του Υπτχου (Ο)ε.α. Ιωάννη Χατζηδάκη
Στην πιο βίαιη, απότομη και βαθιά ύφεση από τον Β’ΠΠ οδεύει η παγκόσμια οικονομία και ενώ η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι πολύ πιθανό όπως βλέπουμε σήμερα – μέσα Μαΐου – να τεθεί υπό έλεγχο τους επόμενους μήνες, η μεν ζήτηση θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να ανακάμψει πλήρως, ενώ η ανάπτυξη θα αυξηθεί το Β’ εξάμηνο.
Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι η ταυτόχρονη πολύ μεγάλη μείωση προσφοράς και ζήτησης.
Είναι εκπληκτικό ότι σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, από τις 20 Μαρτίου μέχρι 10 Απριλίου, οι προβλέψεις για την ταυτόχρονη και απότομη πτώση της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής και των καταναλωτικών δαπανών – δηλαδή της ζήτησης, αναθεωρήθηκαν πολλές φορές προς τα κάτω και πλέον οι περισσότεροι συμφωνούσαν στο σενάριο της βαθιάς παγκόσμιας ύφεσης.
Εκεί που διαφωνούσαν οι αναλυτές, είναι στο πόσο απότομα, γρήγορα και δυναμικά θα ανακάμψει το σύστημα. Οι αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως, κυρίως σε Ευρώπη και ΗΠΑ, είναι τέτοιας έκτασης που δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με όσα συνέβησαν κατά την παγκόσμια κρίση του 2008-09.
Είναι εντυπωσιακό επίσης ότι οι εκτιμήσεις για τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, δεν περιλαμβάνουν τις … παράπλευρες απώλειες και τις γενικότερες συνέπειες σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.
Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, λόγω της φύσης της κρίσης και των τεράστιων προσπαθειών που γίνονται παγκοσμίως για την ανακάλυψη του εμβολίου, είναι πιθανό, οι περισσότερες οικονομίες να ξεκινήσουν γρήγορα την ανάκαμψη – περί τα τέλη του 2020 – και να επιστρέψουν σχετικά σύντομα στα προ κρίσης επίπεδα.
Σε ότι αφορά τον τουρισμό, οι προβλέψεις είναι σοκαριστικές. Μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του βρίσκεται ο Ελληνικός τουρισμός – αλλά και η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία – καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, έχει θέσει σε καραντίνα το 47% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει κλειδώσει τα σύνορα των χωρών και έχει καθηλώσει τις αερομεταφορές, αλλά και τις πάσης φύσεως μετακινήσεις.
Με τις κυρίαρχες τουριστικές μονάδες της χώρας μας να πλήττονται και μάλιστα με ραγδαία αυξανόμενους ρυθμούς, ακυρώνονται όλες οι προοπτικές για την τρέχουσα χρονιά, όπως αυτό προκύπτει και από τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών του κλάδου, που κάνουν λόγο για συντριπτική απώλεια των περυσινών εσόδων, που έφτασαν τα 20 δις Ευρώ.
Αντιπροσωπεύοντας το τουριστικό προϊόν περί το 25% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και απασχολώντας άμεσα και έμμεσα περί το 1/5 του εργατικού δυναμικού της χώρας, ο τουρισμός αποτελούσε το πιο ζωντανό κύτταρο της Ελληνικής οικονομίας και όλα δείχνουν πως η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη. Η ζημία αυτή σε παγκόσμια κλίμακα, αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 50 και 80%.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, οι προοπτικές είναι ότι βρίσκεται σε πολύ ευνοϊκότερη θέση έναντι του ανταγωνισμού στην Ευρώπη και κυρίως στη Μεσόγειο και χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Τουρκία.
Αυτό αναμφισβήτητα οφείλεται στην παγκοσμίως αναγνωρισμένη έγκαιρη και επιτυχή αντιμετώπιση και διαχείριση της πανδημίας από τη χώρα μας. Τα αποτελέσματα αυτής της αντιμετώπισης, τα βλέπουμε καθημερινά από τις ανακοινώσεις των ειδικών.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, το 2020 αλλάζει τον κόσμο μας, αλλά και τον τρόπο της ζωής μας. Η μάχη εναντίον του Covid-19 μας καθιστά όλους με τον πιο απόλυτο τρόπο, κοινωνούς της πιο δραματικής και συνάμα συγκλονιστικής εμπειρίας που μάλλον θα ζήσουμε στη ζωή μας.
Μια εμπειρία συλλογική, απόλυτα δημοκρατική και συνάμα ολοκληρωτική για όλους μας, αλλά και μια εμπειρία εξισωτική, από την οποία ουδείς μπορεί να ξεφύγει, αν και δεν απευθύνεται μόνο στους πλούσιους ή φτωχούς, στους γηγενείς ή στους μετανάστες, στους έξυπνους ή στο στους λιγότερο έξυπνους, στους προοδευτικούς ή στους φιλελεύθερους. Εμπειρία απόλυτη και συγκλονιστική.
Βιώνουμε την πιο συναρπαστική περίοδο της ανθρωπότητος, τον πιο ενδιαφέροντα χρόνο, εκεί όπου η αδιαφιλονίκητη κυριαρχία της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης, της απίστευτης προόδου των επιστημών όπως της ιατρικής κλπ και της αυξημένης πραγματικότητας, γονατίζει από έναν κορωνοϊό.
Ζούμε στη χρονική στιγμή που ολόκληρη η ανθρωπότητα συντάσσεται στον ίδιο αρχέγονο αγώνα της επιβίωσης. Οι κανόνες αυτού του αγώνα στον οποίο συμμετέχουμε όλοι μας, είναι πρωτόγνωροι. Απλοί άνθρωποι με τις αγωνίες τους για την επόμενη ημέρα, επιχειρηματίες που πρέπει να διασώσουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα και τις θέσεις εργασίας του προσωπικού τους, πολιτικοί που σχεδιάζουν δράσεις ανακούφισης του πληθυσμού έχοντας την αγωνία των δημόσιων οικονομικών και την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης, καθώς και οι Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον κόσμο που ξεκινούν τεράστια προγράμματα στήριξης των οικονομιών με επιθετικές αγορές ομολόγων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις οικονομίες τους.
Υπάρχουν όμως και οι δύο πρώτες γραμμές μάχης που ξεχωρίζουν. Η “γραμμή άμυνας” με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, που μαζί με τη συνδρομή των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας σώζουν ζωές με απίστευτη αυταπάρνηση και δύναμη ψυχής, και η “επιθετική γραμμή” που την αποτελούν οι ερευνητές όλου του κόσμου, οι οποίοι νύχτα-μέρα εξαντλούν τον εγκέφαλό και το σώμα τους, για να καταλάβουν και εντοπίσουν τα αδύνατα σημεία του κορωνοϊού, προκειμένου να τον νικήσουν.
Έχουν ενωθεί σε ένα παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγής γνώσεων, ιδεών, πειραμάτων και αναλύσεων, προκειμένου να ανακαλύψουν το εμβόλιο για τη θεραπεία.
Είναι μια κανονική ταινία επιστημονικής πραγματικότητας που λαμβάνει χώρα για να μας δώσει πίσω τα όνειρά μας. Ένας αγώνας με έπαθλο την ίδια την ανθρωπότητα, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει ποτέ κάτι αντίστοιχο με έπαθλο τη ζωή όλων μας.
Χρυσά γράμματα θα γραφτούν για τους πρώτους που θα μα δώσουν το σύνθημα “βγείτε έξω από τα σπίτια σας και μην ξαναγυρίσετε μέχρι να πονέσουν τα πόδια σας …”.
Δεν θα υπάρχουν άγνωστοι την επόμενη ημέρα. Θα είμαστε όλοι γνωστοί, όλοι νικητές, πιο δυνατοί, πιο σίγουροι, έτοιμοι για το καλύτερο υπόλοιπο της ζωής μας. Σίγουρα, θα είναι αυτή η πιο συγκλονιστική εμπειρία που έχουμε ζήσει όλοι μας.
Όταν με το καλό τελειώσει αυτή η περιπέτεια, θα μπορούμε όλοι μας να πούμε πως κι εμείς συμμετείχαμε στην πιο σημαντική εμπειρία που θα έχει συμβεί μέχρι σήμερα.
Μέχρι όμως όλα αυτά γίνουν πραγματικότητα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, το 2020 αλλάζει τον κόσμο μας αλλά και τον τρόπο της ζωής μας.