Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

ΕΑΑΑ/ΠΑΡ.ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ 4η ΜΣΕΠ

Το Παράρτημα Πρέβεζας της ΕΑΑΑ, σε συνεννόηση με τον Διοικητή της 4ης ΜΣΕΠ Επγό (ΕΑ) Ανδρέα Δασκαλόπουλο, πραγματοποίησε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 επίσκεψη στη Μονάδα της 4ης ΜΣΕΠ στη Λευκάδα.

Ένας αριθμός πάνω από είκοσι συναδέλφων από Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Άρτα και Λευκάδα διαβήκαμε την Πύλη του Καταυλισμού της Μονάδας, όπως είχαμε συνεννοηθεί με τον κ.Διοικητή.

Συνάδελφοι που είχαν υπηρετήσει και άλλοι που δεν είχαν υπηρετήσει στην 4η ΜΣΕΠ, συνάδελφοι που δεν είχαν ξαναπάει σε Μονάδα Ραντάρ της ΠΑ και άλλοι που είχαν πρώτη μετάθεση στην συγκεκριμένη Μονάδα σε ηλικία 18 ετών (σήμερα 60-65 ετών), συνάδελφοι που υπηρέτησαν στην 4η ΜΣΕΠ σε θέσεις Ελεγκτή ή ΑΕ ή σε ανάλογες θέσεις σε άλλα Ραντάρ της ΠΑ, όλοι μαζί ξαναζήσαμε συγκινητικές στιγμές γιατί βρεθήκαμε σε μια Μονάδα της ΠΑ όπου όλοι μας μεγαλώσαμε, σε έναν χώρο οικείο, σε έναν χώρο όπου νιώθουμε ότι ανήκουμε.

Ήταν ομολογουμένως μια συγκινητική στιγμή για κάποιους. Συνάδελφος που ερχόταν από την Ηγουμενίτσα, με πρώτη μετάθεση σε ηλικία 18 ετών στο Ραντάρ της Λευκάδας, έλεγε ότι το αυτοκίνητο ερχόταν μόνο του, γιατί γνώριζε τον δρόμο. Άλλοι θυμόντουσαν διάφορα συγκεκριμένα σημεία και γεγονότα, που έβλεπαν καθώς ανέβαιναν παλιά με το υπηρεσιακό λεωφορείο: «Να η συκιά που βλέπαμε τότε, να εδώ έστρωναν οι κάτοικοι της Καρυάς τις φακές για να τις πατήσουν τα υπηρεσιακά και να ξεφλουδιστούν, κ.ά».

Μαζί μας, κατά ανέλπιστα αγαθή συγκυρία, είχαμε και έναν παλιό Διοικητή της 131ΣΜ (Α/Δ Πρέβεζας) και μορφή της ΠΑ στα Α/Φ F-104G, που έτυχε να βρίσκεται οικογενειακώς στη Λευκάδα, τον Πτέραρχο Ιπτάμενο Δημήτρη (Τάκη) Παππά. Αγαπητός συνάδελφος, άξιος αεροπόρος και άνθρωπος, με θαυμαστή ιστορία στα Αεροσκάφη F/TF-104G ο κ. Παππάς, τον υποδεχθήκαμε στην παρέα μας στην οποία συμμετείχε και άλλος Πτέραρχος και Διοικητής της 131ΣΜ, ο κ. Παναγιώτης Νίκας.

Το πρόγραμμα στην Μονάδα ήταν καθαρά αεροπορικό. Καφές στη Λέσχη στον Καταυλισμό, άνοδος στο Ραντάρ για Ενημέρωση, ξενάγηση στους επιχειρησιακούς χώρους του Ραντάρ στην Κορυφή και αναχώρηση για την πόλη της Λευκάδας για κρασί για να γιορτάσουμε τη συνάντηση.

Ο Διοικητής Επγός (ΕΑ) Ανδρέας Δασκαλόπουλος μάς πρόσφερε καφέ και βουτήματα στη Λέσχη της Μονάδας και το Παράρτημα απένειμε στην 4η ΜΣΕΠ «Τιμής Ένεκεν» την πλακέτα του Παραρτήματος. Είδαμε παλιούς συναδέλφους, είδαμε άλμπουμ της Μονάδας με παλιές φωτογραφίες, ήπιαμε καφέ και συζητήσαμε. Μάλιστα ο κ. Διοικητής θυμήθηκε ένα περιστατικό, όταν μικρό παιδί με τον πατέρα του, επίσης συνάδελφο, συνάντησε σε δρόμο στην Πάτρα τον κ. Παππά. Στράφηκε τότε ο πατέρας του σ’ αυτόν και του είπε, δείχνοντας τον κ. Παππά: αυτός είναι ο καλύτερος ιπτάμενος στα F-104! Το περιστατικό και τα λόγια του πατέρα εντυπώθηκαν στη μνήμη του μικρού τότε γιου και όταν είδε τώρα μπροστά του τον κ. Παππά τα αφηγήθηκε.

Στη συνέχεια, ανεβήκαμε στην Κορυφή, περιδιαβήκαμε στους χώρους και στη συνέχεια ο Διοικητής στην Αίθουσα του Briefing μάς έκανε μια στρατιωτική τυπική, απλή ενημέρωση για την Μονάδα και ακολούθησαν κάποιες ερωτήσεις. Στην Αίθουσα Επιχειρήσεων και στους άλλους χώρους, συνάδελφοι θυμήθηκαν πολλά περιστατικά, αφηγήθηκαν ιστορίες και μετέφεραν εμπειρίες ξεχωριστές. Ιδιαίτερα οι Ελεγκτές και οι Τ-Η απέδειξαν στον Διοικητή ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν υπηρεσία και καθήκοντα όποτε τους ζητηθεί!

Κατόπιν, βγήκαμε έξω και από την κορυφή απολαύσαμε την θέα δυτικά προς το Ιόνιο Πέλαγος και ανατολικά προς την Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη, η ορατότητα ήταν 10km (τέλεια), η θερμοκρασία ήταν πολύ καλή και είχε άπνοια. CAVOK!

Κατεβήκαμε στον Καταυλισμό, αποχαιρετήσαμε τον Διοικητή και το προσωπικό του και με βαριά καρδιά κατηφορίσαμε προς την Λευκάδα. Το κρασί, που ακολούθησε, προσπάθησε να απαλύνει τις δυνατές αεροπορικές μας μνήμες και εντυπώσεις και, χαιρετώντας τους συναδέλφους της Λευκάδας, η συζήτηση συνεχίστηκε στο λεωφορείο κατά την επιστροφή στην Πρέβεζα.

Αποχαιρετηθήκαμε με τους αγαπητούς συναδέλφους που έφευγαν για Γιάννενα, Άρτα και Ηγουμενίτσα και δώσαμε υπόσχεση να ξανασυναντηθούμε σύντομα για νέα «επιτελική» εξόρμηση.

Share this: