Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

ΕΑΑΑ/Παρ. Ηλείας-Συμμετοχή σε Εκδηλώσεις

Α. ΜΑΧΗ ΛΕΒΙΔΙΟΥ

Με κάθε λαμπρότητα και σε κλίμα συγκίνησης εορτάστηκε στις  19-4-24 η επέτειος της μάχης του  Λεβιδίου την 14-4-1821. Ήταν η πρώτη νίκη και σημαντικότερη των Ελλήνων κατά των Τούρκων, μετά την έναρξη των επιχειρήσεων γύρω από την Τριπολιτσά, γιατί οι επαναστάτες κατάλαβαν πως οι τούρκοι δεν ήταν ανίκητοι. Στη μάχη αυτή έπεσε ηρωικά ο τοπικός ήρωας Αναγνώστης Στριφτόμπολας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επίσημη δοξολογία στον ιστορικό Ναό Τιμίου Προδρόμου. Ακολούθησε η τελετή τρισάγιου υπέρ αναπαύσεως και μνήμης  των ηρώων πεσόντων, η κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους προσκεκλημένους  του δημάρχου Τρίπολης τους Βουλευτές Αρκαδίας, εκπροσώπους, προέδρων οργανώσεων , σωματείων κλπ.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παρέλαση των σχολείων της πόλης Λεβιδίου. Ακολούθησε δεξίωση των προσκεκλημένων στην πλατεία  της πόλης με πλούσια εδέσματα απολαμβάνοντας τους   εθνικούς χορούς από τους μαθητές των σχολείων της πόλης.

Την ΕΑΑΑ, μετά την πρόσκληση του δήμαρχου Τρίπολης εκπροσώπησαν  ο Σμχος ε.α. Δημήτριος Λόλας και  ο Σμχος ε.α. Χρήστος Παρασκευόπουλος  ο οποίος και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων.

Β. ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Την Κυριακή το πρωί 19 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Πύργο οι εκδηλώσεις της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η δοξολογία τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Ακολούθησε εκφώνηση ομιλίας από την κυρία Ντόλυ Δημητροπούλου-Ισμιρίδου Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Ηλείας, επιμνημόσυνος δέησις και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους στο Μνημείο των Ηρώων , όπου τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αδίκως σφαγιασθέντων Ελλήνων του Πόντου από το τουρκικό κράτος.

 Η τελετή ολοκληρώθηκε με  την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Το παράρτημά μας συμμετείχε μετά από   πρόσκληση από την Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδος/Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, την ΕΑΑΑ  εκπροσώπησε το Μέλος μας Σμχος ε.α. Νικόλαος Ευαγγέλου.

Share this: