Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

Τα Μετοχικά Ταμεία και οι Διχαστικές Απόψεις του προέδρου του ΔΣ της ΕΑΑΣ κ. Ροζή

Συγκριτικός Πίνακας Συνόλου, Μερίσματος και ΕΚΟΕΜ Μετοχικών Ταμείων ΕΔ

Γράφει ο Σγος ε.α Κων/νος Λιούτας , Πρόεδρος ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Λάρισας

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΑΣ, Αντγος ε.α κ. Ροζής, αυτοπροβαλλόμενος ως «ασυμβίβαστος μαχητής», σε πρωτοσέλιδο άρθρο του στην «Εθνική Ηχώ» με τον πομπώδη τίτλο Οι «πατρίκιοι και οι Πληβείοι» Μερισματούχοι των Μετοχικών Ταμείων περιγράφει τους συναδέλφους του Σ.Ξ ως πληβείους ενώ από την άλλοι υπάρχουν οι «πατρίκιοι» απόστρατοι της Π.Α και του Π.Ν.

Όπως αφήνεται να εννοηθεί από τον αρθρογράφο οι δήθεν «πατρίκιοι» εισπράττουν από τα Μετοχικά τους Ταμεία ποσό δυσανάλογο σε σχέση με τους συναδέλφους τους του ΣΞ και ως εκ τούτου ο κ. Ροζής αποφάσισε να ηγηθεί της εξέγερσης των «πληβείων» οι οποίοι θα διεκδικήσουν την απαλλοτρίωση και διανομή της τεράστιας περιουσίας των «πατρικίων».

Χωρίς να παραθέτει κανένα στοιχείο για τη σημερινή κατάσταση του ΜΤΣ και τις προοπτικές του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τις διαχρονικές προσωποποιημένες  ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν και πήραν κρίσιμες αποφάσεις για την τύχη του Ταμείου, απομονώνει ένα μόνο στοιχείο, που αφορά τους κοινωνικούς πόρους των Ταμείων, και το αναγάγει σε λάβαρο απευθυνόμενος στη δικαιολογημένη απογοήτευση και πικρία των μερισματούχων του ΜΤΣ, για αυτά που εισπράττουν από το Ταμείο, παραγνωρίζοντας ότι τα ίδια συναισθήματα διακατέχουν και τους μερισματούχους του ΜΤΑ και ΜΤΝ ενώ όλοι περιμένουν με αγωνία αν θα εφαρμοστεί η νέα μείωση των συντάξεων κατά 18% από 1-1-2019.

Και επειδή πόλεμος και μάχη δεν νοείται χωρίς εχθρό και αντίπαλο, ο κ. Ροζής τον ανακάλυψε στους αποστράτους της Π.Α και τους Π.Ν των οποίων τα Μετοχικά Ταμεία παρέχουν προκλητικές δήθεν απολαβές στους μερισματούχους τους, σε σχέση με του ΣΞ, για να τους αποδίδεται ο τίτλος του «πατρικίου» εξαιτίας του κοινωνικού πόρου ο οποίος βέβαια είναι στοιχείο ευμετάβλητο στο χρόνο.

Ανακριβώς αναφέρει ότι ο κοινωνικός πόρος για τα έτη 2011 έως και 2016 ανήλθε συνολικά σε 27.881.117,25 ενώ σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του ΜΤΣ ο πραγματικός αριθμός για τα έτη 2011 έως 2015 είναι ότι τα έσοδα από τον κοινωνικό πόρο-τέλη και δικαιώματα είναι 105.838.026,18 και αν προσθέσουμε και το 2016 ξεπερνά τα 130 εκατομμύρια ευρώ, ποσό πολλαπλάσιο από αυτό που αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ.

Στο επίμονο ερώτημά του αν είναι δίκαιη και σωστή η κατανομή των κοινωνικών πόρων προφανώς η απάντηση είναι υποκειμενική καθώς «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» δηλαδή η αλήθεια εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο εξετάζουμε την πραγματικότητα και επομένως είναι σχετική (Πρωταγόρας (π. 490 – π. 420 π.Χ.).

Ποια όμως είναι η αντικειμενική πραγματικότητα; Υπάρχει πράγματι αυτή η τεράστια διαφορά μεταξύ των Μετοχικών Ταμείων στις μηνιαίες παροχές προς τους μερισματούχους τους; Χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, αρκεί να ανατρέξουμε στο website του ίδιου του ΜΤΣ, μπορούμε να δούμε τους σχετικούς συγκριτικούς πίνακες που παρατίθενται. Ενδεικτικά θα διαπιστώσουμε ότι μεικτά ο Α/ΓΕΣ, μηνιαίως, λαμβάνει 421.06 € ενώ ο Α/ΓΕΑ 362,60, ο Σχης 285,78 ενώ ο Σμχος 274,40, ο Λγος 203,34 ενώ ο Σγος 205,80. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι «πληβείοι» και «πατρίκιοι» λαμβάνουν μηνιαίως σχεδόν ίσο ποσό από τα ταμεία.

Η αδιάψευστη πραγματικότητα καταρρίπτει κάθε επιχείρημα του βαρύγδουπου τίτλου του άρθρου το οποίο το μόνο που κάνει είναι να σπέρνει τη διχόνια και το διχασμό ανάμεσα σε συναδέλφους πυροδοτώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Η επιλεκτική απομόνωση των στοιχείων που συνθέτουν τα έσοδα των μετοχικών ταμείων και των περιουσιακών τους στοιχείων δεν αλλοιώνει σε καμία περίπτωση το πραγματικό και ουσιαστικό στοιχείο που είναι το συνολικό μηνιαίο ποσό που καταβάλουν στους μερισματούχους τους.

Ο κ. Ροζής διατυπώνει εσφαλμένα την άποψη ότι  ο θεσμοθετημένος ανταποδοτικός πόρος ανήκει στον Ελληνικό λαό και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποδίδεται στα Ταμεία αναλογικά με την αριθμητική δύναμη των μερισματούχων τους ενώ στην πραγματικότητα ο κοινωνικός πόρος προέρχεται από τις εις βάρος κρατήσεις των προμηθευτών. Άραγε, με την ίδια λογική, η ακίνητη περιουσία των Μετοχικών Ταμείων δεν ανήκει στον Ελληνικό Λαό έτσι ώστε τα έσοδά τους να αποδίδονται ανάλογα στους μερισματούχους τους; Η ακίνητη περιουσία του ΜΤΣ, σύμφωνα με το Ταμείο, αποτιμάτε με σημερινές τιμές κρίσης σε μισό περίπου δισεκατομμύριο ευρώ και είναι βέβαιο ότι μελλοντικά θα προσφέρει ακόμη περισσότερα στους δικαιούχους μερισματούχους του ταμείου.

Ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ υποστηρίζει στο άρθρο του ότι «οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων την αυτή αποστολή εκτελούν και κανείς χωρίς τον άλλον δεν μπορεί να εκτελέσει αυτή μεμονωμένα». Αυτή η άποψη δεν συμβαδίζει με όσα υποστηρίζει σε αναρτήσεις του στο διαδίκτυο ότι  «Το ΜΤΣ που έλαβε επί του υπόψη θέματος ομόφωνη απόφαση είναι ΝΠΔΔ και δεν οφείλει επίσης να ζητήσει την άποψη κανενός άλλου φορέα. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΑΑΣ, η οποία είναι και αυτή ΝΠΔΔ και στηρίζει την υπόψη – πρόταση όπως διατυπώθηκε από το ΜΤΣ». Δηλαδή εκτελούμε συλλογικά την ίδια εθνική αποστολή αλλά δρούμε μεμονωμένα και μονομερώς εις βάρος των άλλων δυο, ενώ δεν τους οφείλουμε, έστω ηθικά, καμία ενημέρωση και εξήγηση και σε όποιον αρέσει όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του ΣΞ δεν συμμερίζεται και δεν συμφωνεί με τι διχαστικές απόψεις του προέδρου της ΕΑΑΣ και θα περίμενε δράσεις και πρωτοβουλίες ενωτικές που, μεταξύ άλλων, θα ενίσχυαν την προοπτική και τη βιωσιμότητα των Ταμείων, την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων, την επανασύνδεση της σύνταξης με τους ε.ε συναδέλφους καθώς και την αποτροπή περαιτέρω μείωσης των συντάξεων.

ΥΓ. Δεν γνωρίζω αν θα έπρεπε να είμαι ευτυχής ή δυστυχής που το ΜΤΑ μετά από 30 χρόνια κρατήσεων μου δίνει, μηνιαίως, το ποσό των 219,48€ (Μέρισμα 164,08+ΕΚΟΕΜΑ 55,40) προσφέροντάς μου τη μέγιστη χαρά, κατά τον πρόεδρο της ΕΑΑΣ, να θεωρούμαι «πατρίκιος». Αν κ. Ροζή ο «ανένδοτος» αγώνας σας και ο καβγάς είναι τα 214 ευρώ, που παίρνω εγώ από το ΜΤΑ, να γίνουν 180 και να αυξηθούν αντίστοιχα τα δικά σας κατά 35 ευρώ για να μοιραστούμε τον τίτλο του «πατρικίου» λυπάμαι αλλά τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας και σίγουρα τέτοια τύχη δεν μας αξίζει.

Πατώντας εδώ μπορείτε να διαβάσετε το επίμαχο άρθρο του κ. Προέδρου της ΕΑΑΣ

Share this: