ΜΕΝΟΥ

Share

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΑΑΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδρομή του Παραρτήματος στην Αλβανία. Συμμετείχαν, μετά συζύγων, Μέλη της ΕΑΑΑ Πρέβεζας, της ΕΑΑΣ και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024, η ΕΑΑΑ/Παράρτημα Πρέβεζας μετά την αναχώρηση από το σημείο συνάντησης, έκανε μια στάση έξω από τα Γιάννενα και κατευθύνθηκε στο τελωνείο της Κακαβιάς. Εκεί παραλάβαμε την ξεναγό και μετά από λίγο κάναμε την πρώτη στάση της εκδρομής στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Ελλήνων Πεσόντων στους Βουλιαράτες όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο προς τιμήν των πεσόντων Ελλήνων επωνύμων και ανωνύμων που αναπαύονται εκεί. Είναι το ένα από τα δύο αναγνωρισμένα από την Αλβανία Στρατιωτικά Νεκροταφεία και δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος.

Η επόμενη στάση ήταν στο δεύτερο Στρατιωτικό Νεκροταφείο, στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Κλεισούρα. Στους τάφους και τις εντοιχισμένες οστεοθήκες φιλοξενούνται τα οστά 970 Ελλήνων ηρώων Αξιωματικών και Στρατιωτών πεσόντων στις μάχες της περιοχής και στο απόρθητο Ύψωμα 731. Δημιουργήθηκε στο χώρο του Μοναστηριού με μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου. Τελέσαμε τρισάγιο με ιερέα της Αρχιεπισκοπής και καταθέσαμε στεφάνι.

Στα δύο αυτά Στρατιωτικά Νεκροταφεία πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εκδηλώσεις που διοργανώνει η πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, με τις οποίες ο ελληνισμός της Αλβανίας γιορτάζει την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ». Έλληνες και Αλβανοί επίσημοι εκπροσωπούν τις χώρες σ’ αυτούς τους εορτασμούς.

Κατευθυνθήκαμε για μεσημέρι στο Αργυρόκαστρο. Περιηγηθήκαμε στην παλιά πόλη και επισκεφθήκαμε το βυζαντινό κάστρο με την ξεναγό. Η πόλη εμφανίζεται καταγεγραμμένη στην ιστορία, ως τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, με το μεσαιωνικό Ελληνικό της όνομα Αργυρόκαστρον, όπως αναφέρεται από τον Ιωάννη ΣΤ΄ Κατακουζηνό το 1336. Είναι γενέτειρα του Ενβέρ Χότζα και του σημαντικού συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ. Φιλοξενεί Πανεπιστήμιο, το οποίο τελείωσε και η ξεναγός μας ως φιλόλογος. Κείται σε μια πεδιάδα-οροπέδιο που διατρέχει ο ποταμός Δρίνος και περιστοιχίζεται από ορεινούς όγκους. Η παλιά πόλη είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως «σπάνιο παράδειγμα καλά διατηρημένης πόλης». Το Αργυρόκαστρο έχει 43.000 πληθυσμό και υπάρχει Ελληνική Μειονότητα που αριθμεί 4.000 μέλη καθώς και Ελληνικό Προξενείο. Η στάση ήταν αρκετή χρονικά για φαγητό, καφέ και το παραδοσιακό γλυκό του Αργυροκάστρου Ουσάφ.

Το απόγευμα φθάσαμε στους Αγίους Σαράντα και καταλύσαμε στο ξενοδοχείο Mediterrane. Βραδυνό φαγητό στο ξενοδοχείο, που περιλαμβανόταν στην τιμή της εκδρομής και στη συνέχεια νυχτερινή βόλτα στην πόλη.

Οι Άγιοι Σαράντα βρίσκεται σε έναν ανοικτό κόλπο του Ιονίου Πελάγους, 14 χλμ ανατολικά του βόρειου άκρου της Κέρκυρας, η οποία διακρίνεται ολοκάθαρα και την ημέρα και την νύχτα. Αφηγούνται ότι ο Χότζας έδειχνε τα φώτα της Κέρκυρας τη νύχτα και έλεγε στους Αλβανούς να θεωρούν τυχερούς τους εαυτούς τους που ζουν στην Αλβανία, γιατί στην Ελλάδα οι Έλληνες δουλεύουν και τη νύχτα. Έχει πληθυσμό περίπου 41.000 κατοίκους και είναι, μαζί με το Αργυρόκαστρο, το ένα από τα δύο κέντρα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου. Το όνομα της πόλης προέρχεται από το όνομα του Βυζαντινού μοναστηριού προς τιμήν των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων που μαρτύρησαν στη λίμνη της πόλης Σεβάστειας της Μικράς Ασίας. Τα ερείπια του μοναστηριού σώζονται στον λόφο πάνω από την πόλη.

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, μετά το πρωινό, επισκεφθήκαμε τα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης του Βουθρωτού, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σε απόσταση 17 χλμ νότια από τους Αγίους Σαράντα Η πόλη δημιουργήθηκε από την ηπειρώτικη φυλή Χάονες, μέλη μιας μεγάλης ομάδας φυλών στη βορειοδυτική Ελλάδα. Είχαν πολύ στενές επαφές με την Αρχαία Κόρινθο και με τη νησιώτικη αποικία τους «Κόρκορα», τη σημερινή Κέρκυρα. Το Βουθρωτό είχε σημαντική στρατηγική σημασία, γιατί απέναντί του βρισκόταν ο Πορθμός της Κέρκυρας με τον οποίο γινόταν η μετακίνηση στη Μεγάλη Ελλάδα και αποτελούσε τη σύνδεση ανάμεσα στον «Ελληνικό» και τον «βαρβαρικό» κόσμο. Το Ελληνικό ημερολόγιο του Βουθρωτού εμφανίζεται στον αρχαιότερο αναλογικό υπολογιστή που είναι γνωστός ως Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Περιηγηθήκαμε με την ξεναγό στα ερείπια των κυκλικών τειχών της Ακρόπολης, στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο πασίγνωστο για τον αριθμό των επιγραφών στα ελληνικά χαραγμένες στις πέτρες του, στο ιερό αφιερωμένο στον Ασκληπιό, στην Αρχαία Αγορά, στο Υδραγωγείο (Νυμφαίο), στις Θέρμες (Λουτρά), στη Μεγάλη Βασιλική του Βουθρωτού, στο Βαπτιστήρι με το περίπλοκο μωσαϊκό και επισκεφθήκαμε τα ενδιαφέροντα εκθέματα του Μουσείου.

Επιστρέψαμε στην πόλη των Αγίων Σαράντα για βόλτα και μεσημεριανό φαγητό. Νωρίς το απόγευμα αναχωρήσαμε για το τελωνείο στη Σαγιάδα, όπου αφήσαμε την ξεναγό, και μετά από μια στάση στην Ηγουμενίτσα φθάσαμε το απόγευμα στην Πρέβεζα. Ένα ωραίο Σαββατοκύριακο και μια ενδιαφέρουσα εκδρομή είχαν τελειώσει.

Share this: