ΜΕΝΟΥ

Share

Γερμανικός εκβιασμός για “λουκέτο” στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τρία συμβόλαια που υλοποιούν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα για λογαριασμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και της κυβέρνησης του Μαρόκου είναι αυτά που βρίσκονται στο επίκεντρο των παρασκηνιακών συζητήσεων για την επιβίωση ή μη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Η τρόϊκα πιέζει εμμονικά να κλείσουν οι βιομηχανίες και να απολυθούν οι εργαζόμενοι, ενώ η κυβέρνηση έχει χαράξει έσχατη γραμμή αμύνης να διατηρηθεί η ΕΑΣ για να προμηθεύει μόνο τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, κάτι, όμως, που θα συρρικνώσει σημαντικά τις δραστηριότητες και τη δυναμική τους και μαθηματικώς τις οδηγεί σε λουκέτο τα επόμενα χρόνια.
Ακόμα και διορισμένα από την κυβέρνηση στελέχη των διοικήσεων στην ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ αναφέρουν την έκπληξή τους για την εμμονή της τρόϊκας και ειδικά των γερμανών υπαλλήλων της και δεν κρύβουν ότι πίσω από αυτές τις πιέσεις βρίσκονται τα συμφέροντα των γερμανικών αμυντικών βιομηχανιών (Φεροστάλ, Μαν, Ράϊμενταλ κ.ά) που επιθυμούν να τεθούν εκτός αγοράς οι αντίστοιχες ελληνικέs που θεωρούνται από τις καλύτερες του κόσμου.
Το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, αφού οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τις απαιτήσεις τους και ζητούν να μπει λουκέτο εδώ και τώρα, λύση που μοιάζει πολύ με το ξαφνικό λουκέτο στην ΕΡΤ.
Ενδεικτικό της πίεσης είναι πως αναβλήθηκε για δεύτερη φορά η προγραμματισμένη, από τη προηγούμενη Πέμπτη, τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της Τρόικα, αφού η σύσκεψη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων απέβη άκαρπη.
Οι δανειστές ζητούν ρευστοποίηση και απολύσεις
Η Τρόικα από την πλευρά της απαιτεί τη ρευστοποίηση των εταιρειών ενώ η κυβέρνηση θέλει τουλάχιστον τη διατήρηση μέρους του στρατιωτικού σκέλους. Σε ότι αφορά τη ΛΑΡΚΟ η διαφωνία μοιάζει προς το παρόν ανυπέρβλητη, αφού οι δανειστές απαιτούν να εφαρμοστεί το μοντέλο της ΕΡΤ, δηλαδή κλείσιμο και απολύσεις των εργαζομένων και μετά σύσταση νέας εταιρείας με επαναπρόσληψη μερικών εργαζομένων.
Το σχέδιο της ελληνικής πλευράς και το σπάσιμο της εταιρείας στα δύο
Το σχέδιο της ελληνικής πλευράς προβλέπει το «σπάσιμο» της εταιρίας στα δύο, ήτοι σε αμυντικό και πολιτικό κομμάτι, με στόχο να λήξει το θέμα της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων, που θα «χρεωθούν» στο αμυντικό σκέλος, κάτι στο οποίο δεν είναι αντίθετη η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη συρρίκνωση της δομής της εταιρίας, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμη. «Κλειδί» σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται, από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η εκτέλεση των 3 ώριμων και σε εκκρεμότητα συμβάσεων (2 με ΗΠΑ και 1 με Μαρόκο) για πυρομαχικά, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, ωστόσο για να προχωρήσει η εκτέλεση τους θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους οι απλήρωτοι εδώ και μήνες εργαζόμενοι της εταιρίας και για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Τρόικα να ανάψει πράσινο φως στη πληρωμή τους, χαρακτηρίζοντας την εταιρία βιώσιμη. Αυτό, όμως, είναι το «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης με τη Τρόικα.

Share this: