Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

70 η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Πολλοί τον ονομάζουν «ξεχασμένο πόλεμο – “Forgotten War”», επειδή διεξήχθη λίγα χρόνια μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και πριν τον πόλεμο του Βιετνάμ και χάθηκε ανάμεσά τους. Η πολεμική σύρραξη κράτησε τρία χρόνια, από 25 Ιουνίου 1950 έως 27 Ιουλίου 1953. Δεν είχε κανένα αποτέλεσμα για τις εμπλεκόμενες πλευρές, έληξε με την συνθήκη κατάπαυσης των εχθροπραξιών και οι δύο αντίπαλοι επανήλθαν στα πρότερα και σημερινά σύνορα, τον περίφημο 38ο παράλληλο. Δημοσιογραφικά χαρακτηρίστηκε  ως «ένας πόλεμος στο πιο ακατάλληλο μέρος, την πιο ακατάλληλη στιγμή, με τον πιο ακατάλληλο αντίπαλο».

Η συμμετοχή της Ελλάδος σε έναν εμφύλιο πόλεμο την εποχή που η ίδια μόλις βγαίνει από τον δικό της εμφύλιο, στην άγνωστη κορεατική χερσόνησο, παραμένει ένα ερώτημα. Οι απώλειες είναι γνωστές, 186 νεκροί και 650 περίπου τραυματίες. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι με την συμμετοχή μας εξασφαλίστηκε η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που συνέβη κατά  την διάρκεια του πολέμου. Δεν γνωρίζουμε εάν τελικά αυτό ήταν το κέρδος. Εκείνο όμως που είναι σίγουρο είναι ότι η ρήση του Τσόρτσιλ «οι ήρωες πολεμούν σαν τους Έλληνες», στην νοτιοκορεάτικη εκδοχή της δόθηκε από τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Syng Man Rhe, ο οποίος απευθυνόμενος στο διοικητή του ελληνικού τάγματος τόνισε: «Εσείς οι Έλληνες, κι όταν είστε αντίκρυ με τον θάνατο, σκέπτεστε και ζείτε τις μεγάλες και αιώνιες ανθρώπινες αρετές. Για τον λόγο αυτό και στην μακραίωνη εθνική σας ζωή, τόσο λίγοι εσείς υπερνικάτε κάθε επιδρομέα».  Κέρδος σίγουρα αποτελεί η απόκτηση ενός φίλου που ξέρει και τιμά τους συμμάχους

Στο Ηρώο των Ελλήνων Πεσόντων του πολέμου της Κορέας, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023. Στη συνέχεια κατέθεσαν στεφάνια ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας κ. Γιάνγκ Ιλ Λι (Jung Il Lee), ο Πρέσβης των Φιλιππίνων κ. Τζιοβάννι Πάλεκ (Giovanni Palec), ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας του Καναδά κ. Ουώλτερ Μπέρνικ (Walter Bermyck), ο Ακόλουθος Άμυνας της Βρετανίας Πλοίαρχος κ. Άλεξ Μπους (Alex Bush), ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Παλαίμαχων Πολεμιστών Κορέας Αντιστράτηγος ε.α. Στυλιανός Δράκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος.

Share this: