Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ

του Υπτχου (Ι)ε.α. Γεωργίου Κούβελη

Ο “φίλος μας” και γείτονας μας ΕΡΝΤΟΓΑΝ, φαίνεται πως δεν είναι και πολύ διαβασμένος, ούτε σε σχέση με το ιερό Κοράνι, αλλά ούτε και με τα ιερά και τα όσια της χριστιανοσύνης, και εξηγούμαι γιατί.

Το Κοράνι λοιπόν, γράφει σε μία του παράγραφο, ότι οι Έλληνες πάντα θα νικούν, είναι θέλημα του Αλάχ (surah xxx,1-5) φυσικά με το ισχυρότερο όπλο στον κόσμο, τον πολιτισμό τους.

Τα κανόνια σκουριάζουν, ο πολιτισμός όμως διαιωνίζεται και ακόμη γιατί λίγοι γνωρίζουν ότι η ιερή λέξη Κοράνι είναι ελληνικότατη και μάλιστα Ομηρική, προέρχεται από το Ελληνικό ρήμα “κορέω” που σημαίνει σπέρνω το λόγο του Θεού.Το ρήμα “κορέω” εκφράζει και την ιερή πράξη της δημιουργίας, όταν ο πατέρας μας “εκόρευσε” δηλαδή έσπειρε το σπόρο του στην κόρη-μάνα μας και έπλασε εμάς. Σήμερα το ρήμα είναι γνωστό ως “δια-κορεύω” από την κόρη, δια-κορεύω κόρη, δηλαδή η πιο δημιουργική πράξη στο κόσμο !! (η λέξη λοιπόν είναι ΔΑΝΕΙΟ των Αράβων, Περσών και Τούρκων από το ελληνικό Ομηρικό όπως αναφέραμε κορέω). Η λέξη “Αλλάχ” είναι και αυτή Ελληνική από το “άλιος” που είναι η πρωτο-ελληνική λέξη ήλιος, Ο πρώτος θεός του πρωτο-Ελληνα Πελασγού ήταν όχι ο Δίας, όχι ο Κρόνος αλλά ο ήλιος, που χαρίζει το φως και τη ζωή στους ανθρώπους, άλιος = ήλιος = Ελλάς (= το φως) = Hellas = (H–χ) Αllah, αλλά και το όνομα Μωάμεθ προέρχεται από το ελληνικότατο “μεγάθυμος” = ον με πλούσιο κόσμο ψυχής, και τέλος surah, από την ελληνική, σειρά.

Τώρα σε ότι αφορά το αξεπέραστο μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς την Αγία Σοφία που η HUNESCO συμπεριέλαβε στο κατάλογό της από το 1985, και που αποφάσισε να την κάνει Τζαμί, δεν υπάρχουν λόγια, μόνο το 2019 στάθηκαν στην ουρά για να εισέλθουν και να θαυμάσουν αυτό το υπέροχο και μοναδικό στον κόσμο μνημείο 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι με εισιτήριο των 100 Τουρκικών λιρών. Το μνημείο αυτό των 15 αιώνων αποτέλεσε σε όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και υπήρξε ο σημαντικότερος ναός της Ορθόδοξης εκκλησίας. Κατά την περίοδο των Σταυροφοριών και συγκεκριμένα κατά την περίοδο 1204-1261 ο ναός έγινε Ρωμαιοκαθολικός και μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος, και από το 1935 σε μουσείο. Ειδικότερα κατά την άλωση από τους Φράγκους υπέστη τεράστιες ζημιές. Με τα σημερινά λοιπόν ιστορικά δεδομένα και με το να βάλλει πάλι ο ΝΤΑΓΙΠ τα χαλιά στο δάπεδο και τις κουρτίνες στις αγιογραφίες θα αλλάξει Το ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΝΑΟΥ: είναι λάθος του μεγάλο, η Αγία Σοφία ήταν είναι και θα παραμένει στους αιώνες ως αριστουργηματικός ναός αφιερωμένος στην Ύπατη Σοφία του Ενσάρκου Λόγου του Θεού, και πως να μην είναι αριστούργημα στην κατασκευή του όταν χρησιμοποιήθηκαν από τους κατασκευαστές της μηχανικούς, Ανθέμιο από τις Τράλλεις και Ισίδωρο από τη Μίλητο, λευκά μάρμαρα από την Προκόνησο, πράσινα Θεσσαλίας και Καρύστου, χρυσαφιά Λιβύης, τριανταφυλλιά Φρυγίας, κοκκαλί Καπαδοκίας, κοκκινοπά Αιγύπτου, πολύτιμα πετράδια, χρυσό, ασήμι, και ελεφαντοστό για τις διακοσμήσεις.

Τα Θυρανοίξια της Αγίας Σοφίας, έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 337μ.χ. η κατασκευή της διήρκησε 5 χρόνια και ο Ιουστινιανός αντικρύζοντας τη μεγαλειώδη υπεροχή έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα, αναφώνησε “Νενίκηκά σε Σολομών”. Έγιναν πολλές Οθωμανικές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις στην όλη αρχιτεκτονική του οικοδομήματος, παρόλα αυτά η Αγία Σοφία παραμένει χαρακτηριστικά εμβληματικό σημείο της Κωνσταντινούπολης μέχρι σήμερα, μέσα σε 3500 Ισλαμικά Τεμένη και περισσότερα από 50 Οθωμανικά τζαμιά. Στη εποχή του Ιουστινιανού η Αγία Σοφία είχε χίλιους κληρικούς, η νεαρά του Ηρακλείου που βασίλεψε τον έβδομο αιώνα, αναφέρει, 89 πρεσβύτερους, 150 Διακόνους, 40 Διακόνισσες, 70 Υποδιάκονους, 160 Αναγνώστες, 25 Ψάλτες και 75 Θυρωρούς. Ο αριθμός των κληρικών είχε ελαττωθεί κατά τα τελευταία έτη του κράτους, όταν τα εισοδήματα της εκκλησίας αρκούσαν μόλις για την φωταψία του ναού. Στο προαύλιο του ναού λέγεται πως υπήρχε κρήνη στην οποία ανεγράφετο η καρκινική φράση “ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΉΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ” δηλαδή, ξέπλυνε τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου. Η φράση αυτή αν αναγνωσθεί ανάποδα (από δεξιά προς τα αριστερά) αποδίδει τις ίδιες λέξεις και επομένως το ίδιο νόημα . Nαι κύριε ΡΕΤΖΕΠ ΝΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, σουλτάνε του 2020, πράγματι κατακτήσατε την Αγία Σοφία, τη λεηλατήσατε όμως, την προσβάλατε και συνεχίζετε να την προσβάλετε για 500 χρόνια, δεν σας κάνει εντύπωση ότι το άστρο της συνεχίζει για 15 αιώνες και θα συνεχίσει στο διηνεκές να είναι λαμπερό; Σεβασμός στην ιστορία και την παράδοση, δεν είναι να λατρεύεις τις στάχτες αλλά να διατηρείς τη φωτιά, το φως, όπως είπε και ο Γκούσταφ Μίλερ.

Share this: