρας καταδρομών από την Σούδα στην σκληρά δοκιμαζόμενη Κύπρο. Η αποστολή αυτή με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ» υπήρξε μια πραγματική επιχείρηση ανορθόδοξου πολέμου που διεξήχθη υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Αποτίουμε επίσης φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς νεκρούς του «ΝΙΚΗ» 4  Επισμηναγούς Βασίλειο Παναγόπουλο και Στυλιανό Συμεωνίδη, τον Αρχισμηνία Γεώργιο Δάβαρη και τον Επισμηνία Ηλία Άνθιμο, το αεροσκάφος των οποίων κατερρίφθει λίγο πριν την προσγείωσή του στη Λευκωσία… Μαζί μ’ αυτούς τιμούμε και τους 29 νεκρούς Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Στρατιώτες της Α’ Μοίρας Καταδρομών που επέβαιναν στα αεροσκάφη.

 Ο τότε Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Αθανάσιος Τζογάννης απένειμε το ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΜΗΣ της ΕΑΑΑ στους συμμετέχοντες στην Αποστολή «ΝΙΚΗ» .

Την επόμενη μέρα η εκδήλωση καλύφθηκε από όλα τα Αθηναϊκά Μέσα. Ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» έγραφε «Είναι αλήθεια ότι τα πληρώματα της αποστολής «ΝΙΚΗ» δεν δικαιώθηκαν για την αυτοθυσία που επέδειξαν. Ποτέ δεν ζήτησαν κάτι. Αλλά ξέρουν βαθιά μέσα τους ότι τους άξιζε από την πατρίδα μια ηθική αμοιβή … κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει στη γυναίκα του Αντισμηνάρχου Συμεωνίδη γιατί είκοσι χρόνια μετά ο άνδρας της δεν δικαιώθηκε. Στα υγρά της μάτια, το θέμα των ηθικών αμοιβών δεν φάνταζε και τόσο άκαιρο.

Η δεύτερη εκδήλωση έγινε στην Κύπρο την 21η και 22α Ιουλίου 1994, όπου με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΑΑΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) ε.α. Ιωάννη Χατζήρη, μεταφέρθηκαν τα πληρώματα, με αεροσκάφος C-130 που διέθεσε η Πολεμική Αεροπορία, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Προορισμός ο τύμβος της Μακεδονίτισσας, στους τάφους των συναδέλφων τους όπου εψάλη τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων. Την άλλη μέρα όλος ο Κυπριακός τύπος αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που έγιναν. Στις επικεφαλίδες τους έγγραφαν.

¨Η ΜΑΧΗ» Τίμησαν τους πεσόντες συναδέλφους τους-Ελλαδίτες αεροπόροι: Αν χρειαστεί θα έρθουμε πάλι.
«Ο ΑΓΩΝ» Προσκύνημα στον τάφους των ηρώων.
«Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ» Προσκύνημα στους τάφους των συναγωνιστών.
«Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» Αν χρειασθεί θα ξανάρθουμε πάλι διαβεβαίωσαν οι Έλληνες πιλότοι.

Σημ. Τα παραπάνω είναι από το βιβλίο του αείμνηστου Υποπτεράρχου Γεώργιου Μήτσαινα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»

ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στους ήρωες πεσόντες Αεροπόρους.

ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στους ήρωες πεσόντες Κομάντος.

ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στους αεροπόρους που εκτέλεσαν με απαράμιλλη γενναιότητα το καθήκον τους.

 

 

 

 

 

 

Share this: