Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

Οι Τέσσερεις Ήρωες Αεροπόροι του Αλμυρού στον Β’ΠΠ

του Απτχου (Ι)ε.α. Παναγιώτη Δημητριάδη-Μέλους ΔΣ ΕΑΑΑ

Το 1940 στο Αλβανικό μέτωπο οι Έλληνες ξεδίπλωσαν χαρακτηριστικά ανδρείας , εκπλήσσοντας όλον τον κόσμο. Έδειξαν την υπεροχή της ελληνικής φυλής όταν τα κράτη της Ευρώπης έπεφταν το ένα πίσω από το άλλο χωρίς αντίσταση στην αγκαλιά της Ναζιστικής Γερμανίας Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, Πολεμική Αεροπορία και Στρατός Ξηράς ,κατάφεραν μέσα σε 15 ημέρες να αδρανοποιήσουν την εισβολή των 140 χιλιάδων Ιταλών στρατιωτών στο Αλβανικό μέτωπο και να δημιουργήσουν την πρώτη αποτυχία του Άξονα .

To ΟΧΙ που βροντοφώναξε ο τότε πρωθυπουργός Ι. Μεταξάς ήταν το σύνθημα που ξεσήκωσε τον Ελληνικό λαό απέναντι στην Φασιστική Ιταλία , ήταν το σύνθημα που ένωσε όλους τους Έλληνες για την Ελευθερία. Ένας πόλεμος που ξεκίνησε στις 28 Οκτ 1940 και συνεχίστηκε και μετά την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς στις 31 Μάιου 1941 στην Αίγυπτο στην Λιβύη και όπου είχαν μεταφερθεί τα μαχητικά αεροσκάφη για να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις.

Κατά την διάρκεια του πολέμου 125 αεροπόροι έχασαν την ζωή του εκ των οποίων 30 στο Αλβανικό μέτωπο, 21 σε αερομαχίες και άλλες αποστολές στην ενδοχώρα και 74 αεροπόροι σε επιχειρησιακές αποστολές που εκτελέστηκαν από την Αίγυπτο και την Λιβύη

Από τις αεροπορικές επιχειρήσεις στον Β Παγκόσμιο πόλεμο δεν θα μπορούσαν να λείψουν και 4 συντοπίτες αεροπόροι από τον Αλμυρό Μαγνησίας. Ο Ανθυποσμηναγός Παππάς Αριστοφάνης, ο Αρχισμηνίας Αντωνιάδης Σταύρος, ο Αρχισμηνίας Κοντογεωργάκης Αλέξανδρος και ο Επισμηνίας Δημήτριος Σαρσώνης. 

          Αριστ.Παππάς

Από τους πρώτους πεσόντες στο Αλβανικό μέτωπο ήταν ο Παππά Αριστοφάνης ο οποίος ήταν πολυβολητής βομβαρδιστής .Στις 15 Νοεμβρίου 1940, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής βομβαρδισμού στον τομέα της Κορυτσάς με αεροσκάφος Fairey Battle της 33ης Μοίρας βομβαρδισμού στο οποίο επέβαινε, τραυματίστηκε θανάσιμα από εχθρικά πυρά. ενώ το αεροσκάφος κατάφερε να το προσγειώσει ο κυβερνήτης Πιτσίκας Δημήτριος. Τον Παππά Δημήτριο ακολούθησε στο πάνθεο των ηρώων ο Επισμηνίας αεροπόρος Σαρσώνης Δημήτριος όταν σε αποστολή ζεύγους αεροσκαφών Huriccain από την Λιβύη στην Ιεράπετρα της Κρήτης δέχτηκε ισχυρά αντιαεροπορικά πυρά των Γερμανών από το έδαφος με αποτέλεσμα την κατάρριψη και των δύο αεροσκαφών.

           Δημ.Σαρσώνης
           Στ.Αντωνιάδης

Από τους επιβαίνοντες έχασαν την ζωή τους ο Υποσμηναγός Κωνσταντίνος Ψιλόλιγνος και ο Επισμηνίας Δημήτριος Σαρσώνης ενώ οι άλλοι δύο αεροπόροι συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στις αεροπορικές επιχειρήσεις συμμετείχαν και πολέμησαν επάξια και οι Αρχισμηνίες Αντωνιάδης Σταύρος και Κοντογεωργάκης Αλέξανδρος.

Είναι χαρακτηριστικό το σημείωμα που έγραψε ο Σταύρος Αντωνιάδης στην φωτογραφία που στέλνει στις 11 Νοε 1940 από το μέτωπο στον φίλο του Βαγγέλη στον Αλμυρό “Ανάμεσα στην θύελλα του νέου ιερού αγώνα της πατρίδας μας”.

Εμείς οι Έλληνες ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε σταθεροί στις αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Τιμή και δόξα σε όλους τους ήρωες πεσόντες του Β’ΠΠ

Share this: