Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

Υπόμνημα Διαμαρτυρίας

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 5 Τ.Κ.10677 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 2103802241-2103820271

FAX: 2103825393

Αριθμ. Πρωτ: 550   

Αθήνα 5 Ιουλίου 2016

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Μετά τη συνάντηση του προέδρου Απτχου ( Ι ) ε.α. της ΕΑΑΑ Σ. Καββούρη και μελών του ΔΣ της ΕΑΑΑ με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Πάνο Καμμένο στις 16-6-2016  και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ Γιώργο Κατρούγκαλο στις 21-6-2016 κρίθηκε σκόπιμο από το ΔΣ/ΕΑΑΑ, να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των προέδρων των Παραρτημάτων καθώς και με τους προέδρους των συλλογικών φορέων ΝΠΙΔ (ΣΑΣΙ – ΕΣΜΑ – ΣΑΣ – ΣΑΣΥΔΑ – ΣΑΙΡ – ΠΑΣΟΙΠΑ – ΠΣΑΕΜΘ) της ΠΑ και του Σ.Α/Σ.Σ.Α.Σ.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν να εξεταστούν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται κυρίως μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου, η ανταλλαγή απόψεων και η κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση της περαιτέρω μείωσης της σύνταξής μας που αποτελεί, κατά βάση, για την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας και το οικογενειακό τους εισόδημα.

Συμπερασματικά:

Από τις συναντήσεις με τον ΥΕΘΑ και τον ΥΠΕΚΑ είναι πρόδηλο ότι υφίσταται μεταξύ τους μια σοβαρή διάσταση απόψεων των σοβαρών θεμάτων που σχετίζονται με τα ε.ε. και ε.α. στελέχη των Ε.Δ και ειδικότερα την υπαγωγή στον ΕΦΚΑ (Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης), όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 του Ν. 4387/2016 για την οποία ο κ. Καμμένος δήλωσε κατηγορηματικά ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή και έχει ζητηθεί η εξαίρεση των ειδικών μισθολογίων ενώ ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση από το νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί.

Σοβαρή ανατροπή του συνταξιοδοτικού μας καθεστώτος αποτελεί η αποσύνδεση των συντάξεων από τους μισθούς των εν ενεργεία συναδέλφων μας, η οποία προβλέπονταν στον κώδικα «Στρατιωτικών και Πολιτικών Συντάξεων» με το ΠΔ 169/07. Η ανατροπή αυτή θα οδηγήσει σε μόνιμη και εσαεί καθήλωση των συντάξεων των αποστράτων που μελλοντικά θα αποτελεί πενιχρό επίδομα έναντι των μισθών των ε.ε, εξέλιξη που επιφυλάσσεται και για κάθε νέο απόστρατο.

Όλες οι κρατήσεις των μνημονιακών νόμων παραμένουν και ενισχύονται περαιτέρω.

Η εγγύηση του ύψους των σημερινών συντάξεων αποτελεί απλή ευχή καθώς με τον δημοσιονομικό «κόφτη» θα περικόπτονται αυτόματα δαπάνες, στις οποίες περιλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις, σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τους αποστράτους, για τον μεν ΥΠΕΚΑ κ. Κατρούγκαλο θα πρέπει να αναζητηθεί με αγωγές, για τον δε ΥΕΘΑ κ. Καμμένο στην καλή διάθεση και προαίρεση του Υπουργείου Οικονομικών.

Δυστυχώς, εδώ και μήνες παρακολουθούμε τον ΥΕΘΑ κ. Πάνο Καμμένο, όπως και οι προκάτοχοί του, να αποδέχεται όλα τα αιτήματα των αποστράτων και στη συνέχεια να αρκείται στην υπηρεσιακή διαβίβαση αυτών στο Υπουργείο Οικονομικών θεωρώντας ότι έτσι εξοφλεί το «χρέος» του προς τα  εν αποστρατεία στελέχη.

Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι ο νυν ΥΕΘΑ, από τον οποίο πείστηκαν πολλοί συνάδελφοί μας, δεν είναι απλό μέλος μια κυβέρνησης διορισμένο από τον πρωθυπουργό αλλά κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος του κόμματος των ΑΝΕΛ που συγκυβερνά με το ΣΥΡΙΖΑ. Θα περιμέναμε λοιπόν ο κ Καμμένος να μην διαβιβάζει απλά τα δίκαια αιτήματά μας στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά εφόσον τα υιοθετεί να απαιτεί την άμεση εφαρμογή τους.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ 2192 και 2194/12 με τις οποίες δικαιώθηκαν δικαστικά τα ε.ε. και ε.α. στελέχη αποτελούν κόλαφο για όλους, όσοι συστηματικά και εργολαβικά έχουν αναλάβει το ρόλο της συκοφάντησής μας στην κοινωνία ως δήθεν προνομιούχων που τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του ΣτΕ τα στελέχη των Ε.Δ και ΣΑ δικαιούνται και είναι υποχρέωση της πολιτείας να τους μεταχειρίζεται με ειδικό τρόπο γιατί στα στελέχη των Ε.Δ:

α. Απαγορεύεται να ασκούν οποιοδήποτε επάγγελμα ή να ασχολούνται με οποιαδήποτε αμειβομένη εργασία.

β. Ή διαρκής ετοιμότητα και επιφυλακή χωρίς διάκριση αν είναι ημέρα ή νύχτα, εργάσιμη ή αργία, όπως και οι Συνταγματικοί περιορισμοί λόγω αναγνώρισης της ιδιαιτερότητας των καθηκόντων των στελεχών των Ε.Δ, ορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο υπηρετείται το ύψιστο και πρωτεύον αγαθό της Ασφάλειας της Χώρας και του Λαού. Στη βάση αυτών των δεδομένων είναι πρόδηλη η ευθύνη και η υποχρέωση της Πολιτείας και της εκάστοτε Κυβέρνησης να εξασφαλίζει αποδοχές αξιοπρεπούς διαβίωσης στα εν ενεργεία και στα εν αποστρατεία στελέχη των Ε.Δ. Αυτό κάνουν όλες οι ευνομούμενες Δημοκρατίες.

Παρ’ όλα αυτά εμείς ουδέποτε ζητήσαμε ειδική μεταχείριση καθώς αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού λαού που με τις δικές του θυσίες διατηρείται υψηλό το φρόνημα και το αξιόμαχο των Ε.Δ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αποδεχτούμε να αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες Β Κατηγορίας και υποζύγια που αντέχουν τα πάντα.

Από την πλευρά μας ενδεικτικά, στις ιδιαιτερότητες του στρατιωτικού επαγγέλματος, θα προσθέταμε τις χιλιάδες απλήρωτες ώρες υπερωριακής απασχόλησης, αυτονόητες για κάθε άλλο εργαζόμενο, στις οποίες περιλαμβάνονται εορτές, αργίες, νυχτερινή και ανθυγιεινή εργασία.

Προκαλούμε κάθε «καλοπροαίρετο» Υπουργό και την κυβέρνηση να εφαρμόσει στην πράξη τα περί ισότητας και ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων εφαρμόζοντας και για τα στελέχη των Ε.Δ τη νομοθεσία για την υπερωριακή εργασία που διέπει κάθε άλλο εργαζόμενο του δημόσιου τομέα.

Η απλήρωτη αυτή εργασία που μεταφράζεται σε πραγματικά χρόνια υπηρεσίας για τα στελέχη των Ε.Δ σκανδαλωδώς παραβλέπεται από τους κάθε λογής κοινωνικά ευαίσθητους της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι παρόμοιες και αφορούν τα ε.ε. και ε.α στελέχη των Ε.Δ και θα πρέπει να τύχουν καθολικής εφαρμογής όπως αυτής της προηγούμενης κυβέρνησης που αποφάσισε, έστω και πρωτοτυπώντας παγκοσμίως, να εφαρμόσει μια δικαστική απόφαση κατά το ήμισυ, 50%.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η διαβεβαίωση του ΥΕΘΑ ότι έχουν εξευρεθεί τα ποσά από τους κωδικούς του ΥΠΕΘΑ για τα ε.ε. στελέχη των Ε.Δ ενώ οι απόστρατοι θα πρέπει να εκλιπαρούν το Υπουργείο Οικονομικών. Δυστυχώς εάν δεν εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση την ίδια τύχη θα έχουν και οι συνάδελφοί μας που θα αποστρατευθούν στο άμεσο μέλλον. Μπορεί με αυτή τη λογική να καλλιεργήσει οποιαδήποτε εμπιστοσύνη μεταξύ των θεσμών και των στελεχών των Ε.Δ;

Με βάση τα παραπάνω καλούμε:

  1. Την ηγεσία των Ε.Δ να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στους αποστράτους συναδέλφους τους οι οποίοι υφίστανται μια διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το υψηλό αίσθημα ευθύνης, οι αυξημένες υποχρεώσεις, η αφοσίωση στο καθήκον οδηγεί στον παραμερισμό στοιχειωδών καθημερινών ατομικών και οικογενειακών αναγκών, επιδίωξη ικανοποίησης κάθε εργαζόμενου. Θέλουμε όμως να τονίσουμε ότι και μετά την αποστρατεία, που σύντομα ή αργά έρχεται για όλους, υπάρχει ζωή και οικογένειες που έχουν ανάγκες και αυτές στοιχειωδώς θα πρέπει να καλύπτονται. Δεν περιποιεί τιμή για κανένα και ιδιαίτερα για την πολιτεία μιας χώρας που θέλει να ανήκει στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε τα εν ενεργεία και ε.α. στελέχη των Ε.Δ να βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας με μισθό ανειδίκευτου εργάτη προκειμένου να περισώσουν μέρος της αξιοπρέπειάς τους και να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις.

  2. Τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης να ασκήσει όλο το ειδικό βάρος που φέρει τηρώντας αδιαίρετα τις υποσχέσεις που έδωσε στα ε.ε. και ε.α. στελέχη των Ε.Δ και απαιτώντας από την κυβέρνηση:

α. Την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΣΤΕ με τρόπο ενιαίο και καθολικό  όπως προεκλογικά είχε δεσμευθεί.

β. Να αποδοθούν στο ακέραιο όλες οι οφειλές φορέων του δημοσίου, όπως το ΕΚΑΒ και ο ΕΟΠΠΥ, ύψους άνω των 140 εκατομμυρίων ευρώ, στην Π.Α. και στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας.

γ. Την απόδοση στους πραγματικούς δικαιούχους (Π.Α) ,σε εκείνους δηλαδή που προσφέρουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, του αναλογούντος μεριδίου από το ποσό που καταβάλλει το EUROCONTROL.

δ. Να κατοχυρώσει την σύνδεση των συντάξιμων αποδοχών των αποστράτων με τους μισθούς των  εν ενεργεία συναδέλφων τους όπως ισχύει με το ΠΔ 169/07 του «Κώδικα Στρατιωτικών και Πολιτικών Συντάξεων» και έχει τεκμηριωθεί απολύτως στην απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπ. αριθμ. 46/2005, βάσει της οποίας έχουν γίνει έως σήμερα  οι αναπροσαρμογές των συνταξίμων αποδοχών, ένεκα της αντιστοίχου αναπροσαρμογής των μισθολογικών δεδομένων των εν ενεργεία, που επηρεάζουν τον υπολογισμό τους.

ε. Να εξασφαλίσει άμεσα όπως κατ’ επανάληψη έχει υποσχεθεί την εξαίρεση των ειδικών μισθολογίων από την υπαγωγή στον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου Περί Ιεραρχίας και Προαγωγών των Ε.Δ., οι Αξιωματικοί μετά την αποστρατεία τους εγγράφονται στα στελέχη της εφεδρείας των Ε.Δ, διατηρώντας τοιουτοτρόπως την εσαεί οιονεί ιδιότητα του Στρατιωτικού. Συνεπώς η υπαγωγή στον ΕΦΚΑ τυγχάνει παράνομη, αντισυμβατική και αντίκειται στις αρχές της χρηστής Διοίκησης.

στ. Να άρει τα παράλογα ηλικιακά ρατσιστικά κριτήρια περικοπής των συντάξεων για όσους αποστρατεύθηκαν με αίτησή τους οι οποίοι κάνοντας χρήση νόμων της Ελληνικής πολιτείας τιμωρήθηκαν, από την ίδια, με τη λεηλασία της σύνταξής τους.

η. Να δοθεί νομικά η δυνατότητα στο ΜΤΑ, που δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, να χρησιμοποιεί τα αποθεματικά του, κατά την κρίση του ΔΣ με αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των μετόχων και μερισματούχων.

Τα κυβερνητικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ καθώς και ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας με έντονο τρόπο και επανειλημμένα είχαν αναφερθεί στο PSI και τη λεηλασία που υπέστησαν τα ΝΠΔΔ με τη ζημιά για το ΜΤΑ να ανέρχεται στα 31,1 εκατομμύρια ευρώ. Φυσιολογικά θα ανέμενε κανείς την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την κατάργηση του Ν. 1611/1950 βάση του οποίου τα αποθεματικά των ΝΠΔΔ επιβάλλεται να κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δυστυχώς αυτό που συμβαίνει είναι η εντονότερη και αυστηρότερη εφαρμογή του νόμου με τα εναπομείναντα αποθεματικά να είναι σχεδόν δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η σημερινή κυβέρνηση και οι κυβερνητικοί εταίροι αναγνώρισαν προεκλογικά ότι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι άνεργοι αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση και δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης του βιοτικού τους επιπέδου. Δεσμεύθηκαν ότι, ως ισοδύναμα, για την ανακούφιση των εργαζομένων και των συνταξιούχων θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή και θα επιστραφούν τα κλεμμένα στα δημόσια ταμεία. Δυστυχώς αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι τα θύματα του τρίτου μνημονίου είναι τα συνήθη υποζύγια, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, όπως του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου.

Τα ηλικιακά κριτήρια (!) και οι περικοπές των συντάξεων χηρείας που αναφέρονται στο άρθρο 12 του ν.4387/2016 δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε αναφορά σε κράτος πρόνοιας και κοινωνικής πολιτικής. Το μέτρο ειδικά με το 55ο έτος της ηλικίας του / της επιζώντος συζύγου, πλήττει ιδιαίτερα τα στελέχη των Ε.Δ που λόγω της φύσης του επαγγέλματος αποστρατεύονται σε μικρότερη ηλικία και δυστυχώς μάλλον εξ αιτίας του επαγγέλματος φεύγουν και από τη ζωή σε μικρότερη ηλικία ενώ οι οικογενειακές υποχρεώσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Τα ισοδύναμα μέτρα που διαρκώς και με μεγάλη ευκολία βρίσκονται για τα στελέχη των Ε.Δ, αφού πρώτα έχουν ψηφιστεί, είμαστε βέβαιοι ότι οδηγούν περαιτέρω στην υποβάθμιση της μαχητικής ικανότητας και αποτελεσματικότητας των Ε.Δ. Η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο σεισμικών αναταράξεων γεωπολιτικής αστάθειας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα συνεχίζουν, με εντονότερο τρόπο, να αμφισβητούνται με τη χρήση στρατιωτικής ισχύος. Οι απειλές και η στρατιωτική «διπλωματία» δεν αντιμετωπίζονται, παρά, με τη ικανότητα χρήσης ανάλογης ισχύος και όχι με ευχολόγια και παλικαρισμούς χωρίς υπόβαθρο. Οι Ε.Δ κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και σήκωσαν όλο το βάρος της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρας μας, έργο άλλων φορέων και υπευθύνων, και το έπραξαν με αυταπάρνηση και εξαιρετική επιτυχία,  με πενιχρά μέσα και πέραν του καλώς εννοούμενου καθήκοντος, περισώζοντας την τιμή και αξιοπρέπεια της χώρας.

Αυτά τα εναπομείναντα πενιχρά μέσα, εάν καταστούν ανύπαρκτα με τη διαρκή χρήση τους ως ισοδύναμα, καμία ποιοτική υπεροχή του προσωπικού δεν μπορεί να αντισταθμίσει. Η κυβέρνηση ας αναλογιστεί τις εθνικές της ευθύνες και ας αναζητήσει αλλού ισοδύναμα που είναι και πολλά και σκανδαλωδώς προκλητικά.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΕΑΑΑ θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών της και να αναδείξει τα προβλήματα των ενεργεία συναδέλφων μας χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα.

Για τους συμμετέχοντες,

Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (Ε.Α.Α.Α)

Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (Σ.Α.Σ.Ι)

Επιστημονικός Σύλλογος Μηχανικών Αεροπορίας (Ε.Σ.Μ.Α)

Σύνδεσμος Αποφοίτων Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Α/Σ.Σ.Α.Σ)

Σύλλογος Αποφοίτων Σ.Τ.Υ.Α. (Σ.Α.Σ)

Σύλλογος Αποφοίτων Σ.Υ.Δ. (Σ.Α.Σ.Υ.Δ.Α)

Σύλλογος Αποστράτων Ραδιοναυτίλων (Σ.Α.Ι.Ρ)

Πανελλήνιος Σύλλογος Αποστράτων Εθελοντών Μακράς Θητείας (Π.Σ.Α.Ε.Μ.Θ)

Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων (ΠΑ.Σ.ΟΙ.Π.Α)

Ο Διευθύνων Σύμβουλος                                                Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Κρανιάς                                             Σπυρίδων Καββούρης

Αντισμήναρχος (Ρ) ε.α                                        Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α

Share this: