Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

ΕΑΑΑ/Παρ Ηρακλείου-Προσκυνηματική Εκδρομή στην Ιερά Μονή Αγκαράθου

Πιστό και στις χριστιανικές παραδόσεις το Παράρτημα Ηρακλείου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας πραγματοποίησε την Παρασκευή 5/4/2024 απογευματινή Προσκυνηματική εκδρομή στην ιερά Μονή Αγκαράθου για την παρακολούθηση των Τρίτων Χαιρετισμών με ώρα αναχώρησης 4μ.μ.από το Ηράκλειο.

Η Ιερά Μονή της Αγκαράθου βρίσκεται Ν.Α.  του Ηρακλείου σε κατάφυτη περιοχή κοντά στο χωριό Σγουροκεφάλι σε υψόμετρο 538μ. Φρουριακή μονή με μεγάλη ιστορική αξία !!!

Ο κεντρικός ναός της είναι σταυροειδής μετά τρούλου, διαθέτει δύο (2) κλίτη, το ένα αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και το άλλο στον  Άγιο Μηνά. Το μεγάλο πανηγύρι της γίνεται στις 15 Αυγούστου.

Το όνομά του μοναστηριού το πήρε από ‘’την αγκαραθιά’’, είδος άγριου θάμνου, κάτω από τον οποίο βρέθηκε η ιερή εικόνα της Θεοτόκου. Σήμερα ο επισκέπτης στην εξωτερική πλευρά του Ιερού Βήματος βλέπει την ’’ Ιερή ροδιά’’, ως ιερό θαυματουργό δέντρο, που προήλθε από το μπόλιασμα της ‘’αγκαραθιάς’’, με πάνω του κρεμασμένα αναθήματα και τάματα!!!

Η Ιερά Μονή Αγκαράθου ιδρύθηκε ανάμεσα στα 961-1204 μ.Χ.

Ανήκε στην ιστορική οικογένεια Καλλέργων και σιγά –σιγά απέκτησε φρουριακή μορφή. Στην περίοδο της Ενετοκρατίας αναδείχθηκε ως ένα από τα πλουσιότερα μοναστήρια της Κρήτης.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στην επανάσταση του 1821 έσφαξαν όλους τους μοναχούς κι έκαψαν το μοναστήρι. Στα 1860 ανασυστάθηκε και λειτούργησε και ως σχολείο για τα χωριά της περιοχής αλλά και ορμητήριο του αγωνιστή Αντώνη Τριφύτσου.

Ανοικοδομήθηκε το 1894 και άρχισε νέα περίοδος ακμής. Σπουδαίες εκκλησιαστικές μορφές αναδείχθηκαν Πατριάρχες και Επίσκοποι οι: Μελέτιος Πηγάς, Κύριλλος Λούκαρης, Γεράσιμος Παλαιοκάπας κι ο σημερινός Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β.

Επισκέψιμο είναι και το αξιόλογο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μονής που διαθέτει πλούσια  βιβλιοθήκη και σπουδαία εκκλησιαστικά και ιστορικά εκθέματα.

Μετά την άκρως κατανυκτική ,με το φως των κεριών, παρακολούθηση των Χαιρετισμών, μας περίμεναν τα πλούσια νηστίσιμα εδέσματα στο δείπνο που παρατέθηκε στη Λέσχη ’’ΑΠΤΧΟΣ (Ι) ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΕΜΕΝΕΓΑΣ’’ στην παραλία του Καρτερού, όπου όλοι έμειναν ευχαριστημένοι από την αφθονία των εδεσμάτων, την άμεση εξυπηρέτηση από το προσωπικό και το διάχυτο κέφι όλων των  παρευρισκόμενων.

Share this: