Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Με την υπ΄ αριθμ. 23/2014 απόφαση – βόμβα που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ξάνθης αφορούσα στους δανειολήπτες που έλαβαν δάνειο σε νόμισμα ελβετικό φράγκο, οι 70.000 περίπου δανειολήπτες που σύνηψαν συμβάσεις δανείου στο νόμισμα αυτό έχουν την δυνατότητα ασκώντας αγωγές να δικαιωθούν « ελαφρύνοντας» το δάνειο τους κατά χιλιάδες Ευρώ !

Η απόφαση που εκδόθηκε δεν αποτελεί μια οποιαδήποτε δικαστική απόφαση αλλά όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει δεδικασμένο για χιλιάδες άλλες περιπτώσεις, καθώς βρίσκει έρεισμα σε αντίστοιχη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Όπως είναι γνωστό η απότομη και απρόβλεπτη ανατίμηση του Ελβετικού Φράγκου σε σχέση με το Ευρώ έχει οδηγήσει σε απελπισία

χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία αν και καταβάλουν την δόση τους κανονικά, βλέπουν το σύνολο του δανείου τους όχι μόνο να μην μειώνεται αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις να αυξάνεται λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων.

Το ως άνω δικαστήριο βασιζόμενο μεταξύ άλλων στον Ν.2251/1994 «περί προστασίας των καταναλωτών» αλλά και στο σκεπτικό της από 30ης Απριλίου 2014, υπόθεση C-26/13 απόφασης του ΔΕΚ ( Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) έκρινε ως καταχρηστικό και άκυρο, τον όρο της δανειακής σύμβασης με τον οποίο ο οφειλέτης υποχρεούται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την τράπεζα σε ευρώ με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης (ελβετικό φράγκο) την ημέρα καταβολής. Αποτέλεσμα αυτών είναι πλέον οι καταβολές που πραγματοποιεί οφειλέτης σε ευρώ, να πρέπει να υπολογίζονται από την τράπεζα σε ελβετικά φράγκα, με βάση την μεταξύ των δύο νομισμάτων συναλλαγματική ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημέρα εκταμίευσης του δανείου.

Το γραφείο μας πρώτο έλαβε στα χέρια του και αποκρυπτογράφησε την εν λόγω δικαστική υπόθεση και ήδη κατέθεσε και καταθέτει αγωγές σε όλη την Ελλάδα.

Επειδή η κάθε περίπτωση δανειολήπτη είναι διαφορετική παρακαλώ «κλείστε» συγκεκριμένο επί του θέματος ραντεβού στα τηλ: 210-3800628 και 2310-548663.

Μετά τιμής,

ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΑΝΙΣΑΣ , Αντγος ε.α (Δ),

Επίτιμος Πρόεδρος Αναθεωρητικού Δικαστηρίου

Νομικός Σύμβουλος Ε.Α.Α.Σ, Ε.Α.Α.Α και Συντονιστικού Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων

Share this: