Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

28 Οκτωβρίου 1942 – 78 χρόνια από την αεροπορική προσβολή του Ιταλικού Στρατηγείου στο Ελ Αλαμέιν από την 335ΜΔ της ΕΒΑ

Στις 28 Οκτωβρίου 1942, ημέρα της επετείου της επίθεσης των Ιταλών κατά της Ελλάδος, η 335 Μοίρα Διώξεως της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (σημερινή Π.Α.) πραγματοποίησε την παράτολμη και πολύ επικίνδυνη αποστολή προσβολής του Ιταλικού Στρατηγείου, πίσω από τις γραμμές του μετώπου στο Ελ Αλαμέιν. Την αποστολή αυτή ζήτησε ο Διοικητής της Μοίρας Επισμηναγός Ιωάννης Κέλλας, από την Πτέρυγα στην οποία υπαγόταν η Ελληνική Μοίρα. Ποτέ άλλοτε δεν είχε πραγματοποιηθεί μέχρι τότε παρόμοια συμμαχική αποστολή.

Επειδή όλοι οι χειριστές δήλωσαν επιθυμία να συμμετάσχουν στην αποστολή, παρότι γνώριζαν τους κινδύνους της από την καλά οργανωμένη άμυνα του εχθρού, οι χειριστές ορίσθηκαν με κλήρο και ήταν οι εξής:

Επγός Κέλλας Ιωάννης
Υπσγός Παναγόπουλος Κυριάκος
Υπσγός Βολωνάκης Νικόλαος
Υπσγός Βουτσινάς Δημήτριος
Ανθσγός Καρταλαμάκης Ηλίας
Ανθσγός Διδασκάλου Προκόπης
Ανθσγός Καρύδης Ευάγγελος
Ανθσγός Χατζηιωάννου Ελευθέριος
Ανθσγός Τσότσος Γεώργιος
Ανθσγός Ξύδης Ευστράτιος
Εσμίας Νικόπουλος Γ.
Εσμίας Γκίζας Δημήτριος

Κατά την επίθεση βλήθηκαν πολλά αεροσκάφη της μοίρας και δύο πραγματοποίησαν αναγκαστική προσγείωση σε φίλιο όμως έδαφος, με σοβαρό τραυματισμό του ενός χειριστή. Του εχθρού καταστράφηκαν πυροβολεία, αυτοκίνητα, κατασκηνώσεις και σκοτώθηκαν πολλοί Ιταλοί.

Το κέρδος όμως δεν ήταν τόσο τα αποτελέσματα τρων ζημιών και των απωλειών του εχθρού, όσο ότι κατέδειξε το πείσμα και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων κατά των κατακτητών της πατρίδας τους. Ήταν μια ηρωική αποστολή πρώτου μεγέθους.

Τα συμμαχικά ραδιόφωνα μιλούσαν αρκετές ημέρες για την επιδρομή των Ελλήνων αεροπόρων, εξυψώνοντας το ηθικό των σκλαβωμένων Ελλήνων.

Οι εφημερίδες έγραψαν: “Η Ελληνική Αεροπορία και ο Ελληνικός Στρατός συνεχίζουν τις ηρωικές παραδόσεις των στη μεγάλη μάχη που διεξάγεται στην Έρημο”.

Εκ του ΠΑΣΥΒΕΤΑ

Share this: