Περί Ξίφους και Απονομής
Του Απτχου (Μ) εα Γεωργίου Βορρόπουλου Επιτίμου ΓΕ
Αθήνα 28.2.24
Το ξίφος του αξιωματικού δεν αποτελεί ένα απλό εξάρτημα της στολής ή ένα διακοσμητικό για το τοίχο του σπιτιού του πάνω από το τζάκι, που ορισμένοι νομίζουν ή προσπαθούν να περάσουν.
Το ξίφος είναι διαχρονικά το σύμβολο ισχύος, προστασίας, εξουσίας, δικαιοσύνης, ηγεσίας, πολεμικής ετοιμότητας, θάρρους και μαχητικότητας. Αντιπροσωπεύει ύψιστες αξίες, ιδανικά και αρχές οι οποίες μεταλαμπαδεύτηκαν από τους προγόνους μας και προκατόχους Αξιωματικούς, οι οποίοι πολέμησαν, άσκησαν διοίκηση και έπεσαν όποτε απαιτήθηκε υπέρ πατρίδας στο πεδίο της τιμής για την υπεράσπιση της.
Ο αξιωματικό, με την απονομή του ξίφους πέραν των συμβολισμών, αναλαμβάνει την υποχρέωση της διατήρησης της μνήμης των προγόνων, των αγώνων του Έθνους και αναλαμβάνει την ιερή υποχρέωση της υπεράσπισης των ιδανικών και της ακεραιότητας της Πατρίδας.
Το ξίφος απονέμεται , δεν χορηγείται , δεν προμηθεύεται, δεν χαρίζεται.
Η τελετή απονομής δεν είναι μια απλή εκδήλωση, είναι ιερή τελετή κατά την οποία ο Αξιωματικός λαμβάνει το χρίσμα του αξιώματος από τη πατρίδα και συνάμα την εντολή για την υπεράσπιση της με αυτό, από κάθε απειλή μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος.
Η απονομή αποτελεί την υπέρτατη τιμή σε όσους είναι αποφασισμένοι δια βίου να ορθώσουν το ανάστημα τους και να δώσουν τον αγώνα θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους για τα ανώτερα ιδανικά της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Ελευθερίας της Πατρίδας μας.
Ξίφος και Αξιωματικός είναι ένα και το αυτό, ο αποχωρισμός γίνεται μόνο με το βιολογικό τέλος και παραδίδεται στους απογόνους του για διατήρηση της μνήμης του, της προσφοράς του στη Πατρίδα και την συνεχή υπενθύμιση των υποχρεώσεών τους προς αυτή.
Δυστυχώς στις ημέρες μας οι συμβολισμοί, οι προγονικές και αρχέγονες αξίες και παραδόσεις έχουν εκλείψει.
Είναι λυπηρό και επιεικώς απαράδεκτο η Πολιτεία να μην μεριμνά και αποδίδει άμεσα αυτό το υπέρτατο σύμβολο σε όλους τους Αξιωματικούς, με τη πρέπουσα τιμή.