Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

Επιμνημόσυνη Δέηση στην προτομή της ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης 78 ετών από την εκτέλεση της ηρωίδας  Λέλας Καραγιάννη

Επιμνημόσυνη δέηση με αφορμή τη συμπλήρωση 78 ετών από την εκτέλεση, από τους Γερμανούς κατακτητές, της ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη –Μπούμπουλη, αρχηγό της Οργάνωσης Πληροφοριών και Δολιοφθοράς «Μπουμπουλίνα», τελέσθηκε την Κυριακή 16/10/2022 από τον Δήμο Αθηναίων, στο χώρο που έχει τοποθετηθεί η προτομή της στην οδό Τοσίτσα.

Η Λέλα Καραγιάννη γεννήθηκε το 1898 στο χωριό Λίμνη Ευβοίας και ήταν κόρη του Αθανασίου Μηνόπουλου και της Σοφίας Μπούμπουλη. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της έμεινε στην Αθήνα, όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον Σμυρνιό φαρμακοποιό Γεώργιο Καραγιάννη αποκτώντας μαζί του επτά παιδιά.

Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου αποφασίζει ν’ αναλάβει δράση και μαζί με τα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά της κατατάσσεται στον Ερυθρό Σταυρό και γίνονται τραυματιοφορείς των πληγωμένων στρατιωτών που έφταναν πίσω στην Ελλάδα.

Το 1941 η Γερμανική κατοχή αλλάζει τα σχέδια της Καραγιάννη. Περνά στον αντιστασιακό αγώνα, επιστρατεύοντας τα έξι μεγαλύτερα παιδιά της, τον σύζυγό της, τρεις οικογενειακούς γιατρούς και ορισμένους φίλους της απόλυτης εμπιστοσύνης της, ίδρυσε μυστική ομάδα.

Η πλούσια αντιστασιακή δράση της Καραγιάννη, ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους γερμανούς κατακτητές και τον Σεπτέμβριο του 1941 συνελήφθη μαζί με τον σύζυγό της και φυλακίστηκαν στις φυλακές Αβέρωφ. Εκεί ισχυρίστηκε πως ήταν σε διάσταση με τον σύζυγό της και  κατάφερε να απαλλάξει τον άνδρα της από τις κατηγορίες. Αφέθηκε ελεύθερος δύο μήνες μετά τη φυλάκισή του. Η ίδια παρέμεινε πίσω από τα σίδερα μέχρι τον Μάρτιο του 1942, αφού πρώτα είχε περάσει ιταλικό στρατοδικείο, αλλά απαλλάχθηκε λόγω έλλειψης στοιχείων. Το καλοκαίρι του 1944 πέφτει στα χέρια των Γερμανών πάλι, με τις βαριές κατηγορίες της αρχηγίας οργάνωσης, κατασκοπείας και σαμποτάζ. Το σούρουπο της 7ης Σεπτεμβρίου 1944 εκτελείται μαζί με άλλους 70 αγωνιστές.

Το 1947 της απονεμήθηκε μετά θάνατο το «Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας» από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ το 2011 ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» από το Ίδρυμα για τη Μνήμη των Μαρτύρων και των Ηρώων.

Τον Ιούνιο του 2020 της απονεμήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα ο βαθμός του Ταξιάρχου επί τιμή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκ μέρους της Κυβέρνησης η Υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη, εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ελευθέριος Σκιαδάς, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Αττικής ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα κ. Γεώργιος Δημόπουλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ η κ. Ρωξάνη Μπέη, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μαθητές και μαθήτριες του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής «Λέλα Καραγιάννη»

Η ΕΑΑΑ, επίσημα προσκεκλημένη, εκπροσωπήθηκε από το Διευθύνοντα Σύμβουλό της  Ασμχο (ΤΜΑ) ε.α. Κων. Αναγνωστάκη ο οποίος  κατέθεσε και στεφάνι.

Share this: