
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026, πραγματοποιήθηκαν στον Πύργο οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, με διοργανώτρια την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας/ΠΕ Ηλείας.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στην Κεντρική Πλατεία του Πύργου, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη της, όπου τελέστηκε η προβλεπόμενη θρησκευτική και πολιτειακή τελετή, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη και με την παρουσία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας, Βουλευτών του Νομού Ηλείας, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και πολιτών.
Με τη Δοξολογία, την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων, αποδόθηκε ο οφειλόμενος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης στους χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας που υπέστησαν διωγμούς, εκτοπισμούς και απώλεια της ζωής τους, καθώς και στις οικογένειες που ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες.
Την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ) εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Παραρτήματος Ηλείας, Σμήναρχος ε.α. Αλέξανδρος Μακρής, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο, αποτίοντας, εκ μέρους της Ενώσεως, τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων.
Η ημέρα αυτή αποτελεί ημέρα ιστορικής μνήμης και εθνικής αυτογνωσίας. Τιμούμε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, έναν Ελληνισμό με μακραίωνη παρουσία και βαθιές ρίζες στις αλησμόνητες πατρίδες, που μέσα από τις τραγικές συνθήκες του ξεριζωμού και της προσφυγιάς κατόρθωσε να διαφυλάξει την πίστη, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του.
Η Μικρά Ασία δεν αποτελεί απλώς μια σελίδα της ελληνικής Ιστορίας. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η μνήμη των θυμάτων παραμένει ζωντανή.
Η ΕΑΑΑ, με σεβασμό στην Ιστορία και στις θυσίες του Ελληνισμού, συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης και αποτίει φόρο τιμής σε όλους εκείνους που χάθηκαν, ξεριζώθηκαν και δοκιμάστηκαν, αλλά και στις επόμενες γενιές που μετέφεραν και κράτησαν ζωντανή την κληρονομιά των αλησμόνητων πατρίδων.
Πύργος 24 Σεπτ. 2026
Η ιστορική μνήμη δεν είναι αναφορά μόνο στο παρελθόν. Είναι χρέος απέναντι στους νεκρούς, ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές και συνείδηση της ιστορικής μας πορείας.
Δεν ξεχνούμε τις αλησμόνητες πατρίδες. Τιμούμε εκείνους που χάθηκαν. Κρατούμε ζωντανή τη Μνήμη και την Ιστορία του Ελληνισμού.
Το Τοπικό Συμβούλιο
ΕΑΑΑ/Παρ. Ηλείας