Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μερική αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων

ÁÈÇÍÁ-ÓÕÌÂÏÕËÉÏ ÅÐÉÊÑÁÔÅÉÁÓ-ÓÔÅ.(EUROKINISSI-ÊÙÓÔÁÓ ÊÁÔÙÌÅÑÇÓ)

Τους ένστολους δικαίωσε και πάλι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων της, κρίνοντας ότι είναι αντισυνταγματική η μερική αποκατάσταση στα μισθολογικά τους που έγινε το 2014 με νόμο και στη συνέχεια με απόφαση.

Τότε, σε εφαρμογή  αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές στις αποδοχές τους και είχαν αποφανθεί να επανέλθουν αυτές στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012, η κυβέρνηση προχώρησε σε ρύθμιση για να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι αποδοχές, τα επιδόματα και οι συντάξεις των ενστόλων διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα κατά 50% επίπεδα από τα προβλεπόμενα (νέο μισθολόγιο).

Ετσι, προσέφυγαν και πάλι οι Ενώσεις των ενστόλων στο ΣτΕ κατά του νέου νομοθετικού καθεστώτος, υποστηρίζοντας  ότι το νέο μισθολογικό καθεστώς, με το οποίο καθορίστηκαν νέοι συντελεστές προσδιορισμού των βασικών μισθών τους, είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Σήμερα, η Ολομέλεια, με εισηγήτρια την σύμβουλο  Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, έκρινε ότι τόσο ο νόμος 4307/2014  (άρθρο 86) όσο και η επίμαχή από 17.11.2014 υπουργική απόφαση που επανέφερε κατά 50% τις αποδοχές τους στο προ του Αυγούστου 2012 καθεστώς, είναι αντισυνταγματική, καθώς προσκρούει στα άρθρα 95, 45, 29 και 23 του Συντάγματος. Κρίθηκαν αντισυνταγματικές καθώς η Πολιτεία προσαρμόστηκε πλημμελώς στις προηγούμενες αποφάσεις του 2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ (2192-2196/2014) και δεν εφάρμοσε στη συνταγματικά προστατευόμενη αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των στρατιωτικών. Επιπρόσθετα, κρίθηκε ότι οι αποδοχές των ενστόλων πρέπει να φτάσουν στα προ της 1ης Αυγούστου του 2012 μισθολογικά  επίπεδα.

Στο ΣτΕ  είχαν προσφύγει η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, το συντονιστικό συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, η Πανελλήνια  Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, των Ενώσεων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, μεμονωμένοι στρατιωτικοί, κ.ά.

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/859654/article/epikairothta/ellada/ste-antisyntagmatikh-h-merikh-apokatastash-twn-mis8wn-twn-enstolwn

Share this: