Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

Ιστορικές Μνήμες _ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Επγος ε.α ΣΕΒΑΣΤΟΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ  
9η  σειρά  Σ.Τ.Υ.Α

Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Κ Ε Σ        Μ Ν Η Μ Ε Σ  

                         25η  ΜΑΡΤΙΟΥ  1821

Σαν τα ψηλά βουνά της χώρας μας μοιάζουν τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας που όσο απομακρύνονται μέσα στον χρόνο ψηλώνει η δόξα τους.

1821,  25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Θρυλική χρονολογία, ανεξίτηλη στιγμή του χρόνου που έκρινε, συνόψισε κι εκπροσώπησε μια αιωνιότητα.                                                            Σταθμός που ανανέωσε τους παλιούς ελληνικούς θρύλους, που έσωσε για μια ακόμη φορά την τιμή της αλήθειας, που δείξαμε και πάλι το μεγαλείο της φυλής μας.

1821,  25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Ημέρα που δικαίωσε το δοξασμένο παρελθόν και καθηγίασε τα όνειρα της φυλής μας. Αυτή τη μέρα τιμούμε φέρνοντας στη θύμησή μας κάποιες μεγάλες ώρες, κλαγγές από αόρατες κονταρομαχίες πάνω σε επάλξεις, ιαχές από μάχες ανδρόφωνες και ντουφεκιών αντιλαλήματα πάνω στα βουνά και κάτω στα λαγκάδια μαζί με κάποιες μορφές ωραίων παλικαριών.                                                                        Οι μεγάλες ώρες φέρνουν στην ψυχή τις μεγάλες ιδέες και τα τρανά αι- σθήματα. Και είναι πανάξιος, εκείνος που τα νιώθει και τα πραγματοποιεί. Εκείνος που τα κάνει οδηγό στη ζωή του. Εκείνος που τα στήνει ψηλά και από αυτά καθογηγείται. Εκείνος που τα κάνει μήνυμα λυτρωτή, σάλπισμα θυσίας κι όρκο τρανό στο όνομα της Παναγίας και της ομοούσιας Αγίας Τριάδας…για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδας τη λευτεριά! Όπως ο καρτερικός εκείνος Παλαιών Πατρών Γερμανός και οι Φιλικοί στη μεγάλη του Έθνους ώρα, στον Εθνικό Ξεσηκωμό του ‘21, όταν ξέσπασε η θύελλα του μεγάλου αγώνα! Στην Αγία Λαύρα άναψε πρώτα η σπίθα του απελευθερωτικού αγώνα του ’21 και θέριεψε ύστερα και απλώθηκε σε όλη τη χώρα κι έγινε άσβεστη φλόγα Λευτεριάς.                                      Η Πατρίδα μας δεν ήταν μόνο η φωτοβόλα εστία του Πνεύματος και της τέχνης αλλά και η περίλαμπρη κοιτίδα της Ελευθερίας που οι πρόγονοί μας ύψωσαν στη σφαίρα του ιδανικού και την καθαγίασαν με τις θυσίες τους!                                                                                               «Η αρετή μπορεί να αγορασθεί με αίμα» είπε ο Αισχύνης.  Και ο Πλούταρχος: «Αρχή της νίκης είναι το θάρρος».  

  Μα ούτε η σοφία ούτε η σωφροσύνη ούτε η ανδρεία και το θάρρος έλειψαν ποτέ από τους Έλληνες. Δεν έσκυψε ποτέ ο λαός μας το κεφάλι στον βάρβαρο κατακτητή και ούτε παρέδωσε τον τόπο αμαχητί!

ΟΧΙ είπαν οι Έλληνες, στον Πέρση επιδρομέα ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!                                                                                         

ΟΧΙ θα πουν ύστερα στη Βασιλεύουσα και δε θα παραδώσουν την Πόλη με τη θέλησή τους.                                                                                        ΟΧΙ είπαν και στο ’21 όταν έδωσαν τον όρκο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ

(Οι εννιά συλλαβές της φράσης σμβολίζουν τις μπλε και άσπρες λωρίδες της σημαίας μας)                                                                                          ΟΧΙ είπαν το ’12 και το  ’40.                                                                                                      

ΟΧΙ θα πουν και σήμερα αν χρειαστεί.   

Η αγωνιστική παράδοση πάντα κρυφοκαίει στην ψυχή του Έλληνα, ακοίμητη κανδήλα, και στη ματιά του αντικαθρεφτίζεται η λάμψη της Αντρειοσύνης.  Τετρακόσια ολόκληρα χρόνια έζησαν οι Έλληνες κάτω από την ωμή βία του βάρβαρου δυνάστη. Όμως οι κίνδυνοι, τα βάσανα και οι διωγμοί αντί να τσακίσουν το φρόνημα των ραγιάδων, το θέριεψαν περισσότερο και το κράτησαν ορθό και ολοζώντανο!        Οι Αρματολοί και οι Κλέφτες έγιναν ο φόβος και ο τρόμος του εχθρού ξαναζωντανεύοντας τους προαιώνιους θρύλους και γράφοντας νέες Σαλαμίνες σε ναυμαχίες στα στενά της Άνδρου και στα ολοκαυτώματα της Κάσου και των Ψαρρών χαλυβδώνοντας το θαύμα αυτό του ’21!  Ο μεγάλος ξεσηκωμός του 1821 ταπείνωσε τη σκληρή βία και έδειξε  στους λαούς της Γης πως μόνο το πνεύμα και ο πλούτος των ηθικών εφοδίων είναι εκείνα που κάνουν τα Έθνη μεγάλα και τιμημένα από την Ιστορία.  Και αυτό το οφείλει το Έθνος μας στους αγώνες και τις θυσίες του. Η Ελλάδα αισθάνεται σήμερα περήφανη για τη μοίρα της ιστορίας της!  Τώρα φωτίζει άπλετα το φως της Ελληνικής Αιωνιότητας! Το φως που κατακυρώνει το πεπρωμένο της φυλής μας! Αυτής της φυλής που ετάχθη από τη μοίρα να χαράζει την πορεία του πολιτισμού, να στεριώνει τις ηθικές αρχές, να τροφοδοτεί τον κόσμο ολόκληρο με πίστη κι ελπίδα.                                                                  Και οι κατοπινές γενιές πιστές στο χρέος, το μεγάλο και ιερό, καθώς και στο ανεξίτηλο μήνυμα των ψυχών των προγόνων μας που έπεσαν στο πεδίο της μάχης, τις μεγάλες εκείνες στιγμές της ιστορίας μας περήφανες κι αποφασιστικές, συνεχίζουν μέχρι και σήμερα την ένδοξη πορεία προς τα ιδανικά του λαού μας!

Και αλίμονο σε  εκείνον που θα τολμήσει να θίξει την τιμή κι εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μας! Γιατί ας γνωρίζουν όλοι οι λαοί της Γης πως στα στήθια μας πάλλει και τώρα η ίδια η καρδιά του Λεωνίδα, του Παλαιολόγου, του Κανάρη, του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Ανδρούτσου, του Μελά, του Δαβάκη, του…  Ακόμη αν θέλουν μπορούμε να τους δείξουμε και πάλι πως:

                 «ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ»

Ηχούνε στις πολιτείες και στα χωριά τα πανηγύρια…  Περνάει ο στρατός, το ναυτικό και τα γεράκια μας…                                                           Και ζωντανεύουν μπροστά μας οι θρύλοι του ’21!

ΖΗΤΩ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ!!!

Share this: