Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

“η Ρωμανία κι αν ‘πέρασε ανθεί και φέρει κι άλλο”

Η 19η Μαΐου, για τα εκατομμύρια των Ποντίων ανά την Γη, είναι Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία των προγόνων τους. Τιμούν τους νεκρούς τους και θυμούνται, πως τη μέρα αυτή το 1919, ένας άλλος Χίτλερ προχώρησε με τους Νεότουρκους στη μαζική εξόντωση των Ελληνοποντίων, που άρχισε το 1914.

Οι Πόντιοι και ο απανταχού Ελληνισμός, θρηνούν τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας …

Σύμφωνα με το ν.2193/1994 (ΦΕΚ 32/Α/94) που καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου” και με το Π.Δ.99/1994 (ΦΕΚ 78/Α/1994) ορίστηκε να γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά την 19η Μαΐου, αν η 19η Μαΐου δεν είναι Κυριακή, φέτος, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την 24η Μαΐου 2020.

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα γίνουν σε όλη την επικράτεια και έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που έλαβε η ΕΑΑΑ από την Περιφέρεια Αττικής, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι φετινές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι καταθέσεις στεφάνων θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Έτσι, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Αθήνα περιλαμβάνει:

.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2020

Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη την επικράτεια από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 24ης Μαΐου 2020 και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α. καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ., και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης Μαΐου 2020 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

    08:00 Επίσημη έπαρση της Εθνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

    11:30 Επιμνημόσυνη Δέηση στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρίου ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄ και ομιλία από την κα Αθηνά Σωτηριάδου, Γενική Γραμματέα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

    12:15 Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από:
          –   Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος
          –   Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
          –   Δήμαρχο Αθηναίων
          –   Περιφερειάρχη Αττικής
          –   Εκπρόσωπο Ενόπλων Δυνάμεων
          –   Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων για τα πολιτικά κόμματα και την Ευρωβουλή
          –   Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης

    20:36 Επίσημη υποστολή της Εθνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

 

Share this: