Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

ΕΑΑΑ/Παρ. Πρέβεζας-«ΖΑΛΟΓΓΟ – ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ»

Η ΕΑΑΑ/Παρ. Πρέβεζας παρέστη στην εκδήλωση «ΖΑΛΟΓΓΟ – ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» αφιερωμένη στην μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων της Μ.Ασίας και του Πόντου με αφορμή τα 100 χρόνια από τα γεγονότα του 1922.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Οκτ 2022 στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου, στο μνημείο τιμής των Σουλιωτισσών, αιώνιο σύμβολο αυτοθυσίας και έρωτα για την ελευθερία, με σκοπό η θυσία των γυναικών του Ζαλόγγου να συναντηθεί με τις μνήμες από την θανάτωση και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ανάβαση στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου, τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από μαθητή του 2ου Γενικού Λυκείου Πρεβέζης, ο οποίος πρώτευσε σε σχετική με το Ζάλογγο έκθεση, χαιρετισμούς επισήμων, κατάθεση στεφάνων και παρουσίαση του χορού του Ζαλόγγου από γυναίκες του χορευτικού τμήματος του Δήμου Πρέβεζας. Τιμές απέδωσαν οι Σουλιώτες από τον Όμιλο Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου. Η τελετή έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό ύμνο.

Στη συνέχεια, στην πλατεία της Καμαρίνας βραβεύθηκαν οι τρείς πρωτεύσαντες μαθητές Λυκείου στη σχετική με το Ζάλογγο έκθεση, παρουσιάστηκε έκθεση ζωγραφικής μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η εκδήλωση έκλεισε με πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από Συλλόγους της Χαλκίδας, του Ν. Αιτωλοακαρνανίας, της Νέας Σαμψούντας και του Δήμου Πρέβεζας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Πρέβεζας και τις τοπικές Κοινότητες Καμαρίνας, Κρυοπηγής και Ωρωπού.

Share this: