Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

Συνάντηση Δ.Σ της Ε.Α.Α.Α με τον κ. Υ.ΕΘ.Α

47. photo_Ypetha

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Υ.ΕΘ.Α συνάντηση αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Α.Α.Α. με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, κατόπιν αιτήματός μας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς ΥΠ.ΕΘ.Α εκτός του κ. Υπουργού οι:

 • Απτχος (Ι) ε.α Θεολόγος Συμεωνίδης, Διευθυντής του Γραφείου του κ. Υπουργού

 • Αντγος ε.α Άγγελος Παπαλεξόπουλος και

 • Υπτγος ε.α Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος, σύμβουλοι του κ. Υπουργού.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Α.Α συμμετείχαν οι:

 • Απτχος (Ι) ε.α Σπύρος Καββούρης, Πρόεδρος

 • Υπτχος (Ι) ε.α Ιωάννης Κολοβός, Αντιπρόεδρος

 • Ασμχος (Ρ) ε.α Ιωάννης Κρανιάς, Διευθύνων Σύμβουλος

 • Ασμχος (ΤΜΑ) ε.α Κων/νος Αναγνωστάκης, Γραμματέας

 • Σμχος (Ο) ε.α Δημήτριος Κοντοβάς και

 • Σμχος (Ο) ε.α Αθανάσιος Πάνος, υπεύθυνοι Μελετών και Οικονομικού

 • Σγος (ΤΗΓ) ε.α Νικόλαος Βούλγαρης, υπεύθυνος ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου.

Έγινε παρουσίαση των θεμάτων που μας απασχολούν ως εξής :

Α. OIKONOMIKA

1 Μη αποσύνδεση των συντάξεων από τις αποδοχές ε.ε. συναδέλφων.

2 Άμεση εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων  του  Σ.τ Ε για πλήρη αποκατάσταση των ε.ε. και ε.α. συναδέλφων ,στο ύψος των Αποδοχών –Συντάξεων  Ιουλίου 2012 αντίστοιχα.

3 Με το νέο ειδικό μισθολόγιο να αποκατασταθούν οι ε.ε. και οι ε.α στο ύψος των αποδοχών και συντάξεων Ιουλίου 2012 αντίστοιχα.

4 Μη υπαγωγή των Ε.Δ., Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού σώματος για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό  καθεστώς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.).

5 Σε περίπτωση υπαγωγής  ,να πραγματοποιηθεί  μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου ειδικού μισθολογίου

6 Για την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων-προστασίας καταβαλλόμενων συντάξεων ,να ληφθούν υπόψη οι συντάξεις μηνός Ιουλίου 2012

7 Κατάργηση του Αναχρονιστικού νόμου 1611/1950

Β. Μ.Τ.Α

1 Μη κατάργηση των κοινωνικών πόρων

2 Εξόφληση οφειλών του ΕΚΑΒ στην Π.Α. και του ΕΟΠΥΥ στο 251 ΓΝΑ καθόσον το 40% αυτών είναι έσοδα του ΜΤΑ.

3 Να είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ./Μ.Τ.Α για την τελική απόφαση που θα λαμβάνεται από την ΥΠΑΠΕΔ για την αξιοποίηση της περιουσίας .

4 Από τα έσοδα που θα προέλθουν από την αξιοποίηση της περιουσίας του Μ.Τ.Α. να αποδίδονται εξολοκλήρου στο Μ.Τ.Α και ΟΧΙ το 20% στο Ε.Φ.Κ.Α.

5 Μέρος των εσόδων από το EUROCONTROL και από  εξυπηρετήσεις πολιτικών αεροσκαφών από τα στρατιωτικά αεροδρόμια να αποδίδονται στο Μ.Τ.Α

6 Εκπροσώπηση Δ.Σ./Ε.Α.Α.Α. στο ΔΣ του Μ.Τ.Α.

Γ. 251 Γ.Ν.Α

Το νοσοκομείο λόγω εξυπηρέτησης πληθώρας πολιτών ,αδυνατεί να εξυπηρετήσει έγκαιρα τους  άμεσα δικαιούχους .

ΔΑ.Ο.Ο.Α   

Εκπροσώπηση Ε.Α.Α.Α στον Α.Ο.Ο.Α.

Ε. ΕΝΙΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΥΠΑΞ/ΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Να μην υποβαθμιστούν οι σημερινές σχολές αλλά να αναβαθμιστούν .Η αναβάθμιση να είναι ουσιαστική και ΌΧΙ τυπική. Για να αναγνωρίζεται η ισοτιμία της σχολής ως ισότιμη των Τ.Ε.Ι από το υπουργείο παιδείας .

Στ. ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΜΟΣ

Παρουσιάσθηκε στον κ. Υπουργό σωρεία προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού μοριοδότησης για τον καθορισμό δικαιούχων για τον παραθερισμό επί Υπουργίας κ. Βενιζέλου.

Z   Π.Ο.Υ / Ε.Α.Α.Α.

Πλήρη εφαρμογή του.

Οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν οι εξής :

Α. OIKONOMIKA

 1. Ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει αποσύνδεση των συντάξεων από τις αποδοχές των εν/εν συναδέλφων.

 2. Για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ , ο κ. ΥΕΘΑ μας ανάφερε ότι όσον αφορά την αποκατάσταση των εν/εν συναδέλφων έχουν αποδεσμευτεί τα σχετικά κονδύλια και έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό. Υπάρχει εμπλοκή όμως με τα αντίστοιχα Υπουργεία Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη τα οποία δεν έχουν αποδεσμεύσει αντίστοιχα κονδύλια. Γίνονται προσπάθειες για εξεύρεση λύσης προκειμένου το ΥΕΘΑ να προχωρήσει μονομερώς στην υλοποίηση των αποφάσεων του ΣτΕ. Όσον αφορά για την αντίστοιχη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ στους συνταξιούχους ο κ. ΥΕΘΑ δήλωσε ότι αρμόδιο είναι το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε όμως ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους για την εξεύρεση λύσης. Στην συζήτηση που ακολούθησε από πλευράς ΕΑΑΑ προτάθηκε τα οφειλόμενα από τις δικαιώσεις του ΣτΕ να υπάρξει η δυνατότητα να συμψηφιστούν με τυχόν οφειλές των δικαιούχων προς το Δημόσιο ( π.χ, πληρωμή φόρων – ΕΝΦΙΑ κλπ) και ο κ. Υπουργός ήταν θετικός τονίζοντας ότι είναι μια λογική πρόταση η οποία πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.

 3. Για το νέο ειδικό μισθολόγιο τόνισε ότι είναι κόκκινη γραμμή η επαναφορά των αποδοχών των συντάξεων των ε.α και των μισθών των ε.ε με τις αντίστοιχες του Ιουλίου του 2012.

 4. Για την υπαγωγή των ειδικών μισθολογίων στο καθεστώς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δήλωσε κατηγορηματικά ότι έχει ζητηθεί να εξαιρεθούν.

 5. Για την κατάργηση του Ν.1611/1950 βάσει του οποίου τα αποθεματικά των ταμείων των ΝΠΔΔ επιβάλλεται να κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος δήλωσε ότι αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να μεταβληθεί επί του παρόντος.

Β. Μ.Τ.Α

 1. Για την μη κατάργηση των κοινωνικών πόρων του 4% δήλωσε γίνονται προσπάθειες χωρίς επί του παρόντος να είναι ανακοινώσιμο κάτι το θετικό.

 2. Για τις οφειλές των ΕΚΑΒ στην Π.Α και του ΕΟΠΥΥ στο 251 ΓΝΑ δήλωσε ότι δημιουργήθηκε ένας Ενιαίος Φορέας Αεροπορικών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΦΑΥΚΩ) με Διοικητής τον Απτχο (Ι) ε.α Βασίλειο Βρεττό, όπου αναμένεται να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες οφειλές από την σωστή διαχείριση των πτητικών μέσων.

 3. Σχετικά με την αξιοποίηση της περιουσίας μέσω ΥΠΑΠΕΔ μας γνωστοποίησε ότι έχει προταθεί η ενοικίαση ακινήτων για 99 χρόνια με ελάχιστο τίμημα το 5% της αντικειμενικής αξίας του προσφερομένου για ενοικίαση ακινήτου και τα χρήματα αυτά θα κατατίθενται απευθείας στα Μετοχικά Ταμεία.

 4. Για το 20% των εσόδων που θα προέλθουν από την αξιοποίηση της περιουσίας του Μ.Τ.Α. να αποδίδονται στο Ε.Φ.Κ.Α. και όχι εξ’ ολοκλήρου στο Μ.Τ.Α δήλωσε ότι πιθανότατα δεν θα υλοποιηθεί.

 5. Για το μέρος των εσόδων από το EUROCONTROL και από εξυπηρετήσεις πολιτικών αεροσκαφών από τα στρατιωτικά αεροδρόμια να αποδίδονται στο Μ.Τ.Α, δήλωσε ότι θα το βλέπει θετικά.

 6. Για την εκπροσώπηση του Δ.Σ. της ΕΑΑΑ στο Δ.Σ. του ΜΤΑ με μόνιμο μέλος δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση , αρμόδιος όμως είναι ο κ. Α/ΓΕΑ και ζήτησε να γίνει σχετική εισήγηση προς τον κ. Α/ΓΕΑ.

 7. Για την εμπλοκή της ενοικίασης του ξενοδοχείου «LA MIRAGE” μας γνωστοποίησε ότι δεν συμφωνεί με την ενοικίαση για ποσό κάτω από το 5% της αντικειμενικής του αξίας και ως εκ τούτου σχεδιάζεται εκ νέου σχετικός διαγωνισμός.

Γ. 251ΓΝΑ

        Για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από το Δ.Σ ΕΑΑΑ, προανήγγειλε μία ευρεία σύσκεψη με επικεφαλής τους παρόντες Συμβούλους του, τους Αρχηγούς ΓΕ και τους ΔΥΓ των Επιτελείων, όπου θα κληθούμε να συμμετέχουμε με σκοπό να συζητηθούν και να βρεθούν λύσεις.

ΔΑ.Ο.Ο.Α

       Για την εκπροσώπηση της Ε.Α.Α.Α στον Α.Ο.Ο.Α. και τις προτάσεις που του παρουσιάσαμε , ο κ. Υπουργός συμφώνησε και προέτρεψε για συνεργασία με τους συμβούλους του για την υλοποίηση τους.

Ε. ΕΝΙΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΥΠΑΞ/ΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

       Κατόπιν της διεξοδικής παρουσίασης των θέσεων των τριών Συλλόγων ΑΣΣΥ της Π.Α για το θέμα και την αντίθεσή τους με την κατάργηση των τριών Ιστορικών Σχολών, προέτρεψε να έλθουμε σε άμεση συνεργασία με τους ειδικούς συμβούλους του, οι οποίοι χειρίζονται το θέμα, προκειμένου να τροποποιηθούν τα σχετικά άρθρα του υπόψη σχεδίου νόμου και προταθεί τελικώς η ενοποίηση των υπόψη Σχολών.

Στ. ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΜΟΣ

      Ο κ. Υπουργός ζήτησε να προωθήσουμε συγκεκριμένες προτάσεις προς τον κ. Α/ΓΕΑ και ο κ. Πρόεδρος της ΕΑΑΑ τον ενημέρωσε ότι ήδη έχει παρθεί απόφαση για σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα επανασχεδιάσει και θα προτείνει νέο δικαιότερο τρόπο υπολογισμού μοριοδότησης.

     Για το θέμα που παρουσιάσθηκε εκτός ατζέντας σχετικά με πρόταση μας οι υπό σύνταξη συνάδελφοι να τους παρασχεθεί η δυνατότητα να αποφασίσουν έως την 31/12/2016 εάν επιθυμούν να προβούν σε παραίτηση – συνταξιοδότηση και να ενταχθούν στο παλαιότερο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης. Ο κ. Υπουργός το είδε καταρχήν θετικά και μας προέτρεψε να το απαιτήσουμε κατά την επικείμενη συνάντηση μας με τον κ Υπουργό Εργασίας προκειμένου το θέμα αντιμετωπισθεί με κοινή υπουργική απόφαση.

DSC_0320a

Στο τέλος της συνάντησης μας ο Πρόεδρος της ΕΑΑΑ αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Υπουργό για την φιλοξενία που μας επιφύλαξε, του απένειμε αναμνηστικό αφιερωμένο στα 70 λειτουργίας της Ένωσης μας (1945-2015).

Εκ της Ε.Α.Α.Α.

Share this: