Επγος (ΥΙ) Σφήκας Ιω. Σπυρίδωνας
Επιμελητής Νευροχειρουργικής κλινικής 251 ΓΝΑ
Ανεύρυσμα εγκεφάλου (ονομάζεται επίσης εγκεφαλικό ανεύρυσμα ή ενδοκράνιο ανεύρυσμα) είναι μία διάταση που προκύπτει σε μια εξασθενημένη περιοχή στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου του εγκεφάλου.
Εάν το ανεύρυσμα του εγκεφάλου μεγαλώσει και το τοίχωμα του αιμοφόρου αγγείου γίνει πολύ λεπτό, το ανεύρυσμα θα σπάσει και θα αιμορραγήσει στον χώρο γύρω από τον εγκέφαλο. Αυτό το συμβάν ονομάζεται υπαραχνοειδής αιμορραγία.
Ποια είναι τα συμπτώματα του ανευρύσματος εγκεφάλου;
Η παρουσία ενός ανευρύσματος εγκεφάλου μπορεί να μην είναι γνωστή μέχρι να ραγεί. Τα περισσότερα ανευρύσματα εγκεφάλου δεν έχουν συμπτώματα και είναι μικρού μεγέθους (λιγότερο από 10 χιλιοστά, σε διάμετρο). Τα μικρότερα ανευρύσματα έχουν μικρότερο κίνδυνο ρήξης.
Ωστόσο, περιστασιακά μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα που συμβαίνουν πριν από μια ρήξη λόγω μιας μικρής ποσότητας αίματος που μπορεί να διαρρεύσει. Αυτό ονομάζεται «προειδοποιητική αιμορραγία» στον εγκέφαλο. Μερικά ανευρύσματα μπορεί να είναι συμπτωματικά επειδή πιέζουν τις παρακείμενες δομές.
Τα συμπτώματα ενός μη ραγισμένου ανευρύσματος εγκεφάλου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Κεφαλαλγίες (σπανίως, αν δεν έχουν υποστεί ρήξη)
- Οπτικές διαταραχές
- Οφθαλμοκινητικές διαταραχές
Η πρώτη ένδειξη ύπαρξης εγκεφαλικού ανευρύσματος είναι τις περισσότερες φορές μια υπαραχνοειδής αιμορραγία (SAH), λόγω ρήξης του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:
- «Η χειρότερη κεφαλαλγία της ζωής μου »
- Αυχεναλγία / Αυχενική δυσκαμψία
- Ναυτία / ‘Εμετος
- Υψηλή πίεση του αίματος
- Πόνος σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως τα μάτια
- Απώλεια συνείδησης
- Απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού
- Φωτοφοβία / Φωνοφοβία
- Διαταραχή στο επίπεδο επικοινωνίας/ Κώμα / Θάνατος
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για ανεύρυσμα εγκεφάλου;
Οι κληρονομικοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το σχηματισμό ενδοκράνιων /εγκεφαλικών ανευρυσμάτων
- Οικογενειακό ιστορικό ανευρυσμάτων
- Ανεπάρκεια άλφα-γλυκοσιδάσης.
- Ανεπάρκεια άλφα 1-αντιθρυψίνης. ( Μια κληρονομική ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε ηπατίτιδα και κίρρωση του ήπατος ή εμφύσημα των πνευμόνων.)
- Αρτηριοφλεβική δυσπλασία (AVM). Μη φυσιολογική σύνδεση μεταξύ αρτηρίας και φλέβας.
- Ινομυϊκή δυσπλασία. Μια αρτηριακή νόσος, άγνωστη αιτία, που προσβάλλει συχνότερα τις μεσαίες και μεγάλες αρτηρίες νεαρών έως μεσήλικων γυναικών.
- Κληρονομική αιμορραγική τελαγγειεκτασία. Μια γενετική διαταραχή των αιμοφόρων αγγείων κατά την οποία υπάρχει η τάση να σχηματίζονται αιμοφόρα αγγεία που στερούνται τριχοειδών αγγείων μεταξύ αρτηρίας και φλέβας.
- Στένωση της θωρακικής αορτής.
- Σύνδρομο Ehlers-Danlos. Διαταραχή του συνδετικού ιστού (λιγότερο συχνή).
- Σύνδρομο Klinefelter. Μια γενετική πάθηση στους άνδρες στην οποία υπάρχει ένα επιπλέον φυλετικό χρωμόσωμα Χ.
- Σύνδρομο Noonan. Μια γενετική διαταραχή που προκαλεί ανώμαλη ανάπτυξη πολλών μερών και συστημάτων του σώματος.
- Νόσος Πολυκυστικών Νεφρών (PCKD). Μια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη πολυάριθμων κύστεων στα νεφρά.
- Οζώδης σκλήρυνση. Ένας τύπος νευροδερματικού συνδρόμου που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη όγκων στο εσωτερικό του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού, των οργάνων, του δέρματος και των σκελετικών οστών.
Οι επίκτητοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το σχηματισμό ανευρύσματος μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Κατανάλωση αλκοόλ (ιδιαίτερα υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ)
- Αθηροσκλήρωση. Συσσώρευση πλάκας (αποτελούμενη από εναποθέσεις λιπαρών ουσιών, χοληστερόλη, κυτταρικά απόβλητα, ασβέστιο και ινώδες) στην εσωτερική επένδυση μιας αρτηρίας
- Κάπνισμα
- Χρήση παράνομων ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη ή η αμφεταμίνη
- Υψηλή πίεση του αίματος
Αν και αυτοί οι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου, δεν προκαλούν απαραίτητα τη νόσο. Μερικοί άνθρωποι με έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου δεν αναπτύσσουν ποτέ τη νόσο, ενώ άλλοι αναπτύσσουν ασθένεια και δεν έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Η γνώση των παραγόντων κινδύνου για οποιαδήποτε ασθένεια μπορεί να σας βοηθήσει να σας καθοδηγήσει στις κατάλληλες ενέργειες. Αυτά περιλαμβάνουν αλλαγή συμπεριφοράς και παρακολούθηση για τη νόσο.
Διάγνωση Ανευρύσματος Εγκεφάλου
Ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου ανακαλύπτεται συχνά μετά από ρήξη ή τυχαία κατά τη διάρκεια διαγνωστικής εξέτασης, όπως υπολογιστική τομογραφία (αξονική τομογραφία), μαγνητική τομογραφία (MRI) ή αγγειογραφία που γίνονται για άλλους λόγους.
Εκτός από το πλήρες ιατρικό ιστορικό και τη φυσική εξέταση, οι διαγνωστικές διαδικασίες για ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου μπορεί να περιλαμβάνουν:
Ψηφιακή Αφαιρετική Αγγειογραφία (DSA). Αυτό παρέχει μια εικόνα των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο για να ανιχνεύσει ένα πρόβλημα με τα αγγεία και τη ροή του αίματος. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός καθετήρα (ένας μικρός, λεπτός σωλήνας) σε μια αρτηρία στο πόδι και η μεταφορά του στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Η χρωστική αντίθεσης εγχέεται μέσω του καθετήρα και λαμβάνονται εικόνες με ακτίνες Χ των αιμοφόρων αγγείων.
Αξονική Τομογραφία (CT ή CAT scan). Πρόκειται για ένα τεστ απεικόνισης που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ και υπολογιστή για να κάνει λεπτομερείς εικόνες του σώματος. Μια αξονική τομογραφία δείχνει λεπτομέρειες των οστών, των μυών, του λίπους και των οργάνων. Οι αξονικές τομογραφίες είναι πιο λεπτομερείς από τις γενικές ακτινογραφίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση ανωμαλιών και τον εντοπισμό της θέσης του ανευρύσματος και εάν έχει ραγεί ή έχει διαρροή ( warning leak). Μία Αξονική Αγγειογραφία (CTA) μπορεί επίσης να αναδείξει λεπτομερώς την αρχιτεκτονική του ανευρύσματος (προβολή, 3D ανατομία).
Μαγνητική Τομογραφία (MRI). Μια διαγνωστική διαδικασία που χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό μεγάλων μαγνητών, ραδιοσυχνοτήτων και υπολογιστή για την παραγωγή λεπτομερών εικόνων οργάνων και δομών μέσα στο σώμα. Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για να ανιχνεύσει μικρές αλλαγές στον εγκεφαλικό ιστό που βοηθούν στον εντοπισμό και τη διάγνωση ενός ανευρύσματος.
Μαγνητική αγγειογραφία (MRA). Μια μη επεμβατική διαγνωστική διαδικασία που χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό τεχνολογίας μαγνητικού συντονισμού (MRI) και ενδοφλέβιας (IV) χρωστικής αντίθεσης για την οπτικοποίηση των αιμοφόρων αγγείων. Η βαφή αντίθεσης προκαλεί τα αιμοφόρα αγγεία να φαίνονται αδιαφανή στην εικόνα MRI, επιτρέποντας στον γιατρό να οπτικοποιήσει τα αιμοφόρα αγγεία που αξιολογούνται
Θεραπεία Ανευρύσματος Εγκεφάλου
Τα ανευρύσματα εγκεφάλου αντιμετωπίζονται χρησιμοποιώντας μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες μεθόδους, ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος του ανευρύσματος και το εάν έχει υποστεί ρήξη ή όχι, καθώς και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς:
- Μικροχειρουργικός αποκλεισμός ( microsurgicalclipping)
- Ενδαγγειακή περιέλιξη ( endovascularcoiling)
- Εκτροπή ροής με στεντ (flowdiverters)
- Απόφραξη αρτηρίας και παράκαμψη ( arteryocclusionandbypass)
- Τακτική Παρατήρηση
Πότε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό Πηγαίνετε στα επείγοντα του εφημερεύοντος νοσοκομείου ή καλέστε το 166 εάν έχετε ξαφνικό ή σοβαρό πονοκέφαλο, ειδικά εάν έχετε επίσης ναυτία, έμετο, επιληπτικές κρίσεις ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα του νευρικού συστήματος.Καλέστε επίσης εάν έχετε έναν ασυνήθιστο πονοκέφαλο για εσάς, ειδικά εάν είναι σοβαρός ή ο χειρότερος πονοκέφαλος σας που αισθανθήκατε ποτέ.