Την Κυριακή 30/8/2020, στην ακριτική Βούρμπιανη Κονίτσης (Γράμμος), πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών όλων των πεσόντων κατά τις επιχειρήσεις 1946-49, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, αποδεικνύοντας ότι η Πατρίδα δεν ξεχνά τα παιδιά της που χάρισαν την ζωή τους και πρόσφεραν το αίμα τους σαν αντίδωρο για την ελευθερία της Ελλάδας, την αξιοπρέπεια του λαού και την δημοκρατία.
Επιμνημόσυνες δεήσεις έγιναν επίσης στο στρατιωτικό νεκροταφείο του χωριού Πυρσόγιαννη και στο κενοτάφιο των πεσόντων στην Ήπειρο 1940-1949 στο μαυσωλείο της Κόνιτσας.
Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ).
Την ΕΑΑΑ εκπροσώπησε το Μέλος Δ.Σ. της, Απτχος (Ι)ε.α. Παναγιώτης Δημητριάδης που κατέθεσε στεφάνι και προέβη στον κατωτέρω σύντομο χαιρετισμό:
“Σεβασμιότατε, κ.Βουλευτά, Στρατηγέ Κόρκα, Εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, Αγαπητοί συνάδελφοι , κυρίες και κύριοι.
Στις 6 Απριλίου του 1949 ένα αεροσκάφος τύπου C-47D Dacota εκτελώντας επιχειρησιακή αποστολή κατέπεσε φλεγόμενο από εχθρικά πυρά στον Γράμμο, στην θέση Θεοτόκος, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του πληρώματος.
Διχασμένη η πατρίδα μας από αποκλίνουσες πολιτικές απόψεις, βυθίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για άλλα τέσσερα χρόνια, σε μια αδελφοκτόνο διαμάχη καταστροφών και μαζικών θανάτων. Ήταν η ποιο σημαντική σύγκρουση του Έθνους προκειμένου να αποτραπεί μια εισβολή στην κατάργηση των Δημοκρατικών θεσμών αλλά και να συνενώσει τον Ελληνικό λαό. Σήμερα δεν είμαστε εδώ για να εξετάσουμε τους λόγους της σύγκρουσης, αλλά για να τιμήσουμε τα παλληκάρια του ΣΞ της ΠΑ και της Χωροφυλακής, που πολέμησαν και θυσιάστηκαν σ’ αυτόν τον ιερό τόπο, για την Ελευθερία και την Δημοκρατία και μαζί με αυτούς, τον Αντισμήναρχο Μουλόπουλο Αντώνιο, τον Επισμηναγό Βουτσά Βασίλειο, τον Ανθυποσμηναγό Οικονόμου Βασίλειο και τον Αρχισμηνία Παπαγεωργακόπουλο Κωνσταντίνο, αλλά και τους δεκάδες αεροπόρους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα.
Από την αρχική πύρινη δοκιμασία η πατρίδα μας πέρασε στην δοκιμασία του θάρρους και της αποφασιστικότητας, και το αίμα των ανδρών που χύθηκε, έβαλε γερά τα θεμέλια της Δημοκρατίας, ενώ οι ηρωικές πράξεις έδωσαν ένα νέο πρότυπο αξιών στις επόμενες γενιές .
Σήμερα είμαστε πάλι όλοι εδώ για να αποδώσουμε τα πρέποντα στους ήρωες, για όσες υπηρεσίες προσέφεραν στην Πατρίδα. Να αποδώσουμε τον έπαινο που δεν γερνάει ποτέ. “Παίρνοντας ως ανταμοιβή και τον πιο επίσημο τάφο! όχι αυτόν που εναποθέτουν τα λείψανα αλλά αυτόν στον οποίο απομένει η δόξα μετά θάνατον, και μνημονεύεται αιωνίως, σε κάθε ευκαιρία, είτε με λόγια είτε με έργα …” όπως αναφέρει ο Περικλής στον Επιτάφιο.
Σήμερα μετά από 71 χρόνια, οι ήρωες πεσόντες στον Γράμμο, ζουν στην μνήμη μας, ζουν στην Ιστορία είναι μαζί μας στα μνημεία, και μας δείχνουν ότι ο αγώνας για την Ελευθερία και την Δημοκρατία ήταν ειλικρινής, δίκαιος και σοβαρός.
Τιμή και δόξα στους ήρωες του Γράμμου
Αιωνία να είναι η Μνήμη τους “
Εκ της ΕΑΑΑ