Αναζήτηση

ΜΕΝΟΥ

Share

“Στην Εξορία, Ερζουρούμ – Άσκαλε 1943” προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ

Οι τρεις Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών (Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας) σε συνεργασία  με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 και ώρα 11:30π.μ., διοργανώνουν την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ “Στην Εξορία, Ερζουρούμ – Άσκαλε 1943” στο αμφιθέατρο “Ιωάννης Καποδίστριας” του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ_Ερζερούμ-Άσκαλε

Σύμφωνα με την υπόθεση του ντοκιμαντέρ, το Νοέμβριο του 1942 η Τουρκία επιβάλλει έναν κεφαλικό φόρο (Βαρλίκι) σε βάρος του μη μουσουλμανικού πληθυσμού της και όσοι δεν κατάφεραν να τον πληρώσουν οδηγήθηκαν στα εργατικά τάγματα στην ενδοχώρα της Τουρκίας (Ερζουρούμ). Το ντοκιμαντέρ αυτό περιγράφει την εμπειρία του Ρωμιού Κ. Κιουρκτσόγλου στα εργατικά τάγματα μέσα από το ημερολόγιό του, το οποίο κρατούσε με κίνδυνο της ζωής του. Χαρακτηριστικό του, πως είναι γραμμένο στα καραμανλίδικα, στα τουρκικά και στα ελληνικά. 

Η ιστορικός και επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, κ.Ειρήνη Σαρίογλου, θα προλογίσει το ντοκιμαντέρ και μετά το τέλος της προβολής θα επανέλθει για να απαντήσει στις τυχόν ερωτήσεις και να συζητήσει με τους παρευρισκόμενους, “κλείνοντας” με αυτόν τον τρόπο την εκδήλωση.

.

.

Στην Εξορία, Ερζουρούμ – Άσκαλε 1943

Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Λεγάκη

Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου

Α’ Βραβείο Καλύτερης Μουσικής στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου – Οκτώβριος 2012, Λονδίνο

Α’ βραβείο καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Δράμας – Σεπτέμβριος 2010, Δράμα 

Εύφημος Μνεία από τον “ΑΓΩΝ” στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου – Μάιος 2010, Αθήνα 

Share this: