Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

Η ΕΑΑΑ στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες αεροπόρους Γεώργιο Ταγκαλάκη και Χαράλαμπο Νεοχωρίτη

Η ΕΑΑΑ συμμετείχε και φέτος στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ήρωες πεσόντες αεροπόρους Γεώργιο Ταγκαλάκη και Χαράλαμπο Νεοχωρίτη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της ΕΑΑΑ/Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης διοργανώθηκε από το ΔΣ της Ένωσης τριήμερη εκδρομή από την Αθήνα.

Οδοιπορικό

Πρώτος σταθμός ήταν το ΚΕΔΑ Σκοτίνας όπου οι συμμετέχοντες δέχτηκαν τη φιλοξενία και περιποίηση του προσωπικού και του Δκτη της μονάδας, Σμχου (Ι) Γεώργιου Σταφυλλίδη, τους οποίους ευχαριστούν ιδιαίτερα.

Προορισμός, την πρώτη ημέρα, ήταν τα Λουτρά Πόζαρ όπου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μαγεία της φύσης σε συνδυασμό με την ηρεμία και την ησυχία της καλοκαιρινής περιόδου.

Τη δεύτερη ημέρα αναχώρηση για το όρος Βόρρας και τη θέση Πάτημα όπου βρίσκεται το μνημείο των ηρώων πεσόντων Γεώργιου Ταγκαλάκη και Χαράλαμπου Νεοχωρίτη. Μετά την εκδήλωση, οι λεπτομέρειες  της οποίας περιλαμβάνονται σε προηγούμενο ενημερωτικό δελτίο, αναχώρησαν για την Καστοριά με ενδιάμεσο σταθμό τη Φλώρινα.

Στην Καστοριά είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την ομορφιά της λίμνης και να περιηγηθούν στα παραλιακά καταστήματα.

Την επόμενη μέρα το λεωφορείο είχε ως πρώτο προορισμό τη Μονή της Παναγίας στην Κλεισούρα Καστοριάς όπου την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα αποτέλεσε ορμητήριο του Παύλου Μελά  αλλά και ανέδειξε την οσιακή μορφή της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας.

Επόμενος σταθμός το Εμπόριο Κοζάνης χωριό του προέδρου της ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Θεσσαλονίκης, Ασμχου ε.α. Αθανάσιου Δανιηλίδη. Η επίσκεψη έγινε μετά από πρότασή του και αποδείχτηκε εξαιρετική επιλογή καθώς το χωριό πέραν του φυσικού του κάλλους ξεχωρίζει για την εκκλησιαστική του αρχιτεκτονική.

Στο χωριό υπάρχει ο ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Μηνά  με πλούσιες αγιογραφίες. Εκτός από τον Ιερό ναό του Αγίου Μηνά υπάρχει και πιστό αντίγραφο του Πύργου του Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, πιστό αντίγραφο του Ναού της του Θεού Σοφίας (Αγια – Σοφιάς) της Κωνσταντινούπολης, παρεκκλήσι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμοκολύτρας εντός του ναού του Αγίου Μηνά. Με ψηφίδες πήραν μορφή τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας, ενώ στον Πύργο του Γαλατά υπάρχει κειμηλιαρχείο και κέντρο νεότητας, καθώς και παρεκκλήσι της αγίας Θεοδοσίας με διαβατικές στοές. Όλα τα έργα πραγματοποιούνται από τον Αρχιμανδρίτη π. Ναθαναήλ Φίλιο.

Η ΕΑΑΑ και τα μέλη που συμμετείχαν στην εκδρομή θα ήθελαν να ευχαριστήσουν ιδιαίτερα τον κ. Δανιηλίδη και τη σύζυγό του Κυριακή για τη φροντίδα και τη φιλοξενία που τους επιφύλαξαν.

Επόμενος σταθμός,  στο δρόμο της επιστροφής, ήταν το Χάνι Χατζηγώγου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας που υπήρξε το στρατηγείο του Διαδόχου Κωνσταντίνου, στη μάχη των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων στις 8 με 10 Οκτωβρίου του 1912, πιο γνωστή ως Μάχη Σαρανταπόρου. Εκεί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ψηφιακά τη μάχη καθώς και να περιηγηθούν στο μουσείο και το κτίσμα όπου φυλάσσονται από εκείνη τη μάχη, οπλισμός, στρατιωτικές στολές, εφημερίδες της εποχής κ.ά.

Τελικός προορισμός η Αθήνα.

Την όλη οργάνωση και επιμέλεια της εκδρομής είχαν τα μέλη του ΔΣ της ΕΑΑΑ, Σμχος ε.α. Δημήτριος Φαλτάιτς και Ασμχος ε.α. Ιωάννης Κρανιάς.

Share this: