Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

Η Ε.Α.Α.Α. στα “19α Τσιαβαλιάρεια” σε ένδειξη τιμής και μνήμης στον πρώτο πεσόντα στρατιώτη του Ελληνο-ιταλικού πολέμου

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα “19α Τσιαβαλιάρεια” που διοργάνωσε ο Δήμος Πύλης σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Πιαλείας και τους Τοπικούς Συλλόγους, στο χώρο του Ανδριάντα του πρώτου Έλληνα πεσόντα του Ελληνο-ιταλικού πολέμου 1940.

Παρουσία εκπροσώπων των Πολιτειακών, Στρατιωτικών και Θρησκευτικών Αρχών, τοπικών Φορέων και πλήθους κόσμου, τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντγος ε.α. Νικόλαος Ι. Παπαγεωργίου.

Την ΕΑΑΑ εκπροσώπησε ο Ασμχος (ΤΥΕ)ε.α. Δημήτριος Ζιώγας καταθέτοντας στέφανο.

Η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου έγινε από την Μπάντα της 1ης Στρατιάς.

Ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης, γιος του Γιάννη και της Αγόρως, το τέταρτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας γεννήθηκε το 1912 στην Πιαλεία Τρικάλων, ένα χωριό που βρίσκεται στα ριζά του Κόζιακα. Εργατικός, υπόδειγμα υπομονής, ήθους και καλοσύνης, ανατράφηκε με λιγοστά υλικά αγαθά, αλλά με ξεκάθαρες και πατροπαράδοτες αξίες, που είναι η πεμπτουσία του Έλληνα, την αγάπη για τη δικαιοσύνη, την εκτίμηση προς την οικογένεια, τον σεβασμό προς την πατρίδα, την πίστη στην Ορθοδοξία.

Υπηρέτησε την κανονική στρατιωτική του θητεία στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού, από τον Σεπτέμβριο του 1933 έως το Νοέμβριο του 1934, με ιδιαίτερο ζήλο, και μετά την απόλυσή του επέστρεψε στο χωριό του για να δημιουργήσει την δική του οικογένεια. Στις 22 Ιουλίου του 1940. η πατρίδα κάλεσε και πάλι το παιδί της να την υπερασπιστεί και ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης, πατέρας τριών παιδιών πλέον, κατετάγη στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού και από εκεί στο 51ο Σύνταγμα Πεζικού, για να πάρει στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1940 θέση στο Επταχώρι στην πρώτη γραμμή.

Το απόσπασμα της Πίνδου με διοικητή τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη, αποτελούμενο από Τρικαλινούς και Καρδιτσιώτες είχε πάρει αμυντική διάταξη στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο στρατιώτης Βασίλης Τσιαβαλιάρης, μαζί με λίγους ακόμα πατριώτες, ανέλαβαν να υπερασπιστούν το 21ο φυλάκιο των Ελληνοαλβανικών Συνόρων στο ύψωμα Γκόλιο κοντά στην Πυρσόγιαννη.

Πριν φανεί το πρωτοχάραμα στις 05:00 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, τα κανόνια του εχθρού άρχισαν να βροντούν και να σκορπούν φωτιά και σίδερο. Το 21ο φυλάκιο των Ελληνοαλβανικών συνόρων, ήταν ο πρώτος στόχος. Εκεί στο χαράκωμα με το οπλοπολυβόλο στο χέρι ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης, θα τραυματισθεί θανάσιμα. Λίγο πριν ξεψυχήσει θα ψελλίσει στους συμπολεμιστές του “πάνε τα παιδούλια μου”. Ήταν ο πρώτος Έλληνας στρατιώτης που θυσιάστηκε για την πατρίδα, στο έπος του ΄40

Το πανεπιστήμιο Αθηνών, 60 χρόνια μετά, το 2000 έστησε τον ανδριάντα του στη γενέτειρά του, την Πιαλεία Τρικάλων και κάθε χρόνο γίνεται τοπική εθνική γιορτή, τα “Τσιαβαλιάρεια”.

Εκ τη ΕΑΑΑ

πηγή φωτο trikalafocus

 

Share this: