Το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο, συνεχίζοντας την προσπάθειά του για αντικειμενική και ανεπηρέαστη ενημέρωση σε εσωτερικά θέματα εθνικού ενδιαφέροντος διοργάνωσε, στο πλαίσιο αυτό, στις 5 Μαίου 2022, την πολύ αξιόλογη επετειακή διαδικτυακή εσπερίδα με θέμα : “Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ”, με εκλεκτούς εισηγητές από τους πλέον ειδικούς για το θέμα αυτό το δε αποτέλεσμα προκάλεσε εξαιρετικό ενδιαφέρον και ικανοποίηση.
Η διοργάνωση της σημαντικής αυτής Εσπερίδας από το ΕΛΙΣΜΕ, αποτέλεσε πράξη απόδοσης οφειλόμενης τιμής και μνήμης προς όλους τους Έλληνες του Πόντου, που χάθηκαν ξεριζωμένοι από την Πατρίδα τους, όταν στις 19 Μαΐου1919, αποφράδα ημέρα για τον Ελληνισμό του Πόντου, ο Μουσταφά Κεμάλ πάτησε το πόδι του στη Σαμψούντα και ξεκίνησε και τυπικά την τελευταία και πιο άγρια φάση του σχεδίου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Το ΕΛΙΣΜΕ αξιολογώντας τα ιστορικά στοιχεία, τα τεκμήρια και τα ντοκουμέντα των εισηγήσεων της Εσπερίδας, τα οποία αποδεικνύουν και στηρίζουν τον αγώνα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και τα στοιχεία του αγώνα επιβίωσης του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς και του πολιτισμού, της ιστορίας, της ποντιακής διαλέκτου, των ηθών και εθίμων, θεώρησε ως πολύ σημαντική και αναγκαία την έκδοσή τους σε ένα καλαίσθητο βιβλίο, συνοδευόμενο από το DVD του Video της εσπερίδας.
Για την ενημέρωσή σας, το βιβλίο με το DVD της εσπερίδας άρχισε ήδη να αποστέλλεται σε ξένες πρεσβείες στη Χώρα, σε πρεσβείες και σε Γενικά Προξενεία της Χώρας μας στο εξωτερικό, σε Ποντιακές Οργανώσεις και Συλλόγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ενημερωθούν άπαντες με τα σημαντικά αυτά στοιχεία και να οπλιστούν με γνώσεις, με επιχειρήματα αναγκαία στον αγώνα όλων μας, δηλαδή της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την διεθνή κοινότητα.
Χαιρετισμός του Προέδρου του ΔΣ της ΕΑΑΑ Κωνσταντίνου Τζαβέλα
Μνησιπήμων πόνος.
Έτσι, πρώτος ο Αισχύλος κι έπειτα ο Σεφέρης μίλησαν για τον πόνο που γεννάει η μνήμη. Αυτός ο πόνος συνοδεύει τον Ποντιακό Ελληνισμό που κουβαλάει τις μνήμες της απάνθρωπης εξόντωσης, του άγριου ξεριζωμού και της χαμένης πατρίδας. Κι ενώ στο πέρασμα των χρόνων συνήθως η ιστορική μνήμη δυστυχώς ξεθωριάζει, αφήνοντας ορφανούς τους λαούς κι ακρωτηριασμένους, ο Ποντιακός Ελληνισμός, δεν ξεχνά. Δεν ξεχνούν οι απόγονοι όχι από υποχρέωση προς στους προγόνους τους αλλά γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Αυτός ο πόνος, είναι κομμάτι της ταυτότητας τους, περνάει από γενιά σε γενιά είναι ένας συλλογικός ζωντανός θρήνος που γίνεται χορός «σέρα», γίνεται ο σκοπός της λύρας, γίνεται αγώνας για δικαίωση, για μια συγνώμη που περιμένει να ακούσει αλλά ακόμα δεν έχει έρθει. Θα έρθει άραγε;
Χρέος είναι για όλους εμάς να υπενθυμίσουμε στη διεθνή κοινότητα, τη σημασία που έχει η καταδίκη των εγκλημάτων. Δεν είναι αρκετές οι βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες, τα ηχητικά ντοκουμέντα, οι μαρτυρικές καταγραφές, τα άρθρα και τα απομνημονεύματα και όλα όσα αποδεικνύουν ότι αυτό που συνέβη πριν από 100 χρόνια ήταν Γενοκτονία. Χρειάζεται και ο δικός μας αγώνας, ως ελάχιστη απότιση τιμής στους νεκρούς που έμειναν άταφοι στη μέση του πουθενά αλλά και σε όσους ξεριζώθηκαν βίαια από την πατρίδα.
Δε θα μπορούσε παρά να είναι κομμάτι αυτού του αγώνα, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, να χαιρετίζει και να υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή των Ποντίων, μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτό το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Η φωνές μας ενώνονται με τις δικές σας: «Καμίαν κί ανασπάλω». Ποτέ δεν ξεχνώ.
Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α.
Κωνσταντίνος Τζαβέλλας
Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ)