Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

ΕΑΑΑ/Παρ. Χανίων-Διήμερο εκδηλώσεων στο Ροδάκινο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης, για τη Γερμανική κατοχή και την Αντίσταση

Πραγματοποιήθηκε  στο Ροδάκινο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης, διήμερο εκδηλώσεων το οποίο ήταν αφιερωμένο στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και Αντίστασης. 

Στις εκδηλώσεις αυτές τιμήθηκαν οι τρεις αρχηγοί των  αντάρτικων ομάδων του Ροδάκινου  και για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια έγινε εκδήλωση για την πυρπόληση του χωριού από τους Γερμανούς κατακτητές.

Την πρώτη ημέρα, την Πέμπτη 17/8/2023 το βράδυ, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Άνω Ροδάκινο έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Ροδακινιώτη ποιητή Ανδρέα Γ. Ανδρουλιδάκη «Μνήμες Κατοχής. Ανοιχτές πληγές στον χρόνο.»

Στη συνέχεια έγινε προβολή  βίντεο με μαρτυρίες  κατοίκων του Ροδάκινου για  τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν και που κορυφώθηκαν με την εκτέλεση Ροδακινιωτών και την πυρπόληση του χωριού. 

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Ανάμεσά τους  ο Αντιτέραρχος ε.α. κ. Στυλιανός Πετρουλάκης, η ιστορικός κ Τασούλα Βερβενιώτη, και πλήθος κατοίκων της περιοχής.!!!

Την δεύτερη μέρα, Παρασκευή 18/8/2023 έγινε εκδήλωση στο Μνημείο των Ηρώων στο Κάτω Ροδάκινο. Έγινε δοξολογία, αποκάλυψη δύο μαρμάρινων πλακών.  Στην πρώτη αναγράφονται τα ονόματα των τριών  αρχηγών των αντάρτικων ομάδων του Ροδάκινου, δηλαδή του Μανώλη Γιανναδακη, του Αντρέα Κοτσίφη και του Βαρδή Χομπίτη , ενώ με τη δεύτερη πλάκα, ο δρόμος που περνάει μπροστά από το Μνημείο των Ηρώων ονομάστηκε «ΟΔΟΣ 20ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1943.»

Την εκδήλωση  συντόνισε  ο Ροδακινιώτης, Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος μας Ασμχος ε.α. Μάρκος Γαλανάκης, ο οποίος καλωσόρισε του παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός του  Δημάρχου Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκη.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο  Πανεπιστημιακός κ. Αριστομένης Συγγελάκης, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. 

Ο κ. Συγγελάκης σε μια εμπεριστατωμένη και μεστή ομιλία  με θέμα: « 80 χρόνια από την πυρπόληση του Ροδάκινου από τους  Γερμανούς κατακτητές : Αντίσταση, Μνήμη, Δικαιοσύνη», τόνισε αρχικά  την προσφορά της επαρχίας Αγίου Βασιλείου και ειδικά του Ροδάκινου στην Αντίσταση κατά των Ναζιστών.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝΑΛ κ. Μανώλης Χνάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ,  Αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας, Σύσσωμο το Τ.Σ. του Παραρτήματος μας υπό τον Πρόεδρο του, Αντιπτέραρχο (Ι) ε.α. Αντώνη Καμπιανακη, Πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων και Πολιτιστικών Συλλόγων από μαρτυρικά χωριά και πλήθος κόσμου. 

Μύνημα απέστειλε και διαβάστηκε στην εκδήλωση, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου σε όλους τους παρευρισκομένους.

Εκ του Τ.Σ.

Share this: