Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

Η ΕΑΑΑ στις εορταστικές εκδηλώσεις 28ης Οκτωβρίου σε Κλεισούρα και Βουλιαράτες Βορείου Ηπείρου

Με μεγάλη λαμπρότητα και αθρόα συμμετοχή επισήμων, επισκεπτών εξ Ελλάδος, Ομογενών και Αλβανών εορτάσθηκε τη Δευτέρα, η εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940, σε Κλεισούρα και Βουλιαράτες.
Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις Μνήμης προς Τιμήν των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο (1940-1941), στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας και στο Ιστορικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών, όπου η τελετή συνδιοργανώθηκε με την Αλβανική πλευρά, βάσει της σχετικής διακρατικής συμφωνίας. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ΥΦΥΠΕΞ, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Αντώνης Διαματάρης.

Στις τελετές συμμετείχαν η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αλβανία, κα Σοφία Φιλιππίδου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο, κ. Λάμπρος Κακίσης, η Σύμβουλος της Πρεσβείας Τιράνων, κα Σταυρούλα Πενταρβάνη, η βουλευτής Νομού Ιωαννίνων, κα Μαρία –Αλεξάνδρα Κεφάλα, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο εκπρόσωπος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, Υποπτέραρχος Κωνσταντίνος Άγγος, ο ΑΚΑΜ της Ελλάδος στα Τίρανα Συνταγματάρχης Ευθύμιος Ντάλλας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Νεκρών Πεσόντων του έπους 1940-41, κ. Γεώργιος Σούρλας, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία πλήθους κόσμου από την Ελλάδα. Την Αλβανική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου, κ. Astrit Aliaj και η Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ταξίαρχος Μanushaqe Shehu. Παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, κ. Βαγγέλης Ντούλες, ο Γενικός Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κ. Βασίλης Κάγιος, τοπικοί φορείς και πλήθος κόσμου.

Ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Διαματάρης, αφού εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Είμαι εδώ για να σας πω ότι δεν είστε μόνοι. Αλλά και οι απανταχού Έλληνες, οι Έλληνες της Ελλάδας, και οι Έλληνες της Αμερικής που κατάγονται από τα μέρη σας και που γνωρίζω καλά και που πολλοί από αυτούς είναι φίλοι μου, έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε εσάς. Ο Ελληνισμός είναι ένας και αδιαίρετος. Ο λαός μας έχει μάθει να αγωνίζεται για τη διατήρηση της ταυτότητας, της γλώσσας, της πίστης και των παραδόσεων του. Για όλα αυτά που μας κάνουν Έλληνες. Σας ευχαριστώ που είστε σήμερα εδώ. Σας ευχαριστώ που κρατάτε άσβεστη τη φλόγα της Ελλάδας μέσα σας. ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ». (πηγή Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου)

Η ΕΑΑΑ εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Παναγιώτη Δημητριάδη-Απτχο (Ι)ε.α. και Πιέρρο Πλατάνα-Σμχο (ΤΥΜ)ε.α. που κατέθεσαν στέφανο σε Βουλιαράτες και Κλεισούρα αντίστοιχα, για τους 30 Αεροπόρους και 7.948 Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Στρατιώτες του Ελληνικού Στρατού, που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στη Βόρειο Ήπειρο.

Τιμή και Δόξα σε όλους τους Ήρωες που έπεσαν υπέρ Πατρίδος

.

Share this: