Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

Εκδηλώσεις στη μνήμη του πεσόντα Υπσγού Ευάγγελου Γιάνναρη στη Βασιλειάδα Καστοριάς

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 5/11/2019 από το Δήμο Καστοριάς, οι ετήσιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του πρώτου Έλληνα Αξιωματικού, Υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη, που έπεσε μαχόμενος στις 30/10/1940 στα υψώματα “Προφήτη Ηλία”, Βασιλειάδας Καστοριάς.

Ο Υπσγός Ευάγγελος Γιάνναρης, γεννήθηκε το 1916 στην Αθήνα.

Την 23η Σεπτεμβρίου 1936 κατατάχθηκε στο Τμήμα Αξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας. Αποφοίτησε τον Αύγουστο του 1939 με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού και το πτυχίο του χειριστή.

Κατά την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου υπηρετούσε στο 3/2 Σμήνος Στρατιωτικής Συνεργασίας.

Το πρωί της 30ης Οκτωβρίου 1940, παίρνει εντολή να απογειωθεί ως τρίτο πλήρωμα ισάριθμων HENSHEL 126 με χειριστή τον Αρχισμηνία Λεωνίδα Τσάντα, με σκοπό να παράσχουν κάλυψη αναγνώρισης και βομβαρδισμού στο μέτωπο που κάλυπτε το Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας.

Πραγματοποιούν αρκετές επιτυχείς “εξόδους”.

Στην τελευταία, δύο ελληνικά HS 126 εμπλέκονται με πέντε ιταλικά καταδιωκτικά Fiat CR 42 της 392ης Μοίρας Δίωξης. Κατά την αερομαχία το αεροσκάφος των Γιάνναρη – Τσάντα δέχεται καταιγισμό πυρών, τα οποία αναγκάζουν τον χειριστή του, μετά από ελιγμούς αποφυγής, να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση με διάτρητο κινητήρα, κοντά στο ύψωμα “Προφήτης Ηλίας” έξω από το χωριό Βασιλειάδα του ν.Καστοριάς.

Εκεί, ο Τσάντας βαριά τραυματισμένος, αντιλαμβάνεται ότι ο Γιάνναρης είναι νεκρός από τα πυρά που δέχθηκαν.

Έτσι, από νωρίς ο Ευάγγελος Γιάνναρης, μπαίνει στο Πάνθεον των Ηρώων και καταλαμβάνει τη θέση του πρώτου πεσόντα Έλληνα Αξιωματικού του ιστορικού Έπους του ’40. Η Πατρίδα τίμησε τον Ευάγγελο Γιάνναρη προάγοντας τον μετά θάνατον σε Υποσμηναγό και απονέμοντάς του τον “Σταυρό του Ιπταμένου”.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν παρουσία του Δημάρχου Καστοριάς, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, με τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου Βασιλειάδας και ακολούθως, επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες και κατάθεση στεφάνων στο χώρο προτομής του πεσόντος.

Η ΕΑΑΑ εκπροσωπήθηκε από τα Μέλη Δ.Σ. αυτής κ.κ. Πάνο Αθανάσιο-Σμχο (ΥΥΟ)ε.α. και Σβάρνα Ηλία-Σμχο (ΤΥΕ)ε.α., τον Πρόεδρο και Μέλη του Τ.Σ. Παραρτήματος Λάρισας, καθώς και Μέλη με τις οικογένειές των, του ιδίου Παραρτήματος.

Το στέφανο κατέθεσε ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Παραρτήματος Λάρισας κ. Αθανάσιος Μαργαρίτης-Ασμχος (ΤΣΕ)ε.α.

Εκ της ΕΑΑΑ

 

        

Share this: