Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

Αεροπόροι, Παιδιά Ελλήνων Μεταναστών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παναγιώτης Δημητριάδης

Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α

Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΑ

Αεροπόροι, παιδιά Ελλήνων μεταναστών που συμμετείχαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πετώντας    με μαχητικά αεροσκάφη σε όλες τις συγκρούσεις,  ξεδίπλωσαν  δεξιότητες θάρρους, ανδρείας, αυτοθυσίας, αλληλεγγύης,   και με τον ενθουσιώδη χαρακτήρα που διακρίνει  την Ελληνική φυλή, απέκτησαν παγκόσμια φήμη για τη μαχητικότητά τους και έγιναν  περιζήτητοι στον σχεδιασμό και στην ανάθεση  αεροπορικών αποστολών.

Αυτοί οι γενναίοι άνδρες ακολούθησαν  σε αριθμούς τους συναδέλφους  τους  στην Ελλάδα στον πόλεμο του 1940, συνεχίζοντας έτσι την κληρονομιά της ιστορίας μας  για  την Ελευθερία.

Πέταξαν με την  Αεροπορία του Στρατού και Ναυτικού των ΗΠΑ,   τη Βασιλική Αεροπορία (RAF) της Μεγάλης Βρετανίας, τη Βασιλική  Αεροπορία του Καναδά (RCAF), τη Βασιλική Αεροπορία της Αυστραλίας (RAAF), την  Αεροπορία της Νότιας Αφρικής (RSAAF), την  Αεροπορία της Ροδεσίας (RRAF)  καθώς επίσης με τις Ελεύθερες Γαλλικές Μοίρες  και   τη Σοβιετική Αεροπορία.  Οι  Έλληνες  μετανάστες   όπου και αν πήγαν  διατήρησαν  τις παραδόσεις τα ήθη και έθιμα,   έχοντας ως συνείδηση την  ελληνικής τους κληρονομιά. Τα παιδιά αυτών των μεταναστών διακρίθηκαν  για την μαχητικότητά τους στα πεδία των μαχών, στη ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα. Ο  στίχος του Αγγλικού συγκροτήματος  Iron Maiden αφιερωμένο στους άσσους των αιθέρων  ( Aces High) δίνει το έντονο πάθος των αεροπόρων της εποχής  περιγράφοντας τις εμπειρίες από  αερομαχίες ενός πιλότου της  RAF  εναντίον της Luftwaffe  κατά τη διάρκεια της Μάχης της Αγγλίας,, << live to fly, fly to live, do or die>> : “Ζήσε για να πετάξεις, πετάξτε για να ζήσεις, κάντο  ή πέθανε ».

Ο Φρανκ Ζαβάκος γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1917, στο Ντέιτον Οχάιο. Ήταν γιος του Γιώργου Ζαβάκου και της Κωνσταντίνας (Δένα) Φραγκιά, που μετανάστευσε από την Ελλάδα το 1903 από το χωριό  Πετρίνα  Σπάρτης. Ο Frank Zavakos,  εισήλθε στην  Πολεμική Αεροπορία Στρατού των  ΗΠΑ  την οποία άφησε αργότερα  για να ενταχθεί στη RAF στην Οτάβα του Καναδά. Αφού εκπαιδεύτηκε τοποθετήθηκε στην  71 Μοίρα Eagle, μαζί με τον Σπύρο «Στιβ» Πισάνο,  σύντομα του έδωσαν το ψευδώνυμο «Ο Ελεύθερος Έλληνας».Ο Φρανκ Ζαβάκος εκτέλεσε 69 αεροπορικές αποστολές  πάνω από την Γαλλία προτού καταρριφθεί σε αερομαχία  στη Μάγχη στις 2 Ιουνίου 1942 σε ηλικία 26 ετών.

Ο Robert Anton Vrilakas γεννήθηκε στην Proberta της Καλιφόρνια, στις 28 Οκτωβρίου 1918, γιος του  George Vrilakas (Βριλάκη), από το Ρέθυμνο Κρήτης. Φοίτησε στο Sacramento Junior College. Μετά την αποφοίτησή του εντάχθηκε στον  Στρατό των ΗΠΑ και έγινε  πιλότος του  κορυφαίου μαχητικού αεροπλάνου της εποχής, το P-38 Lightning, στη διάσημη 94η Μοίρα.  Πέταξε 51 αποστολές στο Μεσόγειο, την Βόρεια Αφρική, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αυστρία και τη Γερμανία. Είχε δύο καταρρίψεις.

Ο  Δημοσθένης  Δημάδης γεννήθηκε το 1919 στον Πειραιά και πήγε για σπουδές στο πανεπιστήμιο του Newcastle της Αγγλίας  Όταν ξέσπασε ο πόλεμος το 1940 αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ενταχθεί στον Σ.Ξ πράγμα που στάθηκε αδύνατο. Εντάχθηκε ως εθελοντής    πιλότος της RAF. Εκπαιδεύτηκε στον Καναδά και επέστρεψε  στην Αγγλία για να λάβει μέρος στις Αεροπορικές επιχειρήσεις Το 1943 σε μια   αερομαχία κατέπεσε με αεροσκάφος  Supermarine Spitfire Mk.I R7063 , ήταν 24 ετών.

Ο Charles Badavas γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1921, στο Newburyport, MA από Έλληνες γονείς με καταγωγή από τη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας. Στις 4 Ιουνίου 1944  τοποθετήθηκε στην 357 Μοίρα Μάχης της USAAF στην Αγγλία . Είχε δώσει στο  Μαχητικό αεροσκάφος που πετούσε τύπου  Μustang το όνομα, της μητέρας του Μαρίας. Έλαβε μέρος  στην Επιχείρηση Overlord κατά την απόβαση στην Νορμανδία.  Είχε 300 ώρες πτήσης σε πολεμικές αποστολές στην Ευρώπη.

Ο Γιάννης Κατσαρός γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1923 Ήταν γιος του Σπύρου Σ. Κατσαρού και της Ελένης Χρήστου Χριστοπούλου με καταγωγή  από την Πάτρα Ο Γιάννης  Κατσαρός  εντάχθηκε στο Αεροπορικό Σώμα Στρατού των ΗΠΑ στις 7 Δεκεμβρίου 1942 ως  εθελοντής και  πετούσε με το ιπτάμενο φρούριο B-17 που έφερε το όνομα <<Man O’ War>>  ως μηχανικός, πυροβολητής και φωτογράφος στην 8η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στην Αγγλία. Έλαβε μέρος σε εκατοντάδες αποστολές βομβαρδισμού ημέρας και νύχτας στη Γερμανία. Κατά την διάρκεια αποστολής στην Γερμανία  έσωσε τον έτερο πολυβολητή όταν αντελήφθη ότι δεν είχε οξυγόνο ενώ η τελευταία του αποστολή ήταν το 1944 όταν το Β-17 που συμμετείχε ως πλήρωμα χτυπήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη της Luftwaffe  Το αεροσκάφος εκτέλεσε αναγκαστική προσγείωση κατά την οποία  3 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους με τον Γιάννη Κατσαρό να βγαίνει από τα συντρίμμια σοβαρά τραυματισμένος.

Τιμή και δόξα σε όλους τους ήρωες αεροπόρους.

Share this: