1) ΒΙΕΤΝΑΜ
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Προέδρου Πούτιν στο ANOI που άρχισε στις 12/11/2013 υπεγράφησαν 15 συμφωνίες και αναμένεται μέχρι το 2015 οι εμπορικές πράξεις μεταξύ των 2 χωρών να ανέλθουν σε $7 δις, ενώ το 2012 το διμερές εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Βιετνάμ ανήλθε σε $3,66 δις.
Το Βιετνάμ είναι ένα βήμα πιο κοντά για να ενταχθεί στην ελεύθερη ζώνη εμπορίου που έχει σχηματισθεί μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζαχστάν, δήλωσε ο πρόεδρος του ΒΙΕΤΝΑΜ TAN SANG.
Η Ρωσία εξάγει μηχανήματα, λιπάσματα και μέταλλα στο Βιετνάμ και εισάγει γεωργικά προϊόντα, είδη ένδυσης και ηλεκτρονικά.
2) ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο Βιλνους της Λιθουανίας στις 28 και 29/11/2013 κατά τη διάρκεια διάσκεψης κορυφής αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ουκρανίας με την Ε.Ε.
Ωστόσο υπάρχει σοβαρή αντίδραση εκ μέρους της Ρωσίας η οποία προωθεί σχέδιο ένταξης της Ουκρανίας στην τελωνιακή ένωση μαζί με τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν.
Από την πλευρά της Ουκρανίας η κοινή γνώμη είναι διχασμένη, ενώ παράλληλα σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Β. Γιανουκοβιτς τα συνδικάτα και οι μεγάλες βιομηχανίες εξέφρασαν στον Πρόεδρο την έντονη ανησυχία τους ότι η Οικονομία της Χώρας δεν θα αντέξει σε καμία περίπτωση τον ανταγωνισμό με τις δυτικές οικονομίες, ζητώντας του να αναβάλει τουλάχιστον για ένα χρόνο την υπογραφή για την συμφωνία σύνδεσης. Επίσης, οι επικεφαλής των οικονομικών μονάδων ζήτησαν από την Κυβέρνηση να λάβει διάφορα μέτρα που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των μονάδων τους πριν την ενσωμάτωση στην Ε.Ε.
Τα μέτρα αυτά τα εστιάζουν στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης, μείωση φόρων, πρόσβαση σε φθηνότερες τραπεζικές πιστώσεις κ.α.
Ο πρόεδρος κ. Γιανούκοβιτς δεν έκανε κανένα σχόλιο, αλλά διέταξε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τις ανησυχίες των οικονομικών παραγόντων.
Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο ότι κατά βάση δε θέλει αυτή τη συμφωνία στηριζόμενη στις εξής παραδοχές ότι αφ’ ενός στην παρατηρούμενη κωλυσιεργία εκ μέρους της κυβέρνησης στο θέμα μετάβασης της Γιούλια Τιμοσένκο (π. Πρωθυπουργού της χώρας που είναι καταδικασμένη σε 7 χρόνια φυλάκιση για υπέρβαση εξουσίας) στη Γερμανία για θεραπεία, αφ’ ετέρου στη μη διευκόλυνση των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που πλαισιώνουν τις ουκρανικές υπηρεσίες για την προετοιμασία της συνόδου στο Βιλνούς.
Μάλιστα ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης ARSENY YATSENYUK ζήτησε διεξαγωγή έρευνας για το αν ο πρόεδρος διέπραξε το αδίκημα της προδοσίας το περασμένο Σαββατοκύριακο στη συνάντηση που είχε με τον Β.ΠΟΥΤΙΝ στη ΜΟΣΧΑ.
3) ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ πρόκειται να συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο και τον τούρκο πρωθυπουργό. Οι δύο πρόεδροι πρόκειται να προεδρεύσουν σε συνεδρίαση για 2μερή συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα ενώ επισημαίνεται ότι η κρατική εταιρία του ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ SOCAR είναι σημαντικός επενδυτής στην Τουρκία και αναμένεται να κατασκευάσει διυλιστήριο πετρελαίου καθώς και λιμάνι μεταφόρτωσης container.
ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
1) ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Παρά τις μακροχρόνιες προσπάθειες για τον περιορισμό της καλλιέργειας οπίου στο Αφγανιστάν, η παραγωγή έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ. Σε αυτό συντελεί και προοπτική αποχώρησης των Νατοϊκών Στρατευμάτων.
Το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηρωίνης στον κόσμο με καλλιεργούμενη έκταση σε παπαρούνα να ανέρχεται σε 516.000 στρέμματα το 2013 (σημειώθηκε αύξηση κατά 36% σε σχέση με το 2012) και η παραγωγή καλύπτει το 75% της παγκόσμιας ζήτησης με προοπτική να φθάσει και το 90%, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα κ. Jean Lyk Lemehieu. Τα έσοδα από την πώληση ηρωίνης ανέρχονται σε $1 δις και αντιπροσωπεύουν το 4% του ΑΕΠ της Χώρας ενώ από την εισροή μετρητών επωφελούνται απολύτως οι ΤΑΛΙΜΠΑΝ οι οποίοι εισπράττουν φόρο από τους αγρότες για την προστασία που τους παρέχουν. Παράλληλα από την όλη αυτή κατάσταση έχουν ωφεληθεί και παρά πολλοί αξιωματούχοι της Κυβέρνησης καθώς και διάφοροι πολέμαρχοι.
Τα παραπάνω επιλέχθηκαν αποσπασματικά από την έκθεση SURVEY 2013 για το ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ που καταρτίσθηκε μερίμνη του ΟΗΕ.
2) ΠΟΛΩΝΙΑ
Ο Πρόεδρος της χώρας BROZISLAV KOMOROVSKI ζήτησε συγγνώμη από τη Ρωσία για τις «πράξεις χουλιγκανισμού» τονίζοντας ότι το περιστατικό που αφορά επίθεση διαδηλωτών (ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ) κατά της ρωσικής πρεσβείας ήταν διεθνώς επιζήμιο για την Πολωνία.
3) ΗΠΑ
Καταπέλτης ο Γερουσιαστής John McKein κατά του Διευθυντή της N.S.A. Στρατηγού Keith Alexander ζητώντας την απόλυση ή την παραίτησή του καθόσον επέτρεψε σε ένα πρόσωπο (τον SNOW DEN) να έχει πρόσβαση σε όλο το απόρρητο αρχείο της υπηρεσίας. Επίσης τόνισε ότι όταν υπηρετούσε στο Ναυτικό ως πιλότος σε μοίρα πυρηνικών βομβαρδιστικών είχε μεν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, αλλά σε καμία περίπτωση σε όλες.
Επίσης χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του στην περίπτωση παρακολούθησης των επικοινωνιών από την N.S.A. της Angela Merkel, λέγοντας ότι «νομίζω ότι το έκαναν επειδή μπορούσαν να το κάνουν.»
4) ΣΥΡΙΑ
Μαχητές της Χετζμπολάχ με τη βοήθεια συριακών στρατιωτικών μονάδων ανακατέλαβαν το προάστιο Hezerira στη Δαμασκό που ελέγχετο από τους μαχητές της AL NUSRA για πάνω από χρόνο. Η επιχείρηση αυτή αποτελούσε μέρος της μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε για την ανακατάληψη των προαστίων από το τζαμί «SAYYIADAH ZYNAB».
5) ΙΣΡΑΗΛ
Μποϋκοτάζ από το κράτος του Ισραήλ κατά του μεγαλύτερου Αμερικάνικου εκδοτικού οίκου σχολικών βιβλίων «SCHOLASTIC INC», καθόσον σε έκδοσή της «THEA STILTON & BLUE HUNT» δεν απεικονίζεται στο χάρτη στης περιοχής το Ισραήλ, αλλά μόνο η Ιορδανία.
Πάντως ο Αντιπρόεδρος της Εταιρίας δήλωσε στην TIME του Ισραήλ ότι αυτό θα διορθωθεί άμεσα.
6) ΙΝΔΙΑ
Ταραχές στη Σριναγκάρ (θερινή πρωτεύουσα του Κασμίρ) καθόσον αμφισβητήθηκαν από το μουσουλμανικό στοιχείο οι περιορισμοί που είχε επιβάλει η κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για το Μουχαράμ (είναι ο πρώτος μήνας του ισλαμικού ημερολογίου και για το 2013 αρχίζει στις 14/11). Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και συνέλαβε αρκετούς διαδηλωτές.
7) ΙΑΠΩΝΙΑ
Η Ιαπωνία προετοιμάζει ένα νέο κέντρο στρατηγικών επιχειρήσεων βασισμένο πάνω στο Αμερικανικό «Defense Advanced Research Project Agency» το οποίο θα ασχολείται με την αξιολόγηση «πολιτικής τεχνολογίας» που μπορεί να έχει στρατιωτική χρήση και την ενσωμάτωσή της στη λειτουργία των αμυντικών δυνάμεων, αναβαθμίζοντας και επεκτείνοντας τις δυνατότητές των.
8) ΚΥΠΡΟΣ
Έντονη αντίδραση της Λευκωσίας προκάλεσαν οι δηλώσεις από την Πολωνία του τούρκου πρωθυπουργού ότι «δεν υπάρχει κράτος που να ονομάζεται Κύπρος».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στυλιανίδης, αφού επισήμανε ότι οι δηλώσεις στρέφονται κατά κράτους μέλους της Ε.Ε., υποδεικνύει ότι αυτές έγιναν σε περίοδο διαβουλεύσεων για τη διαμόρφωση κοινής διακήρυξης με στόχο επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου για το Κυπριακό.
9) ΑΛΒΑΝΙΑ
Η απόφαση για την καταστροφή 1.600 τόνων χημικών όπλων στην Αλβανία έχει ληφθεί, δήλωσε o Paul Walker, Διευθυντής του Διεθνούς Πράσινου Σταυρού, στο Al Jajeera. Η Ιταλία, όμως, εξέφρασε την ανησυχία της για την επιλογή της Αλβανίας καθόσον οι ακτές της απέχουν μόλις 70 χλμ από τα αλβανικά λιμάνια.
Για το ΕΛΙΣΜΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΣ