Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

ΕΑΑΑ/Παρ. Χανίων-ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης,  πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή  10 Νοεμβρίου  2023  η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης και τιμής των Πεσόντων Αεροπόρων στα Χανιά, με πλήθος κόσμου να δίνει το παρόν στην επιμνημόσυνη δέηση των Αεροπόρων με καταγωγή από Χανιά – Ρέθυμνο  καθώς και αυτούς που υπηρετούσαν στη 115 Π.Μ..

 Όπως κάθε χρόνο, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μνημείο των πεσόντων Αεροπορίας, μπροστά από το άγαλμα του Ικάρου στην αρχή της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου δίπλα στην βίλα Κούνδουρου.

Η εκδήλωση τιμής συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων, την 115 Πτέρυγα Μάχης, και την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας / Παράρτημα Χανίων – Ρεθύμνης, εκπρόσωποι των οποίων βρέθηκαν στο σημείο και απηύθυναν χαιρετισμούς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής αναφέρθηκε στη διαχρονική προσφορά των Ελλήνων αεροπόρων ακόμα και εκτός συνόρων, ενώ συνεχίζοντας επεσήμανε ότι “ μαζευτήκαμε λοιπόν και φέτος κάτω από το γλυπτό του Γιάννη Μαρκαντωνάκη για να τιμήσουμε τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια μέρα και νύχτα στην προσπάθεια τους προκειμένου να προστατέψουν την πατρίδα, το έθνος μας, τα σύνορά μας, τη δημοκρατία μας  έδωσαν τη ζωή τους”, για να καταλήξει αναφερόμενος στον πρόσφατο θάνατο σε ώρα καθήκοντος του Χρήστου Μουλά τονίζοντας ότι “ ένα δικό μας παιδί μαζί με τον συγκυβερνήτη, έχασαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν την περιουσία Ελλήνων αλλά και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδος μας. Ας ευχηθούμε για άλλη μια φορά, όλοι μαζί, τα ονόματα αυτά να είναι τα τελευταία που προστίθεται σε αυτό τον μακρύ κατάλογο”.   

Ο αντιδήμαρχος Χανίων Ιωάννης Γιαννακάκης τόνισε: “ Τι σημαίνει άραγε στην πράξη η φράση “η πατρίς ευγνωμονεί” στη σύγχρονη κοινωνία; Είναι μόνο η φιλοτέχνηση σπουδαίων μνημείων και τα πανηγυρικά αποκαλυπτήρια; Είναι η κατάθεση στεφάνων ενώπιον μικρού ή μεγάλου κοινού; Είναι μόνο οι τιμητικές αναφορές στα πρόσωπα που θα μείνουν χαραγμένα σε επιτύμβιες στήλες; Ασφαλώς είναι όλα αυτά, αλλά και κάτι ακόμα. Είναι ο ανύπαρκτος σεβασμός ολόκληρης της κοινωνίας για όσους υπερβαίνουν το ανθρώπινο μέτρο και θυσιάζονται για ιδανικά αλλά και το κοινό καλό. Είναι η πάνδημη αναγνώριση της μικρότητάς μας απέναντι στις οικογένειες αυτές που μετά τις πολυπληθείς εκδηλώσεις σηκώνουν μόνες το αβάσταχτο φορτίο της απώλειας…  Ας είναι αθάνατοι στη μνήμη μας.

Από μεριάς του ο Διοικητής της 115ης Π.Μ. Σμήναρχος  (Ι) Χρήστος Γρηγορούδης υπογράμμισε: “Ελάχιστος φόρος τιμής στους αεροπόρους που θυσίασαν τη ζωή τους στο καθήκον και πότισαν με το αίμα τους την ελευθερία που εμείς σήμερα απολαμβάνουμε. Το παράδειγμά τους ας είναι ο φάρος για όλους μας αλλά και για τους νέους μας που ψάχνουν πρότυπα στο ξεκίνημα της ζωής τους. Ευχόμαστε ο πανάγαθος Θεός να τους συμπεριλάβει στους κόλπους του και οι Άγιοι Ταξιάρχες να τους έχουν κοντά τους”.  

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αντώνιος Καμπιανάκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, τα εξής: “ Εκατό τρία χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την απώλεια του πρώτου Χανιώτη στην καταγωγή αεροπόρου, στις επιχειρήσεις στη Μικρά Ασία το 1920, του ανθυπολοχαγού Γεωργίου Παπαμαρκάκη. Από τότε μέχρι σήμερα, βαρύς ο φόρος αίματος και μακρύς ο κατάλογος των πεσόντων Ελλήνων αεροπόρων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Στον τόπο μας μόνο, στο μνημείο αυτό που σήμερα τελούμε δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, προστέθηκε δυστυχώς φέτος ένας ακόμα συντοπίτης μας, που έπεσε κατά την εκτέλεση αποστολής κοινωνικής προσφοράς, ο σμηναγός Χρήστος Μουλάς. Έτσι έγιναν 70 οι αεροπόροι Χανιώτες και Ρεθεμνιώτες στην  καταγωγή ή υπηρετούντες στην 115η  Πτέρυγα Μάχης, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος…”. 

Συνεχίζοντας ο κ. Καμπιανάκης επεσήμανε ότι “ διαβεβαιώνουμε τους οικείους τους, ότι η θυσία τους δεν ήταν ούτε άδικη ούτε ανώφελη. Η απώλεια τους θωρακίζει, δυναμώνει και πεισμώνει, να συνεχιστεί το έργο τους, με ένταση και προσήλωση για μια Ελλάδα ελεύθερη, ισχυρή και κυρίαρχη”.

Στέφανα κατατέθηκαν:

  1. Από την  ΠΑΣΟΙΠΑ
  2. Από τον Αντιπερειφερειάρχη Χανίων
  3. Από τον Δήμο Χανίων.
  4. Από τον Δκτή της 115 Π.Μ.
  5. Από την Βουλευτή Χανίων κ. Σέβη Βολουδάκη
  6. Από τον Βουλευτή Χανίων κ. Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη
  7. Από τον  Δήμου Σφακίων.
  8. Από τον το Ίδρυμα  Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος.
  9. Από την  ΕΑΑΣ Χανίων.
  10. Από την ΕΑΑΝ Κρήτης.
  11. Από την ΕΑΑΑ/ Παράρτημα  Ηρακλείου – Λασιθίου.
  12. Από την ΕΑΑΑ/ Παράρτημα  Χανίων – Ρεθύμνης.
  13. Από την Ένωση Εν Ενεργεία Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο τέλος κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή  και τραγουδήθηκε ο Εθνικός Ύμνος από όλους τους παρευρισκομένους. 

Το Τ.Σ. του Παραρτήματος μας αισθάνεται την υποχρέωση να Ευχαριστήσει  θερμά όλους όσους συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση αυτής της τελετής,

Επίσης ευχαριστούμε τους εκπροσώπους των πολιτικών, πολιτειακών, στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας και όλους όσους παρευρέθηκαν στην τελετή που με την παρουσία τους τιμούν τη μνήμη των νεκρών μας.

Τέλος να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Δημήτρη Παπαδάκη (Pilot Hotel) γιο του αειμνήστου συναδέλφου μας Γεωργίου Παπαδάκη, για το κέρασμα που προσέφερε στο τέλος της εκδήλωσης δείχνοντας με αυτό τον τρόπο  τα αισθήματα του προς την Αεροπορική  Οικογένεια. 

 ΕΚ ΤΟΥ Τ.Σ.

 

Share this: