Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

ΕΑΑΑ/Παρ. Χανίων-4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Μια πολύ όμορφη εκδρομή πραγματοποιήσαμε Μέλη του Παραρτήματος μας στη Κύπρο σε συνεργασία με το Τουριστικό Γραφείο Ι.Ο. Tours της πόλης μας , από 26 έως και 29 Απριλίου 2024.

Την πρώτη ημέρα μετά την προσγείωση μας στο Αεροδρόμιο της Πάφου επισκεφτήκαμε για προσκύνημα την Ιερά Μονή της Παναγίας της Σαλαμιώτισσας, όπου μετά από μια σύντομη ξενάγηση στους χώρους της Μονής, από την Ηγουμένη Αγάθη, μας προσφέρθηκε ένα κέρασμα από τις Μοναχές της Μονής, που με πολύ μόχθο προσπαθούν να αναστυλώσουν ένα κατεστραμμένο ιστορικό Μοναστήρι στα Νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Συνεχίζοντας επισκεφτήκαμε την Ιερά μονή Αγίου Νεοφύτου που ιδρύθηκε από τον Άγιο Νεόφυτο το 1159.

Πριν φύγουμε για το ξενοδοχείο μας στη Λεμεσό, περάσαμε από την κάτω Πάφο για την παλαιοχριστιανική Βασιλική Στήλη του Αγίου Παύλου.

Την δεύτερη ημέρα αναχωρήσαμε για την πρωτεύουσα της Κύπρου τη Λευκωσία.

Πρώτος μας σταθμός ήταν ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας.

Ένα στρατιωτικό κοιμητήριο και Ηρώο, ένας χώρος αναβάπτισης και αναπτέρωσης του ηθικού, των ανθρωπίνων αξιών και ιδανικών όλων των ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων, που αποτελεί ένα σύμβολο αγώνων για την ελευθερία του ελληνικού πνεύματος και της Χριστιανικής πίστης.

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης καταθέσαμε στεφάνι και ψάλαμε τον Εθνικό μας Ύμνο, αποδίδοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους (810) ήρωες αξιωματικούς και οπλίτες, που πολέμησαν για την εξασφάλιση του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας και έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Κύπρο κατά την εισβολή των Τουρκικών στρατευμάτων το 1974.

Συνεχίζοντας κάναμε μία στάση στη Λατακάμια όπου εδρεύει η Διοίκηση Αεροπορίας της Κύπρου.

Καταθέσαμε κι εκεί στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Αεροπορίας και επιδώσαμε τον Θυραιό του Παραρτήματος μας, στον Δκτή Αεροπορίας της Κύπρου, Ταξίαρχο (Ι) κ. Χρήστο Χρήστου.

Καταλήξαμε στις κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας και στα Φυλακισμένα Μνήματα που είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο ιστορικούς χώρους στο νησί της Κύπρου και ένα από τα πιο «φορτισμένα» συναισθηματικά αξιοθέατα πολιτισμού, που κουβαλούν επάνω τους τις μαύρες και σκοτεινές σελίδες του πιο λαμπρού βιβλίου της Κυπριακής ιστορίας, της ανεξαρτησίας της Μεγαλονήσου.

Ήταν ο τόπος όπου θάβονταν οι απαγχονισμένοι και οι ηγετικές μορφές της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο απ΄ τους Άγγλους για τη δράση τους στον απελευθερωτικό αγώνα.

Αντί να δοθούν οι σοροί στους συγγενείς θάβονταν εκεί δίπλα από τα κελιά των μελλοθάνατων και την αγχόνη, μέσα στο χώρο των φυλακών, εξ ου και η ιδιότυπη ονομασία τους ως Φυλακισμένα Μνήματα.

Η κηδεία των αγωνιστών, γινόταν αμέσως μετά τον απαγχονισμό, με παρουσία μόνο του ιερέα των φυλακών που έψαλλε τη νεκρώσιμη ακολουθία, έξω από την κλειστή είσοδο του κοιμητηρίου.

Στη συνέχεια, οι Βρετανοί τους έθαβαν, χωρίς να παρευρίσκεται συγγενής ή οποιοσδήποτε άλλος, ώστε να μη μετατραπούν οι κηδείες των ηρώων σε μαζικά συλλαλητήρια ή μαχητικές διαδηλώσεις.

Οι συγγενείς, κατάφεραν εντέλει να επισκεφτούν τους τάφους μόνο μετά το τέλος του αγώνα.

Στα Φυλακισμένα Μνήματα είναι θαμμένοι 13 ήρωες, από τους οποίους οι 9 εκτελέστηκαν με απαγχονισμό, 3 έπεσαν στο πεδίο της μάχης και 1 πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά από τον τραυματισμό του.

Οι 9 απαγχονισθέντες ήταν ηλικίας 19-24 ετών και εκτελέστηκαν το 1956.

Σε άλλο χώρο, ίσως και τον πιο συγκινησιακό που θα αντικρίσει ο επισκέπτης, δεσπόζει η αγχόνη και από κάτω της, μια καταπακτή με δύο πόρτες που ανοιγόκλειναν.

Στους τοίχους του κτιρίου και γύρω από την κρεμάλα, υπάρχουν φωτογραφίες-πορτρέτα των αγωνιστών που έχασαν εκεί τη ζωή τους.

Τα Φυλακισμένα Μνήματα σήμερα είναι τόπος ιερού προσκυνήματος, μνημείο ηρωισμού και ένα από τα πιο ιερά μνημεία του Κυπριακού Ελληνισμού για την ένωσή του με την Ελλάδα.

Στην επιστροφή μας για την Λεμεσό επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Αγίας Θέκλας που χτίστηκε από την Αγία Ελένη κατά την επίσκεψη της στο νησί τις αρχές του 4ου αι. μ.Χ.

Την Τρίτη ημέρα επισκεφτήκαμε τα ορεινά και καταπράσινα θέρετρα της Κύπρου. Πρώτος σταθμός η πλατεία Τροόδου και συνεχίσαμε για το γνωστότερο και πλουσιότερο μοναστήρι της Κύπρου την Ιερά Μονή Κύκκου.

Η Μονή ιδρύθηκε τον 11ο αι. και στις αρχές του 12ου, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αλεξίου του Κομνηνού 1081 – 1118 μ.Χ. και αφιερώθηκε στην Παναγία.

Στεγάζει μία από τις τρεις σωζόμενες εικόνες της Παναγίας που αποδίδονται στον Απόστολο Λουκά.

Επόμενη στάση στο μοναστήρι της Τροοδίτισσας που χρονολογείται κατά τον 13ο αι. και βρίσκεται στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους ανάμεσα σε πεύκα.

Εν συνεχεία επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή Παναγίας Τρικουκιώτισσας.

Η μονή αυτή είναι από τις αρχαιότερες της Κύπρου.

Τελευταίος σταθμός της ημέρας, ένα όμορφο και παραδοσιακό χωριό το Όμοδος, όπου βρίσκεται και το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού.

Εκεί βρίσκεται μέρος του σταυρικού ξύλου και μέρος μάλιστα του αγίου καννάβου με το οποίο έδεσαν τον Κύριον.

Τη τέταρτη και τελευταία ημέρα μας στη Κύπρο αναχωρήσαμε για τα Λεύκαρα.

Στην διαδρομή προσκυνήσαμε στη Γυναικεία Μονή του Αγίου Μηνά και ακολούθως στον Τίμιο Σταυρό στα Λεύκαρα.

Συνεχίσαμε για την Παναγία την Αγγελόκτιστη στο Κίτι και στη συνέχεια την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, ένα από τα ωραιότερα δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής χτισμένη από τον αυτοκράτορα Λέοντα τον 6ο τον Σοφό.

Ο άγιος Λάζαρος μετά την ανάσταση του ήρθε στην Κύπρο, χειροτονήθηκε επίσκοπος Κιτίου από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα και έζησε εδώ αλλά 30 χρόνια.

Ο τάφος του βρίσκεται κάτω από την Αγία Τράπεζα της εκκλησίας.

Ευχαριστούμε πολύ τον ξεναγό μας Michalis Trivizadakis για την συνεχή συντροφιά του, που σε συνδυασμό με την άψογη επαγγελματική κατάρτιση του μας έλυνε κάθε απορία η πρόβλημα που δημιουργούνταν.

Επίσης ευχαριστούμε το Αλέξη Παπαμιχελάκη Ιδιοκτήτη του Τουριστικού Γραφείου Ι.Ο. Tours για την άψογη συνεργασία που είχαμε.!!!!!

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους μας.

Εκ του Τ.Σ.

Share this: