ΜΕΝΟΥ

Share

Κερδισμένες οι τράπεζες από την DGCom

H Εθνική θα πωλήσει το 2014 έως και το 51% της Finansbank και όχι το 100% – Η Alpha θα κρατήσει τα Βαλκάνια – Η Πειραιώς αποκτά ευελιξία στην χορήγηση δανείων και η Eurobank μειώνει τις κεφαλαιακές ανάγκες

Η παρουσία της DGCom και συγκεκριμένα του Gert Jan Koopman αναπληρωτή διευθυντή υπεύθυνου για τις κρατικές ενισχύσεις  state aid, της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, δηλαδή της DGCom είχε θετικό αποτέλεσμα για το ελληνικό banking.
Είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση – που ήταν δικαιολογημένη από τις επαφές που είχαν προηγηθεί – ότι η DGCom ερχόμενη στην Ελλάδα θα φέρει σε δύσκολη θέση τις ελληνικές τράπεζες.
Το αποτέλεσμα όμως δεν δικαιώνει την εκτίμηση αυτή καθώς η DGCom εμφανίστηκε αρκετά ελαστική σε πολλά ζητήματα.
Κάθε τράπεζα κατάφερε κάτι να κερδίσει, εξέλιξη άκρως θετική.
Συγκεκριμένα
Η Εθνική κατάφερε να κερδίσει χρόνο ως προς την διαδικασία πώλησης της Finansbank αλλά το κυριότερο κατάφερε να αποτρέψει την πλήρη πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία.
Η Τρόικα είχε ζητήσει και πλέον αυτό είναι επίσημο την οριστική αποχώρηση της Εθνικής από την Τουρκία και την πλήρη πώληση της Finansbank.
Ωστόσο μετά τις έσχατες διαπραγματεύσεις με την DGCom η Εθνική κατάφερε να πάρει παράταση έως το τέλος του 2014 ώστε να πουλήσει από 40% έως 51% της Finansbank.
Η Εθνική θα κρατήσει ένα στρατηγικό ποσοστό στην Finansbank.
Όσον αφορά την εθελουσία των 2000 ατόμων και την αρχική πρόταση να τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης το Ταμείο Αυτασφάλισης έλαβε μια παράταση ώστε να υποβληθεί μια νέα αναθεωρημένη πρόταση, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί η εθελουσία των 2000 εργαζομένων.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι ενστάσεις παραμένουν ειδικά για το δάνειο που έχει χορηγήσει η Εθνική στο Ταμείο Αυτασφάλισης.
Η Alpha bank έδωσε μάχη να κρατήσει τις περισσότερες θυγατρικές στα Βαλκάνια και φαίνεται ότι αυτό το πέτυχε.
Οι θυγατρικές στα Βαλκάνια δεν θα ενταχθούν σε μια εταιρία holding, ούτε θα πωληθούν συντεταγμένα.
Η Alpha bank θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων να αποφασίσει αν θα ενδυναμώσει, πουλήσει ή συρρικνώσει μέρος των δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια.
Η Alpha bank, παρ΄ ότι κέρδισε χρόνο δεν φαίνεται να έχει διασώσει το ξενοδοχείο Hilton το οποίο στρατηγικά πρέπει να πωληθεί έως το 2017.
Η Πειραιώς είχε στοχοποιηθεί από την Τρόικα λόγω του μεγάλου χαρτοφυλακίου δανείων και ουσιαστικά είχαν δοθεί οδηγίες να μειώσει την πιστωτική της επέκταση.
Αυτό φαίνεται ότι άλλαξε καθώς η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς κατάφερε να πείσει την DGCom ότι μπορεί να διαχειριστεί τα επισφαλή δάνεια και μπορεί σταδιακά να χρηματοδοτεί την οικονομία.
Η Πειραιώς πήρε το πράσινο φως και θα ξεδιπλώσει τα σχέδια της όσον αφορά την πιστωτική επέκταση.
Η Eurobank έλαβε την ανοχή της DGCom έως ότου ξεκινήσει η διαδικασία της αυξήσεως κεφαλαίου ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ μέσω της οποίας θα ιδιωτικοποιηθεί.
Ωστόσο φαίνεται ότι μια εκ των δύο βασικών χωρών όπου δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, δηλαδή Βουλγαρία και Ρουμανία, θα την χάσει καθώς πρέπει να βρεθούν πρόσθετα κεφάλαια για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η κεφαλαιακή επάρκεια της Eurobank.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι η DGCom, προφανώς και υπενθύμισε την υποχρέωση των τραπεζών να αποπληρώσουν τα κεφάλαια που έχουν λάβει από το ΤΧΣ αλλά αποδείχθηκε ελαστική σε ορισμένα ζητήματα που έφεραν προς διαπραγμάτευση οι τράπεζες.

Οι 4 γενικοί άξονες

Οι γενικές απαιτήσεις της Τρόικα

1)Να έχουν ολοκληρωθεί και κατατεθεί τα πλάνα αναδιάρθρωσης ή restructuring plan.
Στα πλάνα αναδιάρθρωσης που θα αφορούν τα σχέδια των τραπεζών για τις δομικές αλλαγές στους ισολογισμούς τους τουλάχιστον για την επόμενη 3ετία θα πρέπει κάθε τράπεζα να εστιαστεί στους εξής τομείς
-Στην ενίσχυση της δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου.
Πως δηλαδή οι τράπεζες θα ενισχύσουν περισσότερο τα κεφάλαια τους.
-Στην διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου καθώς τα NPLs έχουν αγγίξει το 30% ή 69 δισεκ ευρώ προβληματικά δάνεια σε σύνολο 222 δισεκ. ευρώ.
-Στην διαχείριση του λειτουργικού κόστους μέσω μείωσης προσωπικού από προγράμματα εθελουσίας εξόδου
Δεν ετέθη στόχος αλλά φαίνεται ότι υπό κανονικές συνθήκες θα αποχωρήσουν σωρευτικά 7500 εργαζόμενοι.
-Στην πώληση περιουσιακών στοιχείων ειδικά των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων.
Τα πλάνα αναδιάρθρωσης θα κατατεθούν προς έγκριση τόσο στην DGCom όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος με στόχο να υλοποιηθούν τα stress tests τα αποτελέσματα τα οποία θα βγουν τέλη Νοεμβρίου προς μέσα Δεκεμβρίου του 2013.
2) Η DGCom ζήτησε να επανασχεδιαστεί η νέα βαλκανική πολιτική των ελληνικών τραπεζών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Νέα βαλκανική πολιτική των ελληνικών τραπεζών σημαίνει πολλά πράγματα, από δημιουργία κοινής holding ώστε να συγχωνευθούν σε μια τράπεζα όλες οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών σε μια χώρα, μπορεί να σημαίνει ότι μια θυγατρική τράπεζας να πωληθεί σε μια άλλη θυγατρική ελληνικής τράπεζας σε μια βαλκανική χώρα με βάση το ποια διαθέτει τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς και παρουσία αλλά μπορεί να σημαίνει και πώληση θυγατρικών στα Βαλκάνια σε τρίτες χώρες.
Η DGCom έλαβε πολύ ξεκάθαρη θέση τονίζοντας ότι στην νέα Βαλκανική πολιτική καίριο ρόλο στην αναδιαμόρφωση της θα έχει και η Τράπεζα της Ελλάδος.
3) Η DGCom εστιάζεται στο χρονοδιάγραμμα πώλησης των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων δηλαδή ασφαλιστικές εταιρίες, ξενοδοχεία και ακίνητα.
Ο στόχος είναι να έχουν πωληθεί το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2017 αλλά όπως ανέφερε ο Koopman στόχος είναι στην επόμενη διετία να έχουν πωληθεί σχεδόν όλα και όχι να περιμένουν έως το 2017.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των ελληνικών τραπεζών δύο είναι οι επικρατούσες τάσεις τουλάχιστον μεταξύ των συστημικών τραπεζών όσον αφορά τις ασφαλιστικές.
1)Να πωλήσουν πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε ασφαλιστικές και να κρατήσουν από 33% καταστατική μειοψηφία έως 49%.
Ως γνωστό όλες οι τράπεζες Εθνική, Eurobank και Πειραιώς ελέγχουν 100% τις ασφαλιστικές τους εταιρίες ενώ η Alpha έχει πωλήσει εδώ και λίγα χρόνια στην AXA την Alpha Ασφαλιστική.
Επειδή οι ασφαλιστικές εταιρίες χρησιμοποιούν κατά βάση τα δίκτυα των τραπεζών μια λογική απόφαση θα ήταν να πωλήσουν το 51% ή και μεγαλύτερο ποσοστό έως 67% δηλαδή καταστατική πλειοψηφία σε στρατηγικό επενδυτή και ειδικά διεθνή ασφαλιστική εταιρία και να κρατήσουν μειοψηφικά πακέτα κερδίζοντας από τις συνέργειες και τις προμήθειες.
Την λύση αυτή την εξετάζει κατά βάση η Eurobank με την Eurolife καθώς και η Εθνική τράπεζα με την Εθνική Ασφαλιστική.
2)Η δεύτερη εναλλακτική είναι να πωληθούν στο 100% και να αποδεσμευτούν  οριστικά οι τράπεζες από τις ασφαλιστικές τους δραστηριότητες.
Με βάση πρώτες εκτιμήσεις που στηρίζονται σε γενικούς κανόνες οι ασφαλιστικές δραστηριότητες της Eurobank αποτιμώνται στα 200 εκατ, της ΑΤΕ Ασφαλιστικής που ελέγχεται 100% από την Πειραιώς περίπου στα 150 εκατ ευρώ και η Εθνική Ασφαλιστική περίπου 500-550 εκατ ευρώ στο καλύτερο σενάριο δηλαδή συνολικά οι 3 ασφαλιστικές αποτιμώνται στα 900 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς θα πρέπει να σημειωθεί, εξετάζει και αυτό το σενάριο της οριστικής αποδέσμευσης από τον την ΑΤΕ Ασφαλιστική.

Share this: