Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

Ανακοίνωση Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ι (Σ.Α.Σ.Ι.)

sasi

Αθήνα 30/09/2017

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων, μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της 28ης Σεπτεμβρίου 2017, ανακοινώνει ότι θεωρεί άδικο, αντιδεοντολογικό και άκρως επιζήμιο ηθικά και οικονομικά, τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε, ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, ο Ν.4387/2016 για τους συνταξιούχους Στρατιωτικούς, αλλά και άλλους Λειτουργούς του Δημοσίου.

Ο τρόπος με τον οποίο, τα αρμόδια Υπουργεία, εφάρμοσαν τις διατάξεις του εν λόγω νόμου, επιφέρει πολύ μεγάλες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές – όσες είχαν απομείνει – σε συναδέλφους που υπηρέτησαν για πολλά χρόνια την Άμυνα της Χώρας. Η συμπεριφορά αυτή δεν αρμόζει  στην Ελληνική Πολιτεία διότι με πρωτοφανή τρόπο επηρεάζει καθοριστικά  ιδιαίτερα τις Ειδικότητες ή Εξειδικεύσεις που ο νόμος χαρακτηρίζει Επικίνδυνες. Για όλους αυτούς τίθεται πλέον θέμα αξιοπρεπούς επιβίωσης.

Ως Επικίνδυνες ειδικότητες με νομική, ηθική και επιχειρησιακή διάσταση, χαρακτηρίζονται εκείνες των Ιπταμένων όλων των Κλάδων και κατηγοριών των Ε.Δ, των Αλεξιπτωτιστών, των υπηρετούντων στα Υποβρύχια, των Ο.Υ.Κ και γενικά όλου του Επιχειρησιακού Προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων. Στις Ειδικότητες αυτές, είναι γνωστό ότι, έχει ανατεθεί η αναγκαία προβολή ισχύος των Ελληνικών Ε.Δ, σε καθημερινή βάση, απέναντι στην γνωστή εξωτερική απειλή. Εκ καθηκόντων δηλαδή, έχουν την ευθύνη της πρακτικής εφαρμογής της Εθνικής Πολιτικής.

Η αναφορά αυτή βεβαίως, ουδόλως υποβαθμίζει τη συνεισφορά των άλλων   ειδικοτήτων των Ε.Δ, η οποία δεν υπολείπεται σε επιχειρησιακή αξία, σημασία και θυσίες, από εκείνη των Επικινδύνων ειδικοτήτων.

H εν λόγω συμπεριφορά, σημαίνει ότι όσοι αποστρατεύθηκαν πριν το 2016,κάνοντας το ’’λάθος’’ να υπηρετήσουν πολλά χρόνια και να ζουν επικινδύνως ισοπεδώνονται οικονομικά, αξιακά και ηθικά από τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Πολιτείας. Αυτά, τα οποία κατά τα άλλα, έχουν την Συνταγματική ευθύνη να τους φροντίζουν λόγω και του ειδικού νομικού πλαισίου που τους διέπει.

Οι περικοπές, βάση του εν λόγω νόμου, καθορίζουν, για παράδειγμα, ότι ο συνταξιούχος Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ , με πάνω από 40 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και ανεξάρτητα αν είχε και κάποια από τις επικίνδυνες ειδικότητες , τις αποδοχές του στα 1450 ευρώ.

Η μόνη ερμηνεία που αρμόζει ως προς την απόφαση της Πολιτείας για τις εν λόγω περικοπές των Συντάξεων, είναι η με δογματικό τρόπο υποβάθμιση και η απόλυτη ισοπέδωση της προσφοράς και των ευθυνών που για πολλά χρόνια είχαν αναλάβει στους ώμους τους για την «Άμυνα της Χώρας», οι διατελέσαντες σε θέσεις υψηλού επιχειρησιακού ρίσκου και ευθύνης. Με τις αναφερόμενες περικοπές, οι συνταξιούχοι συνάδελφοι αυτών των κατηγοριών, έχουν χάσει πάνω από το 70% των αποδοχών τους από το 2010 μέχρι σήμερα.

Πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τις Συνταγματικές, αλλά και σχετικές Νομικές προβλέψεις, οι συντάξιμες αποδοχές όλων των Λειτουργών του Δημοσίου πρέπει να είναι αναλογικά συνδεδεμένες με τις αντίστοιχες των εν ενεργεία συναδέλφων τους, όπως και με ότι έχουν καταβάλλει υπό μορφή ασφαλιστικών κρατήσεων  και αναγνώρισης υπηρεσιών στο Κράτος.

Αν υπάρχει εθνική ανάγκη για ‘’αναστολή καταβολής των ακέραιων συντάξεων’’, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι τώρα, αυτή δεν μπορεί να είναι στοχευμένη για κανένα λόγο. Οι επιπτώσεις από τον τρόπο εφαρμογής αυτού του νόμου δεν θα είναι μόνο οικονομικές, έστω και αν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, διότι και αυτοί που σήμερα έχουν στα χέρια τους τις ευθύνες της Εθνικής Άμυνας, ενημερώνονται, σκέπτονται, συγκρίνουν και αξιολογούν τις πράξεις των οργάνων της Πολιτείας.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της Χώρας και όλους τους συναρμόδιους με το θέμα Υπουργούς να αναλογισθούν την ηθική ζημιά που επιφέρουν στις Ειδικές κατηγορίες απόμαχων πολιτών, όπως και τα μηνύματα που προβάλουν με τις αποφάσεις αυτές, στους νεαρούς Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και τα άλλα στελέχη που καλύπτουν θέσεις Δημόσιων λειτουργών.

Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να πείσουμε τα όργανα της Ελληνικής Πολιτείας ότι, κάποια θέματα δεν έχουν μόνο οικονομική διάσταση, αλλά πρωτίστως και κυρίως ηθική και αξιακή.

Το Δ.Σ  του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων

Share this: