ΜΕΝΟΥ

Share

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΑΚΟΣΜΙΑ (Μύθοι και στοιχεία για την κακοσμία της αναπνοής) Από τον : Dr. ΙΩΑΝΝΗ  Κ. ΜΑΝΙΟ (D.D.S.) Χειρουργό Οδοντίατρο – Στοματολόγο Υποπτέραρχο (ΥΟ) ε.α.

Ένας γιατρός μεταξύ μας

Από τον :  Dr. ΙΩΑΝΝΗ  Κ. ΜΑΝΙΟ (D.D.S.)
Χειρουργό Οδοντίατρο – Στοματολόγο
Υποπτέραρχο(ΥΟ) ε.α.

Κλινικές  μελέτες έχουν αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας πλέον, ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό της,  η κακοσμία της αναπνοής προέρχεται κυρίως από την Στοματική  Κοιλότητα  κατά ποσοστό  87%, και κατά  13% από το στομάχι και τους παραρίνιους κόλπους, (ιγμόρεια, μετωπιαία άντρα κ.λ.π.) και ιδιαίτερα, από  το πίσω χώρο της επιφανείας της γλώσσης.

Βακτηρίδια   και  υπολείμματα   τροφών που εγκαθίστανται στις αύλακες  και στις σχισμές  της γλώσσης, αποδομούνται   και εκλύουν δύσοσμα  αέρια  που είναι πτητικές  ενώσεις του  Θείου, και πιο γνωστά  σ΄εμάς περιγράφονται  και ονομάζονται,  γενικά … κακοσμία της ανθρώπινης αναπνοής.

Οι  καραμέλες, τα στοματοπλύματα, τα  σπρέι και οι σταγόνες δεν εξαλείφουν, ούτε καταργούν στην πράξη  την κακοσμία  της αναπνοής  ή τα βακτηρίδια  που αποτελούν τη βάση της και την αφορμή  γένεσής της .

Σύμφωνα με μια μελέτη από το  Consumer  Reports, όλα αυτά απλώς  (καμουφλάρουν) ή προσωρινά συγκαλύπτουν  την στοματική κακοσμία,  για  10 λεπτά έως  μία (1)  ώρα, το πολύ.

Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την οριστική και καταλυτική  αντιμετώπιση  της κακοσμίας της αναπνοής,  είναι να κτυπηθεί η δυσάρεστη από κάθε άποψη αυτή  κατάσταση –πρόβλημα,  στην πηγή της έδρασής του,  που δεν είναι άλλο  από την πίσω επιφάνεια της γλώσσης, τα ούλα, τις εσωτερικές επιφάνειες των παρειών  και την  πίσω  οροφή της στοματικής κοιλότητας.  

Αν κάποιος βουρτσίζει τακτικά τα δόντια του, χρησιμοποιεί τακτικά οδοντικό νήμα,   μεσοδόντια   βουρτσάκια,   καθαρίζει με απόξεση την  ραχιαία  επιφάνεια της  γλώσσης του – με την βοήθεια  ενός  γλωσσοκαθαριστή –   και διατηρεί στο στόμα του μια σταθερή ροή σάλιου, θα  έχει επιτύχει να έχει ένα καθαρό και υγιές στόμα,  με δροσερή και καθάρια αναπνοή.

Και όλα  αυτά, έως αυτή την γραμμή, αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία,  και είναι αποδειχθέντα  επιστημονικά  μας δεδομένα.

Τώρα θα καταπιαστώ με τους Μύθους της στοματικής κακοσμίας.

   Α)  Η κακοσμία της αναπνοής προέρχεται από το στομάχι..

 Σύμφωνα με  πρόσφατες  ιατρικές έρευνες,   λιγότερο από 8% της κακοσμίας της αναπνοής  έχει την  προέλευσή της, στο στομάχι,  τους πνεύμονες  ή  τα ιγμόρεια  (Delanghe και Συνεργ. 1997).

Η κατανάλωση κρεμμυδιού, σκόρδου, οινοπνεύματος καθώς και  τα  ποικίλα  καρυκεύματα στις τροφές, μπορούν προσωρινά να επηρεάσουν αρνητικά  την αναπνοή  ενός ενήλικος ατόμου,  η οσμή όμως που παράγεται  είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι αναδύεται από το στομάχι, επειδή οποιαδήποτε τροφή-χημική ουσία από τις καταναλισκόμενες τροφές   εισέρχεται  αρκετά  γρήγορα στο κυκλοφοριακό μας σύστημα, αρχίζει άμεσα η αποδόμισή της  ή εξέρχεται  γρήγορα  από τους πνεύμονες, με την γνωστή απόπνοια της αντίστοιχης τροφής.

Β)  Αν κανείς βουρτσίζει συχνότερα τα δόντια του, θα μπορέσει να ελέγξει αποτελεσματικά  την κακοσμία της αναπνοής του.

Κάτι τέτοιο δεν θα φέρει αποτέλεσμα αξιοσημείωτο,  διότι το μεγαλύτερο ποσοστό της κακοσμίας προέρχεται από την  γλώσσα και τους  λοιπούς  μαλθακούς  στοματικούς  ιστούς  και όχι  μόνο από τα άπλυτα δόντια.

 Γ)  Ο καθένας μπορεί να έχει επίγνωση της στοματικής του δυσοσμίας.

 Μέγα λάθος… καθότι άσχημη γεύση  στο στόμα, ή  οι σωματικές αντιδράσεις άλλων ανθρώπων γύρω,  δεν  αποτελούν πάντοτε βάσιμες  ενδείξεις  για την ύπαρξη του προβλήματος της κακοσμίας της αναπνοής.

 Ο  πλέον κατάλληλος τρόπος να μάθει κανείς αν έχει στοματική κακοσμία  είναι να ρωτήσει ένα πολύ δικό του ή αγαπημένο του πρόσωπο…ή να χρησιμοποιήσει τον  μικρό φορητό μετρητή εκπομπής θειούχων ενώσεων  Breath Alert.

  Ένα πρόγραμμα τριών σταδίων  για δροσερή αναπνοή.

1.  Βουρτσίστε όλο το στόμα, ακόμη και τα εσωτερικά (παρειακά) σας τοιχώματα, καθώς και  την οροφή της στοματικής σας κοιλότητας  και χρησιμοποιήστε πριν  το οδοντικό σας νήμα, δύο φορές την ημέρα, καθώς και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

2. Μετά το βούρτσισμα, καθαρίστε (αποξέστε)την πάνω επιφάνεια της γλώσσης σας, από πίσω προς τα εμπρός, 2-3 φορές με τον ειδικά σχεδιασμένο καθαριστήρα  γλώσσης.     (Καθότι  έχει αποδειχθεί   κλινικά,  ότι ο καθαρισμός της γλώσσης ειδικά, είναι ο μοναδικός πλέον, αποτελεσματικός τρόπος, να μειωθεί η κακοσμία της αναπνοής.                                           
Είναι σημαντικό εδώ να τονισθεί, ότι πρέπει να φθάνει κανείς μέχρι το πίσω-πίσω μέρος της γλώσσης, όπου εγκλωβίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των οσμογόνων βακτηριδίων  και των αποδομημένων  τροφικών υπολειμμάτων.                                            
Ο  καθαρισμός της γλώσσης είναι κάτι που γίνεται εύκολα και χρειάζεται μόνο 10 με 15 δευτερόλεπτα  και μειώνει τις πτητικές ενώσεις του  θείου (S), κατά 75%,  σύμφωνα με τις μελέτες της  κλινικής  κακοσμίας, του Πανεπιστήμιου του Toronto  του Καναδά.                                                   
Ξεπλύνετε με δροσερό νερό ή  με στοματόπλυμα που περιέχει διοξείδιο του χλωρίου, χλωρεξιδίνη, το οποίο μαζί με άλλα χλωριούχα ανιόντα, περιέχονται σε διάφορα στοματοπλύματα και οδοντόκρεμες  για τον φαρμακευτικό έλεγχο της στοματικής κακοσμίας.                      Το διοξείδιο του χλωρίου λοιπόν, έχει βρεθεί επιστημονικά, ότι δρα  ωσάν ένας χημικά ενεργός οξειδωτικός παράγοντας με μεγάλη  αρκούντως βακτηριοκτόνο και οργανοληπτική επίδραση, που εκδηλώνεται άμεσα,   με την διάσπαση των Πτητικών Ενώσεων του Θείου (ΠΕΘ), όντας  ένας  χημικά ενεργός  οξειδωτικός παράγοντας  με  βακτηριοκτόνο και οργανοληπτική  επίδραση,  που εκδηλώνεται με τη διάσπαση των ΠΕΘ  και η οποία γίνεται με οξείδωση των δεσμών  του θείου. Εκτός από την οξείδωση των ΠΕΘ, το διοξείδιο του χλωρίου  αυξάνει τις εσωτερικές τάσεις στον σίελο και στο οξυγόνο της  βλεννο – μικροβιακής πλάκας  και αναστέλλει την δράση των  μικροβιακών  πρωτεολυτικών ενζύμων.  Έχει αποδειχθεί  πρόσφατα δε, ότι το διοξείδιο του χλωρίου  ΜΕΙΩΝΕΙ  την  στοματική  δυσοσμία, κατά 4 ώρες το λιγότερο (J. Fransella Dmd, Clinical Dentistry 9.3942, 1998).

3. Διατηρείστε την υγρασία του στόματος καθ΄ όλη τη διάρκεια  της  ημέρας,  πίνοντας  άφθονα  υγρά  κα  αν είναι απαραίτητο  χρησιμοποιήστε  υγραντήρα την νύχτα.  Αν μιλάτε πολύ,  αν κοιμάστε με το στόμα ανοιχτό  και  τέλος αν παίρνετε  κάποια  συγκεκριμένα φάρμακα,  γρήγορα  εμφανίζεται ξηροστομία  και γι΄αυτό   δημιουργείται  ένα περιβάλλον περισσότερο  ευνοϊκό  για την ανάπτυξη παθογόνων και μη  βακτηριδίων. Διατηρώντας  συνεχή  ροή σάλιου, πολλά απ΄αυτά  τα βακτηρίδια,  παρασύρονται  πριν  προλάβουν να εγκατασταθούν και να δημιουργήσουν δύσοσμα προβλήματα.

         Άρα απαιτείται καθημερινό βούρτσισμα ή και  απόξεση της ραχιαίας επιφάνειας της ΓΛΩΣΣΑΣ μας.

Share this: