Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

Η επιτυχία της αποστολής είναι το αποτέλεσμα γινόμενου

Τα τελευταία χρόνια πλανάται μία εντύπωση ότι υπάρχει και υποβόσκει μία αντιπαλότης μεταξύ των συνταξιούχων συναδέλφων της Π.Α, που προέρχονται από διαφορετικές Σχολές. Προσωπικά δεν γνωρίζω αν αυτή η εντύπωση έχει κάποια βάση αλήθειας, αν δηλαδή υπάρχει ουσιαστικό θέμα και ποιο είναι αυτό, μεταξύ των προερχομένων από ΑΣΕΙ και αυτών εκ των Σχολών Υπαξιωματικών.

Εξ όσων γνωρίζω, στην ενεργό Αεροπορία δεν υπήρξε σχετικό θέμα, ούτε και σήμερα υπάρχει, ώστε να υποθέσει κανείς ότι αυτό μεταφέρεται και στις τάξεις των αποστράτων συναδέλφων. Αντίθετα είναι γνωστό και , νομίζω, κοινώς αποδεκτό ότι η σωστή και απόλυτα επαγγελματική συνεργασία όλων των ειδικοτήτων, σε κάθε μονάδα της Π.Α, οδηγεί στην εκτέλεση της αποστολής της κατά τρόπο άριστο. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι όλο το προσωπικό της Π.Α έχει κατανοήσει ότι για να υλοποιηθεί η αποστολή του Όπλου είναι ανάγκη κάθε ένας, ανεξαρτήτως βαθμού, ειδικότητας και προέλευσης να κάνει το καθήκον του, το έργο που έχει αναλάβει κατά τρόπο επαγγελματικά άριστο. Το σύνολο θα φέρει το αποτέλεσμα. Αυτό που όλοι έχουμε δει , κατά την σταδιοδρομία μας στην Π.Α, είναι ότι έχει αναπτυχθεί ένας ειλικρινής και πηγαίος σεβασμός μεταξύ των συναδέλφων για το έργο και την προσφορά ενός εκάστου. Έχει γίνει αποδεκτό ότι καμία ειδικότητα, κανένας Αξιωματικός ή Υπαξιωματικός δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι αυτή ή αυτός είναι ο πλέον σπουδαίος και σημαντικός κρίκος για την εκτέλεση της αποστολής της Π.Α. Το έργο του ενός είναι συνέχεια του έργου του άλλου. Δεν υπάρχει το δικό μου έργο και καθήκον αν δεν έχει υλοποιηθεί άριστα το αντίστοιχο του προηγούμενου συναδέλφου.

Πίστευα και πιστεύω και αυτό δίδασκα από τις διάφορες θέσεις που υπηρέτησα στην Π.Α, ότι η εκτέλεση της αποστολή αυτής είναι το αποτέλεσμα ενός ΓΙΝΟΜΕΝΟΥ πράξεων, έργων και καθηκόντων και όχι το αποτέλεσμα του Αθροίσματος όλων αυτών. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας εκ των παραγόντων του Γινομένου μηδενισθεί το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν, έστω και αν οι άλλοι αποδώσουν στο μέγιστο.

Στην προετοιμασία και εκτέλεση μιας αποστολής αεροπορικού βομβαρδισμού από αριθμό αεροσκαφών, θα εμπλακούν ένας μεγάλος αριθμός ειδικοτήτων και συναδέλφων όλων των βαθμών και προελεύσεων. Αν, για παράδειγμα, ο νεαρός Υπαξιωματικός Οπλουργός δεν βάλλει ή δεν ρυθμίσει σωστά τους πυροσωλήνες των όπλων για τους συγκεκριμένους στόχους , οι πτήσεις μπορεί να εκτελεσθούν άψογα, τα όπλα να πέσουν στο κέντρο του στόχου , αλλά αυτός να μην καταστραφεί λόγω των πυροσωλήνων. Το αποτέλεσμα της αποστολής Μηδέν. Όλοι δούλεψαν άριστα πλην ενός. Αυτός μπορεί να είναι ο οιοσδήποτε σε κάθε αποστολή. Στις οθόνες των επίγειων Radars , αλλά και των αντιστοίχων ιπταμένων, βρίσκονται Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί Ε.Α. Στην συντήρηση αυτών για καλή απόδοση, αντίστοιχοι των αρμοδίων ειδικοτήτων. Στον αέρα ιπτάμενοι με F-16 ή M-2000 ή F-4 σε αποστολές υπεράσπισης του εθνικού εναέριου χώρου και προβολής της απόφασης του ελληνικού λαού να μη δεχθεί τις προκλήσεις και μεθοδεύσεις των τουρκικών αεροπορικών σχηματισμών. Είναι προφανές και αντιληπτό, πιστεύω, ότι για να στεφθεί και αυτή η αποστολή με επιτυχία θα πρέπει να δουλέψουν όλοι οι εμπλεκόμενοι συνάδελφοι σωστά και αποτελεσματικά με άριστο επαγγελματισμό. Αν έστω και ένας , για οποιονδήποτε λόγο υστερήσει η αποστολή απέτυχε, δεν έγινε, Μηδέν. Μερική ή κατά κάποιο ποσοστό δεν υπάρχει. Αυτό ίσως να υπάρχει στην αποστολή κατάληψης ενός υψώματος ή στην εξουδετέρωση ενός πλοίου. Ο τραγικός κανόνας του Γινομένου δυστυχώς και εδώ λειτουργεί.

Με τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουμε όλοι μας αποκτήσει, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βρούμε και άλλα παραδείγματα που θα επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα αυτή. Συμπερασματικά, δηλαδή φαίνεται ότι για την επίτευξη της Αποστολής είναι αναγκαίοι ΟΛΟΙ. Αυτό , εκ των πραγμάτων φαίνεται, ότι είναι αποδεκτό από όλους μας όταν είμαστε εν ενεργεία και αυτός, εκτιμώ, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που όλοι λένε, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι έχουμε μία πολύ καλή Αεροπορία, ικανή να επιτελέσει το εθνικό της καθήκον. Με την αποστρατεία μας ή την συνταξιοδότηση μας εντασσώμεθα όλοι στην ΕΑΑΑ. Στην ουσία συγκροτούμε μία άλλη Π.Α με διαφορετική αποστολή αυτή τη φορά. Δεν έχουμε άμεση ευθύνη την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων, αλλά έχουμε την υποχρέωση, μεταξύ άλλων, να υπερασπισθούμε τα συμφέροντα και το δίκαιο των μελών της Ένωσης μας. Όλων των μελών. Αυτή η ευθύνη , όσο είμαστε εν ενεργεία, βρίσκεται στα χέρια της εκάστοτε φυσικής Ηγεσίας του Όπλου, ενώ τώρα είναι στα δικά μας. Στο Δ.Σ της ΕΑΑΑ. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει κανείς συνάδελφος που να ισχυρίζεται ότι αυτό το καθήκον, αυτή η ευθύνη, αυτή η υποχρέωση θα υπηρετηθεί καλλίτερα αν το ΔΣ απαρτίζεται μόνο από συναδέλφους εκ των ΑΣΕΙ ή μόνο από τις Σχολές Υπαξιωματικών. Ο υπερτονισμός της αξίας κάποιων λόγω βαθμού και προέλευσης, αλλά και η αναγωγή των αριθμών, του πλήθους, στον υπέρτατο βαθμό ισχύος για την εκτέλεση της ανωτέρω αποστολής της Ένωσης είναι, κατά τη γνώμη μου, λάθος. Η εμπειρία όλων μας από την δρώσα Αεροπορία μας διδάσκει ότι το κάλλιστο αποτέλεσμα θα επιτευχθεί με την συμμετοχή όλων στη σωστή αναλογία. Τα πιο ακριβά και δυνατά αρώματα βασίζουν την επιτυχία τους στην σωστή αναλογία των δυνατών συστατικών τους. Διαφορετικά δεν θα έχομε αρμονία, αλλά κυριαρχία ενός ή κάποιων επί των άλλων. Το ΔΣ της Ένωσης θα εκπέμπει δυναμισμό, ισχύ και αποτελεσματικότητα σε όλο το εύρος των δράσεων του, όταν εξασφαλίζει, στο μέτρο του δυνατού, την συμμετοχή των περισσοτέρων ειδικοτήτων εκ των μελών αυτής.

Δεν γίνεται να είμαστε ΟΛΟΙ αναγκαίοι και απαραίτητοι για την εκτέλεση της αποστολής της Π.Α , όταν είμαστε εν ενεργεία και για την αποστολή της Ένωσης να αρκούν μερικοί. Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό οι διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις στο θέμα αυτό, δεν έγιναν και με τον καλλίτερο τρόπο από όλους μας. Ας μη σταθούμε όμως στις μικρές αυτές παρεξηγήσεις και ας επικεντρωθούμε στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ένωσης και στην επίτευξη των στόχων που το ΔΣ θα θέσει. Εξ άλλου, γνώμη δεν αλλάζουν και συγνώμη δεν ζητούν όταν σφάλουν , οι δογματικοί, οι μη δημοκρατικοί και οι ηλίθιοι. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με όλους αυτούς. Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων, όπως από τις πρώτες μέρες της ίδρυσης του έχει τονίσει θα είναι πάντα στη διάθεση της Ένωσης, συμπληρώνοντας και ενισχύοντας κάθε προσπάθεια της.

Αντιπτέραρχος(Ι)ε.α Ευάγγελος Γεωργούσης

Επίτιμος ΔΚΤΗΣ ΔΑΕ

Πρόεδρος Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ι

Share this: